WhoRules: Heersende sentimenten op internet

Meten is weten. Wat is het sentiment rondom een onderwerp? Een gesprek met Victor Tol van Teezir over WhoRules.

Wat doet de site?

“Op internet wordt over alles en iedereen een mening gevormd en op alles wordt gereageerd. Voetbalclubs, politici, mobieltjes, restaurants en vakanties. De meningen kunnen positief of negatief zijn. Vaak is het ontstaan en de ontwikkeling van deze meningsvorming moeilijk te overzien. Is Wouter Bos nu populairder aan het worden? Is het sentiment rondom Apple positiever dan rondom Microsoft?

De website WhoRules biedt een oplossing. Vanaf nu kan iedereen het sentiment op internet meten op de site. Gebruikers tikken één of meerdere onderwerpen in en zien meteen het huidige sentiment rondom het onderwerp op internet. Bij meerdere onderwerpen is ook direct het verschil te zien in sentiment. Uniek is het feit dat nu voor het eerst voor een breed publiek ‘online sentiment analyse’ als dienst gratis beschikbaar is. Om te weten wie of wat populair is op internet, kan je een dagelijkse check doen op WhoRules.”

[gespot_images]

Waarom deze site?

“WhoRules is een initiatief van Teezir. Het idee is ontstaan doordat wij bij Teezir constateerden dat we de enorme mogelijkheden van onze geavanceerde technologie graag willen laten zien aan een breed publiek. Daarom laten wij op WhoRules een showcase van Teezir technologie zien door online sentimenten te ontsluiten voor alle Nederlanders.”

Hoe werkt de site?

“Op WhoRules kun je de online populariteit van actuele onderwerpen meten, vergelijken, publiceren en met andere gebruikers delen. Bovendien kun je de bronnen inzien. De site analyseert informatiebronnen gegenereerd door media en gebruikers en bepaalt aan de hand van het taalgebruik in deze bronnen het sentiment over het onderwerp. Hoe positiever het taalgebruik hoe populairder.

Er zijn ook andere mogelijkheden om populariteit en sentiment te meten. Recent heeft Google bijvoorbeeld de Google Barometer geïntroduceerd. Google berekent het sentiment van sectoren op basis van specifiek gebruikte zoektermen. WhoRules doet dat op basis van analyse van de informatiebronnen zelf, wat een scherper inzicht geeft in wat mensen daadwerkelijk online zeggen.”

Wat zijn de facts?

“We zijn nu een aantal dagen live en hebben inmiddels meer dan 12.000 pageviews. Ons doel is om Nederland kennis te laten maken met de mogelijkheden van Opinion Mining technologie. We hebben ervoor gekozen de dienst gratis beschikbaar te stellen om de drempel voor gebruik zo laag mogelijk te houden. We nodigen gebruikers graag uit om mee te denken over de verdere ontwikkeling van de site, bijvoorbeeld: welke bron zou je als gebruiker toegevoegd willen zien?”

Wie maakt de site?

WhoRules is gemaakt door Teezir. Teezir is een Utrechts bedrijf dat zelf ontwikkelde  zoekmachinetechnologie inzet om organisaties in staat te stellen efficienter om te gaan met de overload aan ongestructureerde informatie die op ze afkomt. Ons motto is dan ook: ‘Forget about structure, deal with chaos!’”