Vechtsportmeter: Deel kennis en ervaringen over (vecht)sportscholen

Als je verhuist of een nieuwe vechtkunst zoekt, is het vaak lastig om een leuke (vecht)sportschool te vinden. Op Vechtsportmeter kun je verschillende scholen vergelijken en medesporters ontmoeten. Heiko Hartsuijker, initiatiefnemer van Vechtsportmeter, vertelt.

Wat is het?

“Op Vechtsportmeter.nl kun je je vechtsportervaring gratis en gemakkelijk delen. Amateurs, (semi-)professionals en sportscholen kunnen hun kennis van verschillende stijlen en vechtkunsten delen. Sporter kunnen hun beoordeling van hun eigen sportschool of gym achter te laten op de website. Ook is het mogelijk om te zoeken binnen de leefomgeving (straal). Zo kunnen ook (semi-)professionals kijken of er hoog gewaarde (vecht)sportscholen of -trainers in de buurt zijn om hun kennis en vaardigheden verder uit te breiden.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Ik train zelf al 16 jaar met veel plezier bij verschillende gerenommeerde vechtsportscholen. Ik vind dat vechtsporten een mooie plek online moeten krijgen, met de mening van de sporters erbij. Het leek mij een tof idee als er een website zou zijn waar de gebruikers (zowel de sporters als de vechtsportscholen) hun mening, beoordelingen en opmerkingen met elkaar kunnen delen. Het is vaak zo dat als je verhuist of een nieuwe vechtkunst zoekt, het lastig is om een leuke (vecht)sportschool te vinden.

Vragen die dan bijvoorbeeld spelen zijn: ik wil graag ergens in buurt recreatief zelfverdediging doen met een gezellige groep, waar kan ik terecht? Waar kan ik fanatiek voor wedstrijden trainen? Waar moet ik beginnen als ik echt goed wil leren kickboksen, of puur alleen mijn boksskills wil verbeteren? Vechtsportmeter voorziet dus in de behoefte van een selectieve maar loyale groep sporters in Nederland.”

Hoe werkt het?

“Vechtsportmeter werkt makkelijk omdat je direct kunt zoeken naar de gewenste vechtsport of vechtkunst in je eigen aangegeven straal. Dit kan door gegevens in de zoekbalk te typen of gewoon op ‘Vechtsport’ bovenaan te klikken. Daarna worden alle (vecht)sportscholen die nu zijn aangesloten bij Vechtsportmeter, weergegeven.

Vechtsportscholen, gyms of fitnessbedrijven kunnen zichzelf ook gratis aanmelden en een profiel aanmaken op Vechtsportmeter. Onder het basisprofiel valt het adres-, de website- en e-mailvermelding. Daarnaast is er het Vechtsportmeter standaardpakket en een premiumpakket. Speciaal voor deze gelegenheid is Vechtsportmeter standaard nu twee weken gratis voor alle nieuwe bedrijven. Vechtsportmeter Standaard bevat een eigen content editor, de mogelijkheid om tekst te plaatsen en aanpassen, adresgegevens, het e-mailadres, de website, het logo, het telefoonnummer en reviews. Mijn collega en ik zijn elke dag bezig met het verbeteren van het concept. Wij denken dat er een hoop verbeteringen en mogelijkheden komen in onze nieuwe Vechtsportmeter-website,  die we over drie maanden in de lucht willen hebben. Deze website kunnen we geheel naar onze eigen wensen indelen en opbouwen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De officiële Vechtsportmeter-website wordt nog gebouwd. Dit betekent dat alle gewenste en bedachte functionaliteiten er ook echt in komen. Je kan de huidige versie meer als een prototype zien, om te kijken of het concept aanslaat. We zijn van plan om de vechtsportwereld en sport nog veel meer te bieden op het gebied van profielen, vechtsportwinkels en een wisselwerking tussen scholen en leerlingen. Dit met het idee om samen met de sporters te groeien naar een platform waar alles te vinden is als je wilt starten of al lang bezig bent met deze geweldige tak van sport.

Vechtsportmeter heeft nu al 2.325 bezoeken en 18.326 paginaweergaves. Dit vertaalt zich naar 1.422 unieke bezoekers. Via Google Analytics kunnen wij bijhouden of de aanpassingen gewenst zijn of nog moeten worden bijgesteld. Het business model is vergelijkbaar met die van Marktplaats en andere websites die gebruik maken van internetadvertenties. Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid is hier een belangrijke graadmeter. Later voegen we ook fitnessscholen toe waar krachttraining (explosiviteitstraining) gedaan kan worden. Nederland heeft natuurlijk relatief een kleine groep vechtsporters, maar het niveau van de deze sport ligt hoog. Als Vechtsportmeter blijft groeien is een app natuurlijk een ideaal medium, dat goed aansluit op onze doelgroep.”

Wie is er bij betrokken?

“Natuurlijk de vechtsporters zelf, vrienden, familie en fans. Daar heb ik al enorm veel feedback van ontvangen. Het zou mooi zijn als zich er in het beginstadium een sponsor of adverteerder zou aanmelden, zodat er meer aan de visie van vechtsportmeter gewerkt kan worden. We zijn eenmalig met een goed doel gaan samenwerken om vechtsporters te laten doneren. Ik zie in de toekomst samenwerkingen met goede doelen die zich in zetten voor sporters. Hierbij kan vechtsportmeter uiteindelijk helpen met organiseren of doneren.”