Gespot

Omero.nl: De online boekenmarkt

0

Met zoekmachine Omero.nl kun je zowel nieuwe als tweedehands boeken vergelijken van een groot aantal Nederlandse boekensites en marktplaatsen. In gesprek met initiatiefnemer Jos Geemem.

Wat is het?

“Omero.nl is een boekenzoekmachine die nieuwe en tweedehands boeken verzamelt en vergelijkt van een groot aantal Nederlandse boekensites en marktplaatsen. Via de zoekmachine zijn ruim 6,5 miljoen boeken doorzoekbaar.”

Waarom dit initiatief?

“Omero.nl is ontstaan uit een gebrek aan een zoekmachine voor boeken waar een totaaloverzicht te vinden is. Voor iemand die op zoek is naar een specifiek boek wordt de zoektocht met omero.nl makkelijk gemaakt. In plaats van tientallen websites af te gaan kan de bezoeker in een oogopslag zien waar het boek tegen welke prijs te koop staat.”

Hoe werkt het?

“Voor tweedehands boeken heeft de bezoeker keuze uit circa vier miljoen boeken die gevonden zijn op diverse antiquarische websites en marktplaatsen. Ook is het aanbod van nieuwe boeken van populaire websites opgenomen, waar prijzen en levertijden vergeleken worden.

De bezoeker kan ook specialistische boekensites doorzoeken op gebied van bijvoorbeeld tweedehands studieboeken en management- en computerboeken. Het grote aanbod aan opgenomen boekensites maakt de zoektocht naar dat ene boek heel eenvoudig. Vaak wordt hetzelfde boek via verschillende websites aangeboden. De bezoeker kan deze verschillende aanbiedingen vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en advertentie-omschrijving zonder zelf verschillende boekenwebsites af te gaan. Omero.nl is net uit de beta fase, wekelijks worden nog nieuwe websites toegevoegd om het aanbod boeken te vergroten.”

Wat zijn de facts?

“De website is nu twee maanden live, de eerste resultaten zijn veelbelovend. Dagelijks nemen de bezoekersaantallen toe, momenteel dagelijks tussen de 3000 en 5000, waarvan ruim een derde ook een externe boekenwebsite bezoekt.”

Wie is betrokken?

Omero.nl is een initiatief van mij. Ik heb het ontwikkelen van zpowel de spider als de website gedaan.”