F»dforward: Widget met suggesties uit je netwerk

Put your f»dforward on the web
Wat doet de f»dforward widget?
“f»dforward geeft na het lezen van een artikel suggesties wat nog meer interessant is om te lezen binnen de huidige website en bij andere gerelateerde websites. Het doet dit (nu nog) op basis van een zogenaamd collaborative filter. Het kijkt dus wat andere mensen in het netwerk gelezen hebben en geeft op basis daarvan advies. Het bijzondere is dus dat dit over websites heen gebeurt.
Het idee is dat naarmate het netwerk groeit, je steeds betere aanbevelingen krijgt die je zelf anders nooit was tegengekomen, of pas na lang zoeken. Weblogs profiteren daarnaast van het nieuwe bezoek dat ons widget genereert. We ook stimuleren bezoekers meer te halen uit de website door middel van de ‘lokale’ aanbevelingen.”
[gespot_images]
Waarom de f»dforward widget?
“De aanleiding voor f»dforward is het terugdringen van de informatie overvloed. Daarnaast willen we mensen effectiever bezig laten zijn op internet. Maar het is moeilijk te zeggen waar het voor ons precies begon. Eigenlijk zijn Christian Vogel en ik al sinds de start van het web met dit onderwerp bezig. Het is gewoon iets wat we ons beide drijft. Destijds hadden we het vooral over matching, wat feitelijk nog steeds de basis is voor aanbevelingen. Je matcht personen aan content, personen aan personen of content aan content en dat moet zo optimaal mogelijk. We hebben in de loop der jaren aardig wat munitie verzameld, die we nu gaan lanceren.
We zien een droom uitkomen nu we voltijds met dit onderwerp aan de slag zijn. Deze widget is een eerste stap, maar we verwachten echte grote stappen te maken als ons nieuwe aanbevelingstechnologie ingezet wordt. Dat zal een technologie zijn (ook genaamd Kimengi) die wezenlijk verschilt van de huidige, beschikbare technologie en die goed zal gedijen in een genetwerkte omgeving.”
Hoe werkt de f»dforward widget?
“Weblogeigenaren voegen enkele regels code toe aan hun sjabloon en voortaan verschijnt bij elk artikel hun f»dforward widget. De gebruiker hoeft verder niets te installeren of zich te registreren. Het werkt gelijk en voor iedereen. De widget staat onder het artikel, vaak bij de tools. Er staat bij: “Lezers van dit artikel lazen ook…”. Als je er met je muis over heen gaat dan verschijnt het menu Toon Aanbevelingen. Na aanklikken schuift de widget uit en verschijnen 3 typen aanbeveling: lokaal, bij bevriende websites en elders. Vervolgens kun je kiezen wat je nu gaat lezen.
Onder het menu Help vind je een aantal Veelgestelde vragen voor meer duidelijkheid. In dit menu vind je ook je sessiegegevens. Dit geeft weer wat je gelezen hebt in deze browsersessie. Tot slot kun je je daar ook aanmelden als je ook de widget op je weblog wilt. Vul het formulier in en we zullen zo snel mogelijk de code aan je leveren. Deze worden voorlopig in etappes vrijgegeven tot we het volledig vrij kunnen geven. De widget vind je nu nog op dutchcowboys.nl, marketingfacts.nl, frank-ly.nl, erwinblom.nl en pitchstorm.tv onder de artikelen.”
Wat zijn de facts van f»dforward?
“Dat alles goed ging bij de lancering van f»dforward was ons eerste succes. Dat was eerder deze week, dus we hebben nog niet zo heel veel gebruiksdata. We zagen dat op de eerste dag na lancering enkele honderden mensen de aanbevelingen hebben gebruikt. Dat vinden we bemoedigend voor ons nog relatief kleine bereik. In de maanden hiervoor hebben we behoorlijk wat artikelen kunnen indexeren tijdens het proefdraaien. In deze periode registreerden we al miljoenen anonieme sessies. Hierdoor kunnen we nu bij lancering ook al wat oudere artikelen suggereren. Dat geeft een meer complete indruk.”
Wie maakte de f»dforward widget?
Ons bedrijf heet Kimengi, net als de technologie die we ontwikkelen. Het bestaat nu nog uit 2 personen: Christian Vogel en ik (Lucien Burm). Christian en ik doen alle concepten, techniek opzet en dergelijk gezamenlijk. Qua uitvoering zijn de rollen wel verdeeld. Christian houdt zich bezig met de techniek en ik met de business. We zijn nu druk op zoek naar web en system developers. Wie iets met ons onderwerp heeft en er aan mee wil werken, mag zich gelijk melden via de widget onder menu Help!”
Frankwatching in gesprek met Lucien Burm van f»dforward.