Gespot

Site gespot: Wistikal.nl

0

Voorspel het nieuws

Wat doet Wistikal.nl?
Wistikal maakt van nieuws een spel. Dat spel kun je spelen door – beter dan anderen – de uitkomst van actuele nieuwsfeiten te voorspellen. Wie het nieuws het beste voorspelt, maakt kans op prijzen.”

Waarom Wistikal.nl?
“Het oorspronkelijke idee voor Wistikal ontstond al in 2002, toen werd nagedacht over een trivia-achtig nieuwsspel. Maar, omdat Google ervoor zorgt dat iedereen alles weet, werd gezocht naar iets dat niemand kon weten en dat is alleen.. de toekomst. Dat leidde tot een nieuwe ideeënstroom.

Daaruit ontstond een idee dat onder de werknaam ‘Credibility’ probeerde weer te geven hoe betrouwbaar je was als voorspeller. Volgens onze waarnemingen doet bijna iedereen tijdens een gesprek wel voorspellingen, en wij wilden dat je bewijzen kon overleggen als je weer eens tegen iemand zei: “Kijk, dat zei ik vorig jaar al!” of “Dat wist ik al maanden terug!”. Het oorspronkelijke idee had veel weg van Predictify, wat we toen overigens niet kenden.

In een later stadium hebben we het duidelijke spelelement toegevoegd, wat Wistikal juist zo helder, leuk en aanstekelijk maakt. Door Wistikal te spelen, word je bovendien echt wijzer. Jezelf verdiepen in een nieuwsonderwerp is bijna noodzakelijk als je goed wilt scoren in het spel. Daarnaast beleef je nieuws heel anders als je er een uitspraak over hebt gedaan. Je bent nieuwsgieriger naar de uitkomst en beleeft het nieuws daardoor intenser. Dit blijkt duidelijk uit de mails die we van deelnemers ontvangen als ze een antwoord al ‘gespot’ hebben. Om nog maar te zwijgen van de tientallen tips die we dagelijks ontvangen over leuke, nieuwe vragen.”

Hoe werkt Wistikal.nl?
“Elke dag krijgen de deelnemers aan Wistikal nieuwe vragen voorgelegd die ze kunnen voorspellen. Bijvoorbeeld: “Hoeveel gaat de Bugatti 57S Atalante opleveren die gevonden is in de garage van Dr. Harold Carr?”, “Maakt autoconcern Ford voor 31 mei 2009 bekend dat het een koper heeft gevonden voor dochteronderneming Volvo? “, “Speelt Rafael van der Vaart op 1 optober 2009 nog bij Real Madrid?”. Als je goed voorspelt, haal je punten. Met deze punten wordt een berekening gedaan en behaal je een positie in het klassement. Als een vraag je niet interesseert kun je voor “Boeit me niet!” kiezen.”

Wat zijn de facts van Wistikal.nl?
Wistikal wordt gespeeld sinds augustus 2008. Toen konden de eerste deelnemers beginnen met voorspellen. Vanaf oktober zijn we actief leden gaan werven. Sinds die tijd is het aantal deelnemers gegroeid naar ruim 2000 deelnemers, waarvan rond de 30% dagelijks inlogt. Ongeveer 65% van de deelnemers logt minimaal één keer per week in te loggen. Ruim 20% van de voorspellers bezoekt de aangedragen links voor ‘meer informatie’. Dagelijks nodigen tientallen deelnemers vrienden uit om het spel samen te spelen.

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het spel Wistikal is in december een landelijke campagne van start gegaan. De campagne bestaat hoofdzakelijk uit een ‘guerrilla-actie’ op treinstations, radiospots en een videocommercial met anti-model Dikke Dennis op enkele grote nieuwssites.”

Wie maakt Wistikal.nl?
Wistikal is bedacht en ontwikkeld door Young Einstein, een onderdeel van NDC Mediagroep. Young Einstein heeft de schone taak om jaarlijks een aantal vernieuwende concepten te bedenken en te ontwikkelen die het bereik van NDC Mediagroep vergroten. Young Einstein is gevestigd in Groningen.”

Frankwatching in gesprek met Jeroen Strating van Young Einstein

Je site gespot? Of heb je een ander goed voorbeeld? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 30 januari. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.”