AbelLife: Bijzondere info & verrassende tips tijdens jouw fiets-, wandel- of vaarroute

AbelLife is een app met de leukste buitenuitjes. Deze buitenuitjes bestaan uit de mooiste fiets- wandel- of vaarroutes met digitale routenavigatie inclusief beeld, geluid, onverwachte informatie en bijzondere tips. Jeroen Drabbe, directeur van AbelLife, vertelt.
Wat is het?
"AbelLife is een app met meer dan 300 leuke fiets- wandel- en vaarroutes. De app bevat echte navigatie met route-aanwijzingen op gedetailleerd kaartmateriaal. Daarnaast geeft de app allerlei informatie, onverwachte anekdotes en interessante weetjes. Zo kan het zo maar zijn dat je onderweg wordt verrast door een polygoon-journaalfragment over de eerste bewoners van Almere of op de Keuteberg in Limburg het overwinningsverslag van Gerry Kneteman tijdens de Amstel Goldrace te zien krijgt. De app geeft tips voor hippe horeca of lekkere streekproducten. Tijdens een natuurwandeling wordt je regelmatig voorzien van geluiden om vogels of andere dieren te herkennen.
De app werkt 100 % offline, dus onderweg geen telecomkosten of problemen met bereik. Ook is de software izuinig voor je batterij. AbelLife werkt op iPhone- en Android-toestellen. De prijzen van routes variëren van gratis routes, 2 routes voor € 1,79 tot bundels van 30 routes voor € 11,99."
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
"De app is een portal naar de mooiste tochten. Wij wilden graag meer beleving brengen in fietsen en wandelen. Daarbij vonden we het belangrijk dat de gebruiker op een gebruiksvriendelijke manier zou kunnen fietsen en wandelen. De smartphone mag daarbij niet dominant aanwezig zijn, men wil immers voornamelijk genieten van de tocht en de omgeving. Echte navigatie met geluidsignalen en aanduidingen helpen daarbij."
Hoe werkt het?
In de gratis app koop je de gewenste route. Op de smartphone zie je een kaart van de regio. Op deze kaart is middels een rode lijn de route aangeduid. Je bent zelf het middelpunt op de kaart en je ziet jezelf op de kaart verplaatsen. AbelLife geeft duidelijke aanwijzingen, zoals ‘over 50 meter naar rechts’. Zodra er een nieuwe aanwijzing in het beeldscherm verschijnt wordt je door een duidelijk geluidssignaal gewaarschuwd. In het beeldscherm staat dan de routeaanwijzing. Op de routekaart staan allerlei symbolen die de bezienswaardigheden aanduiden. Zodra je in de buurt bent klinkt er een geluidsignaal. Door een druk op het symbool verschijnt er informatie over deze bezienswaardigheid in tekst, beeld, audio en video."
Wat zijn de belangrijkste facts?
"AbelLife staat na zeven maanden op 60.000 toestellen en er zijn in 2012, 400.000 routes gedownload. AbelLife heeft een eervolle vermelding gekregen bij de uitreiking van de nationale app-prijs. Deze prijs is een initiatief van het ministerie van economische zaken. Door de landelijke dekking en het businessmodel is Abellife daarnaast een portal geworden waar allerlei instellingen gebruik van maken. Dit varieert van regio's, gemeenten en natuurorganisaties tot bungalowparken en meer, die routes willen aanbieden om recreanten en toeristen te trekken. Gebruikers vinden AbelLife interessant omdat het 1 plek biedt waarmee gebruikers de beschikking hebben over landelijk dekkend routes. Gebruiksvriendelijk en met beleving.
We wilden graag een verdienmodel ontwikkelen waardoor routemakers en aanbieders met eigen routes geld kunnen verdienen. Een uniek verdienmodel achter de routes zorgt hiervoor. Door het verdienmodel en de landelijke dekking werken we samen met grote landelijke partners als KRO en Menzis."
Wie is er bij betrokken?
"AbelLife is een doorontwikkeling van Abel; een project wat is gestart in 2006, waarbij routes werden gemaakt op een PDA. Het is een idee van Fred van Schoonhoven (afkomstig uit de ICT en jarenlang werkzaam bij Novay) en mijzelf, Jeroen Drabbe, afkomstig uit de hotelwereld en sinds 2004 eigenaar van Hospitality Concepts."