Gespot

Tweetlevel: Meet specifieke invloed op Twitter

0


Tweetlevel
is een PR- en marketingtool, die meet hoeveel invloed mensen hebben op Twitter in de context van specifieke onderwerpen. Leoni Janssen vertelt.

Wat is Tweetlevel?

Tweetlevel is een twitterdienst, ontworpen om te identificeren wie invloedrijk is op Twitter in de context van specifieke onderwerpen. Het is door Edelman speciaal ontwikkeld voor toepassing in PR en Marketing en is gratis te gebruiken door vakgenoten wereldwijd.

Waarom dit initiatief?

“De dynamiek als het gaat om invloed is erg veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Het aantal mensen dat invloed heeft op beeld- en opinievorming is vele malen groter dan 10 jaar geleden. Wat nog wel het meest opvalt is dat veel mensen juist op kleine deelgebieden veel invloed hebben – zogenaamde verniching van invloed. Als PR- en marketingprofessional wil je juist die nuance in kaart brengen. Een tool als Klout kun je als PR-professional inzetten om de invloed van mensen te berekenen nadat je het krachtenveld in kaart hebt gebracht, terwijl Tweetlevel juist hulp biedt bij het in kaart brengen van de meest invloedrijke mensen.”

Hoe werkt Tweetlevel?

“Als je in kaart wilt brengen wie de belangrijkste mensen zijn om rekening mee te houden, ga dan naar Tweetlevel,com en voer een onderwerp of een hashtag-tekst in, in de linkerbalk bij ‘subject’ of ‘hashtag’. Je krijgt dan een aantal dingen te zien.

  • Buzz rond een onderwerp
  • Wie de meest relevante en invloedrijke personen zijn
  • Wat andere andere centrale onderwerpen zijn voor de mensen die over dit onderwerp praten
  • Welke weblinks het meest worden gedeeld met relatie tot dit ondwerp
  • Over welke onderwerpen twitteraars of bloggers nog meer praten, wie hen beïnvloedt, wie zij beïnvloeden en wie er over soortgelijke onderwerpen spreekt.

De berekening van Tweetlevel kent 3 elementen:

  • popularity – de mate waarin de tweep een volgersgroep kent
  • engagement – de mate waarin de tweep communiceert met anderen versus zendt
  • trust – de mate waarin anderen zijn boodschappen vertrouwen en RT’en

In feite moet je er een beetje mee spelen. Sommige zoektermen geven bijvoorbeeld een internationaal resultaat terwijl je de Nederlandse community in kaart brengt. Dan is het slim te zoeken op termen die specifiek Nederlands zijn.”

 

Wat zijn de facts?

Tweetlevel werd het eerst gelanceerd in 2009 en is nu helemaal vernieuwd en kent veel meer functionaliteit. Twitter veranderde zijn API waardoor we tweetlevel moesten ombouwen voor het verkrijgen van de data. In dat proces hebben we het belangrijkste onderdeel ‘Context’ toegevoegd. Tweetlevel zal altijd in beta blijven, omdat termen als ‘invloed’ en dus ook de berekening ervan, geen exacte wetenschap zijn. Edelman staat open voor feedback en verzoeken en zal de tool voordurend blijven verbeteren.”

Wie is er betrokken bij Tweetlevel?

Jonny Bentwood is de geestelijk vader van Tweetlevel. Hij bedacht de tool en de berekening en heeft het met een team van mensen in elkaar gezet.”