Gespot

Site gespot: Nutteloze vaardigheden.nl

0

Dingen doen zonder nut. Top of flop?

Wat doet Nuttelozevaardigheden.nl?
De site verzamelt nutteloze vaardigheden; dit zijn verouderde vaardigheden die ons vroeger goed van pas kwamen, maar inmiddels geen nut meer hebben. En geloof me, zulke vaardigheden bezitten we allemaal!”

Waarom Nuttelozevaardigheden.nl
“In februari 2008 kwam Robert Scoble op het idee om een lijst te publiceren met obsolete skills, ofwel nutteloze vaardigheden. Hij deed dat via zijn weblog en gaf daarbij in een bijzin aan dat het wel aardig zou zijn als iemand daar een wiki voor zou inrichten. Heel snel daarna zag obsoleteskills.com het levenslicht en inmiddels zijn daar vele honderden obsolete skills te vinden. Hierdoor geïnspireerd heb ik direct het initiatief genomen voor een Nederlandstalige versie: Nutteloze vaardigheden.”

Hoe werkt Nuttelozevaardigheden.nl?
“Nutteloze vaardigheden is opgezet in de vorm van een wiki, met ruimte voor multimediale content zoals afbeeldingen en YouTube video’s. Het toevoegen van een nutteloze vaardigheid aan de wiki is werkelijk heel eenvoudig, de workflow zit eigenlijk heel simpel verstopt in een invulformulier. Kennis van wiki’s is daardoor helemaal niet nodig, een kind kan de was doen. Idem voor inloggen, da’s niet nodig, maar wie dat wel doet wordt opgenomen in de editor-ranglijst.”

Wat zijn de facts van Nuttelozevaardigheden.nl?
“De site is net een paar dagen online en nog niet echt bij een groot publiek bekend, maar binnen drie dagen ging het aantal toegevoegde artikelen toch zomaar van 8 naar 50. Ook merk ik aan de reacties dat het idee aanslaat, zo heb ik bijvoorbeeld een collega die zegt niet te kunnen slapen zolang ie geen nieuwe nutteloze vaardigheid bedacht heeft.”

Wie maakt Nuttelozevaardigheden.nl?
“De site is gemaakt door Gerard Bierens, overdag ontwikkelaar bij Fontys Hogescholen, daarnaast ook freelance auteur en blogger op gerardbierens.nl. Ik ben altijd op zoek naar originele ideeën en innovatieve concepten, maar liefst wel met een ‘fun-factor’. In die categorie valt nuttelozevaardigheden.nl zeker ook. Overigens heb ik het idee eerst losgelaten op een selecte groep bibliobloggers, mede dankzij hun feedback zit de site nu heel degelijk in elkaar.”

Frankwatching in gesprek met Gerard Bierens van Nuttelozevaardigheden.nl