Siteswitcher: Nieuwe startpagina vol inspiratie

Wie kent het niet? Google starten, een zoekterm invullen en vervolgens verdwalen in de resultaten. Vaak met als gevolg dat je uitkomt op pagina’s waarvan je het bestaan niet kende en die niets met het oorspronkelijke onderwerp te maken hebben. Die onverwachte online inspiratie is hartstikke leuk en mag naar mijn mening best wel wat gestimuleerd worden. Lars Baartmans, initiatiefnemer van Siteswitcher, vertelt.
Wat is het?
“Siteswitcher is een alternatief voor een statische startpagina. Het biedt de zoekfunctie van Google, maar dan elke keer met een andere pagina op de achtergrond. Die achtergrond bestaat uit een mix van interessante websites, regionale evenementen en aantrekkelijke aanbiedingen. Zo wordt je keer op keer verrast, omdat je op voorhand natuurlijk niet weet wat er komen gaat.”
Een bijzondere pagina is de ‘Golden Switch’. Die wordt maar eens in de zoveel tijd getoond en biedt de mogelijkheid om je adresgegevens achter te laten. Als je dat doet, krijg je een cadeau thuisgestuurd. Dat kan van alles zijn, als het maar door de brievenbus past. Zo verrast Siteswitcher niet alleen online, maar van tijd tot tijd ook offline. Dat maakt het extra leuk.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Siteswitcher is geboren vanuit de eigen behoefte aan online inspiratie. Ik vind het fantastisch om te zien wat voor uiteenlopende concepten er allemaal ontwikkeld worden en ben ervan overtuigd dat veel anderen daar net zo over denken. Siteswitcher is een heel handige manier om al deze online initiatieven bij geïnteresseerden onder de aandacht te brengen. Gaandeweg de ontwikkeling hebben we evenementen en aanbiedingen toegevoegd.”
Het mes snijdt aan twee kanten. De digitale consument blijft automatisch op de hoogte van wat er online speelt en iedereen die iets onder de aandacht wil brengen krijgt laagdrempelig toegang tot een publiek dat behoefte heeft aan inspiratie.”
Hoe werkt het?
“Wil je alleen passief gebruik maken van Siteswicher, dan is het instellen als startpagina eigenlijk al voldoende. De rest gaat vanzelf. De leukste pagina’s kun je eventueel opslaan als persoonlijke favorieten en je kunt ook altijd je laatste twintig switches terugkijken. Registreren is niet nodig. Bij het eerste bezoek aan Siteswitcher wordt dit allemaal op een simpele interactieve manier kort toegelicht.
Wil je zelf actief een bijdrage leveren aan de wisselende achtergrond, dan kun je met de ‘Switch this site’-functie heel makkelijk een (eigen) website, evenement of aanbieding toevoegen. Je kunt daarbij aangeven aan hoeveel gebruikers jouw switch getoond moet worden en in welke regio. Ook daarvoor is registreren niet noodzakelijk. De keerzijde van die laagdrempeligheid is overigens wel dat een eenmaal ingestelde switch niet meer door de gebruiker aangepast kan worden.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Over veel cijfermateriaal beschikken we nog niet. We zijn pas net officieel live gegaan. Desondanks zien we wel het aantal gebruikers gestaag toeneemt. We zijn daarin trouwens transparant: we laten realtime zien hoeveel inspirerende pagina’s we inmiddels hebben getoond en bij het instellen van een switch kun je exact zien hoeveel gebruikers op dat moment actief zijn in de opgegeven regio. We beperken ons niet tot alleen Nederland, al ligt daar voor dit moment wel de focus.”
Wie is er bij betrokken?
“Zelf ben ik eigenlijk de geestelijk vader van het basisidee, maar met de inbreng van mede-oprichters Jeroen Peetoom, Marco Slikkerveer en Gemma Baartmans is Siteswicher geworden tot wat het nu is. We hebben overigens geen functietitels, iedereen doet gewoon waarin hij of zij het beste is. Dat weten we van elkaar en eigenlijk blijven er geen taken liggen die niemand oppakt.”