Inspiratie

Search Engine Strategies 09 – wie wordt de nieuwe Google?

0

Afgelopen week werd in het sjieke Krasnapolsky in Amsterdam de Nederlandse editie gehouden van het SES (Search Engine Strategies) forum. Een onderliggend thema van het congres was ‘the changing face of search’, hier vrij vertaald als  “Wie (of wat) wordt de nieuwe Google?”. Er was veel aandacht voor ‘blended search’, de rol van sociale netwerken in search, en natuurlijk voor de laatste ontwikkelingen rond Twitter. Topper was –wat mij betreft- de site review clinic, waarin je site in 5 minuten door een panel van deskundigen werd ‘gefileerd’ op SEO-missers. In dit artikel een overzicht van de meest interessante presentaties. De ruime opkomst gaf trouwens duidelijk aan dat ook in Nederland een toenemend aandeel in de sales- en marketing budgetten kan worden vrijgemaakt voor Search Engine Marketing (SEM), als optelsom van Search Engine Optimalisatie (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

De Nederlandse markt voor SEM – lekker vissen in een ruime vijver

De Nederlandse SEM markt - vissen in een ruime vijver

Na een prikkelende opening door dagvoorzitter Henk van Ess startte Edward Blacquière de dag met een helder overzicht van de Nederlandse markt voor SEM. Zijn onderzoek bevat de verzamelde antwoorden op 10 heldere vragen, die gesteld zijn aan zowel aanbieders als opdrachtgevers van SEM.

Aan de kant van de opdrachtgevers ontbreekt vaak inzicht in de ‘unique selling points’ van de verschillende aanbieders. Er is behoefte aan een keurmerk, dit ondanks bijvoorbeeld de  verschillende ‘certificaten’ die Google uitreikt. Een andere uitdaging is het geven van meer inzicht in het rendement van campagnes, een wens die overigens wordt gedeeld voor de aanbieders.

In Nederland is de SEM-vijver waarin kan worden gevist -volgens de aanbieders zelf- groot genoeg. Belangrijker in deze tijden van economische crisis; de markt is nog steeds sterk groeiende! Je treft dan ook opvallend veel optimistisch gestemde partijen tussen de sessies door, en tijdens de afsluitende borrel – werk zat!


Presentatie ‘Stand van zaken Zoekmachinemarketing in Nederland’ van Eduard Blacquière

Naar een gedragscode voor Search Engine Marketeers

Het vakgebied van SEM, pas enkele jaren jong, is de laatste jaren sterk geprofessionaliseerd. Een belangrijk uitvloeisel daarvan is het werk dat er nu binnen het overkoepelende orgaan IAB (Interactive Advertising Bureau) Nederland wordt verricht; de branche werkt aan een heuse gedragscode.

Wolter Tjeenk Willink, voorzitter van de IAB Taskforce Search, lichtte toe wat de belangrijkste aandachtsgebieden en doelstellingen zijn van deze code. Zo moet zij ervoor zorgen dat opdrachtgevers o.a. meer inzicht krijgen in de werkzaamheden die er voor hen worden verricht, welke spelregels er gelden bij de overdracht van campagnes tussen bureaus, of welke afspraken er moeten worden gemaakt rondom intellectueel eigendom van campagnes.

Ook in offerte-aanvragen spelen de bovenstaande elementen een belangrijke rol. Voor ervaren opdrachtgevers zijn dit soort onderwerpen wellicht gesneden koek, maar vooral voor kleinere partijen zijn de voorbeeld offerte aanvragen (doc) van deze taskforce van harte aan te bevelen!


Presentatie ‘Het selecteren van een zoekmachinemarketingbureau’ van Wolter Tjeenk Willink

‘The changing face of search’

Voorbeeld verkeerd gebruik SEA - outdoor sport en machine gewerenKevin Ryan, voorzitter van de SES Advisory Board, doorspekte zijn presentatie met de nodige humor. De grote trend voor de komende jaren is ‘blended search’; zoekmachines gaan niet alleen je tekstlinks ordenen, maar geven je tevens de meest interessante images, video’s etc. Voorbeelden waren vooral gebaseerd op Google (“on its way to World Dominance”) en YouTube, maar ik miste veelbelovende spelers op dit gebied als bijvoorbeeld Kosmix.com, en Yahoo Glue, die op dit gebied nog een stapje verder gaan.

Kevin gaf een aantal fraaie missers in blended search results, waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg: zo werd een reisbureau getoond op Google Images, direct boven foto’s van de ramp met Turkish Airlines. Een ander voorbeeld: een outdoor shop die als ‘pre-roll ad’ verschijnt in een video op YouTube getiteld ‘how to mount a machine gun on your car’: adverteerders opgepast!

Google – van conversie naar ‘search for branding’

google-logoNatuurlijk kan Google niet ontbreken op een conferentie als deze. Mark Berendsen ontweek behendig een aantal vragen over de omvang van de Nederlandse search markt, die Google voor meer dan 95% domineert. Ook vragen over eventuele acquisitieplannen werden beleefd terzijde geschoven.

Mark gaf in zijn presentatie aan dat er –ook voor Google- nog veel terrein te winnen is in alles wat ‘after the click’ moet gebeuren om uiteindelijk succesvolle conversie te krijgen. Denk aan verbetering van usability, landing page optimalisatie, de vorm waarin productaanbod wordt gepresenteerd etc.

Google propageert tenslotte de rol van ‘Search for Branding’, oftewel ‘zichtbaar’ zijn als je potentiële klant naar iets zoekt, zonder dat dit meteen tot een conversie leidt. In de traditionele media (krant, TV) heeft immers iedere ‘impressie’ ook een waarde, waarom zou dit in Internet-land dan ook niet zo zijn? Het advies – versterk de conversie van je marketing campagne, door deze heel gericht te combineren met search- is een beetje ‘spreken voor eigen parochie’, maar snijdt wel degelijk hout.


Presentatie ‘Google search engine strategies 2009’ van Mark Berendsen

‘Site review clinic’ – in 5 minuten gefileerd

In 5 minuten gefileerdHet leukste onderdeel deze dag was de site review clinic, waarvoor je ook je eigen site kon opgeven. In deze sessie trad een panel van deskundigen aan onder leiding van ‘spreekstalmeester’ Joost de Valk. Zonder enige voorbereiding werden voor elke site – vaak op minder subtiele wijze- de meest opvallende SEO-missers naar boven gehaald, direct gevolgd heel praktische tips voor verbetering van de vindbaarheid. Het ging –zonder namen te noemen- in een aantal gevallen niet om de minste partijen! Erg fraai om te zien hoe deze experts niet meer dan 5 minuten nodig hadden om voor honderden euro’s aan advieswaarde weg te geven. Leuk, snel, dynamisch en leerzaam – zo mogen er meer sessies zijn!

Binnenkort op Frankwatching: een verslag van collega-blogger Richard van de Boogaard, specifiek op het gebied van video-advertising & SEO.

Search Engine Strategies is het jaarlijkse congres over actuele onderwerpen op het gebied van zoekmachinemarketing; SEO- en SEA-strategieën, SEM-tactieken en best practices. Tag: Search Engine Strategies.