Gespot

BoekLezers: Wat lees jij?

0

Ontdek nieuwe boeken en de smaak van gelijkgestemden. Een gesprek met Andries Mooij over BoekLezers.

Wat doet de site?

“BoekLezers is een netwerk voor sociaal lezen. Wij helpen lezers nieuwe boeken en schrijvers ontdekken, en brengen lezers met elkaar en auteurs in contact.”

Waarom deze site?

“BoekLezers is opgericht met het idee ‘Sociaal Lezen’ mogelijk te maken. Net zoals mensen in het dagelijks leven elkaar boeken tippen en afraden, was het doel dit online tot stand te brengen. Met de voordelen die internet biedt, zoals de grotere schaal en de interactie met gelijkgestemde vreemden. Er zijn al concurrenten actief, maar wij hopen door geavanceerde technologie en gebruiksgemak een sterke positie te veroveren.”

Hoe werkt de site?

“Lid worden van BoekLezers is de eerste stap. Dit kan door Facebook Connect en Hyves Connect, waarmee mensen in twee klikken lid worden, of door een e-mail adres en gebruikersnaam achter te laten. Op BoekLezers kun je boeken opslaan als gelezen, opslaan in je verlanglijst, tippen en recenseren. Op basis van deze acties proberen wij onze belofte ‘Sociaal Lezen’ waar te maken, wij passen wiskundige algoritmes toe om zo persoonlijke boekentips te geven. Ook laten wij zien welke andere leden gelijke interesses hebben.

In de beginfase bleek er groot enthousiasme onder auteurs te bestaan voor het concept en speciaal voor hen zijn functies ontwikkeld om hun fans op de hoogte te houden. Op deze manier kun je jouw favoriete auteurs blijven volgen.”

 

Wat zijn de facts?

“BoekLezers is 19 april 2010 online gegaan, inmiddels is het ledenbestand gestegen naar 156 mensen. Over de afgelopen maand tellen we 23.000 pageviews. Van de leden heeft 10% zelf boeken gepubliceerd. Het businessmodel is nog in ontwikkeling, tot dusver zijn wij alleen affiliate van Bol.com. Er wordt nagedacht over samenwerking met uitgevers, bijvoorbeeld door onze leden boeken te laten proeflezen.”

Wie maakt de site?

BoekLezers wordt ontwikkeld door M&M Online B.V. uit Haarlem, het bedrijf wordt gerund door mijzelf, Andries Mooij.”