Gespot

Boekidee.nl: Volledig boekenoverzicht

0

In een oogopslag zien welke boeken het meest populair zijn in de grote boekhandels? Met boekidee.nl is dit mogelijk. In gesprek met initiatiefnemer Herman de Waard.

Wat is het?

“Bezoekers kunnen op boekidee.nl zien welke boeken op dit moment het meest verkocht worden bij alle grote boekhandels in Nederland. Komt een titel voor in de top 10 van meerdere boekhandels, dan krijgt deze ook een plaats in de eigen boekidee-top. Nog actueler is de Twitter top 10 die aangeeft over welke boeken op dat moment de meeste tweets verschijnen. Naast deze actuele overzichten staat op de specifieke boekenpagina’s zelf meer informatie. Dit in de vorm van lezersreacties die van Twitter afkomstig zijn. Via de link met Facebook is te zien wie ‘fan’ is van het betreffende boek. Naast de nieuwprijs wordt bij ieder boek de laagste tweedehands prijs weergegeven, bij onder andere bol.com.”

Waarom dit initiatief?

“Uniek aan het initiatief is dat de website diverse zaken combineert. Het is een kruising tussen een zoekmachine voor boeken, een prijsvergelijker en een platform waar de boeken zelf centraal staan. Reguliere boekhandels beperken zich in de regel tot een omschrijving van het boek en gebruiken de mogelijkheden van social media slechts beperkt of puur voor commerciële doeleinden. Bovendien hebben boekhandels geen baat bij het tonen van lagere prijzen van concurrenten, iets waar kopers juist wel baat bij hebben. Bij reguliere zoekmachines moet de bezoeker zelf al een idee hebben waar hij of zij naar op zoek is. Boekidee wil deze keus uit handen nemen en de potentiële lezer sturen met het totaaloverzicht.”

Hoe werkt het?

“De werking van de website is eenvoudig. Via de homepage zijn alle top 10 overzichten direct inzichtelijk. Na het klikken op een titel, komt de gebruiker terecht op de detailpagina van het boek. Op deze pagina staat alle beschikbare aanvullende informatie. Naast de top 10 boeken zijn ook andere titels vindbaar via de zoekbox die op iedere pagina staat. De boeken zijn direct online aan te schaffen door op het logo van een boekhandel te klikken die op de detailpagina wordt getoond.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is recent live gegaan. In de komende periode wordt via, onder andere, AdWords en andere vormen van internetmarketing ruchtbaarheid aan de site gegeven. De uitdaging voor het komende jaar ligt in het uitrollen van het verdienmodel en vergroten van de bezoekersaantallen. Door aansluiting (als affiliate) bij diverse boekhandels volgen inkomsten wanneer via boekidee.nl een nieuw of tweedehands boek wordt aangeschaft. Hierbij wordt de filosofie gehanteerd dat de meerwaarde van de informatie op de website zich vanzelf terug zal verdienen.”

Wie is betrokken?

“Initiatiefnemer van de website ben ik, Herman de Waard. Ik heb eerder ervaring opgedaan met een website gericht op boeken en ben mede-eigenaar van studieboekenmarkt.nl, een marktplaats waar studenten kunnen adverteren met studieboeken. Ik ben verantwoordelijk voor de werking van de website en de algehele opzet. De techniek is verzorgd door Martin Lingstuyl, die freelance certified Umbraco specialist is. Boekidee draait dan ook op het open source systeem Umbraco.”