Interne communicatie in de digitale werkplek: van redactie naar regie

  • Leestijd: 2 minuten

Vraag de afdeling Communicatie naar hun verantwoordelijkheden, en het beheer van intranet komt vast in het rijtje voor. Via intranet en andere interne communicatiekanalen informeert en ondersteunt Communicatie medewerkers om hun werk zo goed mogelijk te doen en prettig samen te werken. Dat lukt steeds beter, want net als internet heeft intranet een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt van een statisch informatiemiddel naar een dynamisch en interactief kanaal. Die evolutie gaat door en de digitale werkplek is daarin de volgende stap. Een nieuwe rol voor de afdeling Communicatie is geboren.

Van intranet naar digitale werkplek

Het intranet, vaak gebouwd door de IT-afdeling en beheerd door Communicatie, verschuift van een intern communicatiekanaal naar een informatietype binnen de digitale werkplek. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe intranet van Philips. Zij lieten een volledig gepersonaliseerd en intelligent intranet ontwikkelen op basis van tags en topics dat rekening houdt met de context van de gebruiker en de productiviteit aanzienlijk verhoogt. Het nieuwe intranet vormt hiermee de basis van Philips’ digitale werkplek.

Philips_intranet

Bron: LinkedIn

Philips_intranet_2

Bron: LinkedIn

Van redacteur naar regisseur

Door de verschuiving van intranet als een van de interne communicatiekanalen naar een onderdeel van de digitale werkplek, is Communicatie geen eigenaar meer en niet langer eindverantwoordelijk voor de gebruikerservaring van intranet. De digitale werkplek heeft een veel breder blikveld en is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de business, IT, HR en Communicatie.

De toevoeging en omvang van sociale functies als Yammer, heeft de rol van Communicatie verder veranderd. Het intranet is inmiddels van iedereen. Voor Communicatie valt er minder te zenden en het redigeren van socialmediaposts werkt vaak averechts. De rol van communicatie is daarmee veranderd van push naar pull, en de medewerkers op de afdeling zijn niet langer redacteur, maar vervullen steeds vaker de rol van regisseur. Dit vraagt om een andere mindset die meer is gebaseerd op vertrouwen, faciliteren en vooral luisteren. Dit laatste wordt minstens zo belangrijk als zenden. Luisteren naar wat er leeft in de organisatie en hier beleid en activiteiten op afstemmen.

Van boodschap naar context

Het goede nieuws is dat de rol van Communicatie niet alleen voorgoed is veranderd, maar ook naar een hoger plan is getild. Draaide interne communicatie altijd al om de connectie tussen informatie en medewerkers, de digitale werkplek voegt daar een nieuwe dimensie aan toe: context. Voortaan gaat het niet meer primair om de boodschap, maar kijken we op hoger niveau naar relevante informatie en functies voor medewerkers op basis van hun werkzaamheden. Het wegvallen van traditionele communicatietaken biedt ruimte om deze nieuwe dimensie in te vullen.

De verbinding tussen informatie, medewerkers en de context waarin mensen werken, vormt de nieuwe uitdaging voor communicatieprofessionals. Een uitdaging die nieuw is, maar nog altijd aansluit bij de oorspronkelijke rol van de afdeling Communicatie: het informeren en ondersteunen van medewerkers om hun werk zo goed mogelijk te doen en prettig samen te werken.

Weten wat de digitale werkplek voor jou betekent en welke stappen je hiervoor moet zetten? Lees onze whitepaper of meld je aan voor de webinars.