Recruitincloud: Betere voorselectie van sollicitanten door video's

logo

Met het Recruitincloud-systeem doorlopen bedrijven hun sollicitatieprocedure sneller, beter en maken zij hun vacatures completer. Recruitincloud is in december 2012 van start gegaan. Jasper Bengevoord, mede-initiatiefnemer van Recruitincloud, vertelt.

Wat is Recruitincloud?

"Recruitincloud biedt bedrijven een gespecialiseerd werving- en selectiesysteem dat gebruikt maakt van video’s. Bedrijven maken hun vacatures visueel voor sollicitanten met vacaturevideo’s. Sollicitanten maken hun sollicitaties visueel voor bedrijven met motivatievideo’s. Zo weten beide partijen sneller en beter wat ze van elkaar kunnen verwachten en verbetert de selectieprocedure."

vacatureoverzicht
vacaturemetfotos
vacaturespecifiek

Waarom dit initiatief?

"Recruitincloud is ontstaan omdat wij in eerste instantie zelf bij vacatures het visuele aspect miste. Wij zijn vervolgens een (afstudeer)onderzoek gestart onder werkzoekenden en hieruit bleek dat wij niet de enige waren. 80 procent van de onderzochte werkzoekenden gaf aan dat een video over een vacature een beter beeld geeft van de vacature en het bedrijf.

Vervolgens zijn wij gaan praten met bedrijven uit verschillenden sectoren. Uit deze gesprekken bleek dat bedrijven ook een beeld van de sollicitanten miste. Te vaak blijkt tijdens het eerste gesprek al snel dat een kandidaat niet geschikt is voor de functie. De reden is vaak dat de sollicitant niet de juiste houding en/of gedrag heeft. De bedrijven gaven aan dat een video van een sollicitant er voor zou zorgen dat zij een betere voorselectie kunnen maken."

Hoe werkt Recruitincloud?

"De werking van het systeem is eenvoudig maar doeltreffend. In een vacaturevideo schetst een bedrijf een beeld van de werkomgeving. De belangstellende werkzoekende krijgt dan een goed beeld van onder meer de werkomgeving, toekomstige collega’s en de taken die bij de gevraagde functie horen. Door het visualiseren van de toekomstige werkkring krijgen sollicitanten een completer beeld van bedrijven en de functie. Van de sollicitant wordt vervolgens een motivatievideo gevraagd om zichzelf te presenteren. Sollicitanten nemen zelf een motivatievideo op met de webcam. In deze video motiveren ze in 30 seconden waarom ze geschikt denken te zijn voor de functie. Zo krijgen bedrijven een goede eerste indruk van de motivatie van een sollicitant. Deze motivatievideo wordt vervolgens beoordeeld met het curriculum vitae, dat zoals gebruikelijk schriftelijk wordt aangeleverd. Het door Recruitincloud aangeleverde systeem maakt vervolgens het rubriceren, selecteren en correct afhandelen van de sollicitaties eenvoudiger en overzichtelijker."

 

Wat zijn de belangrijkste facts?

"De reactie van de markt is goed. We zijn bezig met de eerste gesprekken met bedrijven. Onze eerste klant is Claymount uit Dinxperlo. Omdat we net van start zijn gegaan zijn er verder nog geen noemenswaardige cijfers."

Wie is er betrokken bij Recruitincloud?

"Recruitincloud is een V.O.F. met 2 vennoten: Bram Tierie en mijzelf, Jasper Bengevoord. Samen hebben wij het concept voor het systeem bedacht en het systeem ontwikkeld. Voor de realisatie van het systeem hebben wij gebruik gemaakt van de FulltimeNerds en Minotovideo."

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. Thanks voor de credits Bram en Jasper!
  We gaan gezamenlijk een groot succes maken van Recruitincloud!

 2. guido van hulzen |

  Heren,

  Ik wens jullie heel veel succes. Realiseer je wel dat er sinds midden jaren negentig (!) van de vorige eeuw al mensen zijn die dit geprobeerd hebben. Realiseer je ook dat je nu de mensen eruit gaat filteren die fotogeniek zijn of die goed zijn met make-up. En natuurlijk kan je een met een groothoek en het kiezen van de het juiste standpunt allerlei zaken suggereren die er helemaal niet zijn. En sfeer bij een werkgever – voor de meeste mensen van levensbelang – is niet te vatten in video!

  Maar misschien ben ik te zuur!

 3. Mooi concept. Good luck guys :)

 4. Zeker een interessant concept! Ik denk dat het wel kan helpen bij een eerste selectie.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!