Content: dé belangrijkste tips & trends van 2024 (tot nu toe)

Content: dé belangrijkste tips & trends van 2024 (tot nu toe)

De zomer is in volle gang. Een perfect moment voor een recap over content en contentmarketing in 2024 (tot nu toe). Want er is in korte tijd veel gebeurd. Van de lancering van nieuwe én vernieuwde generatieve AI-tools tot de opkomst van storytelling-trend Brazilian marketing. Krijg in dit artikel ook antwoord op vragen als: gaat onze schrijfvaardigheid achteruit door AI? En hoe maak je je content toegankelijk voor iedereen? Bekijk de laatste tips & trends.

AI in 2024: sneller en slimmer

Talrijke AI-tools maakten hun debuut dit jaar: van Meta AI tot Sora. Andere lanceerden nieuwe iteraties en toepassingen. Enkele releases die je niet gemist mag hebben? De 6e versie van Midjourney (in slechts anderhalf jaar tijd!) bijvoorbeeld. “Met v6 is de volgende stap richting fotorealisme gezet”, zegt Lars Meijer. Maar het vraagt wel om een andere manier van prompten, die iets meer tijd en moeite kost. “Je zult specifieker moeten zijn in wat je wil zien. […] Hoe duidelijker jij communiceert, hoe groter de kans op betere output.”

voorbeelden afbeelding generatie via Midjourney


Beeld (links): Prompt: “Photoreal detailed batman cat.”
Beeld (rechts): Prompt: “Batman is a cat standing on the roof of a large skyscraper, in the center of Gotham City. His body language shows he is ready for the upcoming battle against Joker dog…” Bekijk hier de volledige prompt.

En dat geldt ook zeker voor die andere bekende tool, ChatGPT. Al wordt het je met het nieuwste model GPT-4o wel iets makkelijker gemaakt. Je kunt namelijk in real-time met de chatbot praten en redeneren over tekst, beeld en audio. Maar zitten we daar wel op te wachten, vraagt Sanne Bekkema zich in haar artikel af. 🤔Ondertussen wordt er volop gespeculeerd over een opvolger die elk moment kan verschijnen. GPT-5 is naar verwachting nóg sneller, relevanter, minder lui en heeft minder last van hallucinaties. “Een nog vloeiender en ‘echter’ gesprek”, aldus marcom- en schrijfexpert Kim Pot.

Hoe duidelijker jij communiceert, hoe groter de kans op betere output. – Lars Meijer

Er gaan verder geruchten dat straks bepaalde taken, met behulp van AI-agents, zonder menselijke begeleiding kunnen worden uitgevoerd. Zoals onderzoek doen, informatie verwerken, data analyseren en creatief schrijven. Baanbrekend, GPT-5 zou hierdoor een ‘volwaardige’ content-assistent kunnen worden. En misschien zelfs de nieuwe standaard voor taalmodellen. Al kleven daar volgens Kim ook nadelen aan.

AI is een blijvertje

Moeite om al deze en heel veel andere tools, trends en ontwikkelingen bij te houden? Begrijpelijk. De contentwereld (en ook heel veel andere branches) is in korte tijd volledig op zijn kop gezet, en de AI-hogesnelheidstrein dendert non-stop door.

“Bijblijven is meemaken!”, zegt Wen Jing Kornegoor. Het is de manier om door de bomen het bos wél te zien. Zeker als je maximaal van de technologie wil profiteren. Want of je het nu wil of niet: AI gaat onze (nabije) toekomst ingrijpend veranderen. Sterker nog: AI verandert de wereld as we speak.

Stilstaan is geen optie, anders haalt de concurrentie je snel in. De contentexpert adviseert: “Schrijf je in voor een nieuwsbrief, volg een AI-podcast en wissel ervaringen uit met vakgenoten. Zo maak jij ook in 2024 de meest originele content, maar dan in minder tijd én met een vleugje AI.” 💡

Onze tip? Lees vooral verder voor een aantal praktische handvatten, en check ook zeker het artikel van onze collega Tineke Pauw over 7 opvallende AI-trends voor de rest van het jaar.

Nog even op een rij:

AI als echte assistent

“AI is de hype voorbij en wordt een echte assistent.” Dit was een van Linda Krijns’ 9 voorspellende contenttrends voor 2024. Is de inzet van AI inderdaad selectiever geworden? En wordt het vooral ter inspiratie en als extra check gebruikt, of nog steeds vooral als contentgeneratie-machine?

“De voorspelling dat we AI zien als een hulpmiddel met onszelf aan de knoppen is denk ik aardig uitgekomen”, aldus Linda in een reactie op bovenstaande vragen. “Ik hoor van steeds meer mensen dat ze ChatGPT echt geen volledige artikelen of andere teksten (meer) laten schrijven, maar wel dat ze het als hulpmiddel gebruiken om die content zo goed en gemakkelijk mogelijk te realiseren.”

Wat haar wel opvalt is dat er vooral naar de creatiemogelijkheden wordt gekeken. Linda: “Maar laten we niet vergeten dat AI je ook op verschillende manieren kan helpen bij je contentstrategie. Bijvoorbeeld bij het analyseren van data waardoor je sneller ziet welke content werkt en bij het ontdekken van de ‘witte vlekken’ in de content.”

Zet AI bijvoorbeeld in voor SEO-optimalisatie. Jimmy Koopmans deelt in zijn artikel een aantal AI-tools die je kunt gebruiken om je strategie te optimaliseren. Of laat AI je helpen bij het plannen en beheren van je contentkalender, het voorspellen van trends en het analyseren van je concurrenten. Om maar eens wat voorbeelden te noemen.

Copy-paste? Doe maar niet!

Best handig zo’n ‘collega’ die veel (uitvoerend) werk oppakt, ongekend snel én 24/7 beschikbaar is. Zo kun jij je namelijk focussen op strategisch en creatief denken. Maar (helaas) besteden sommigen ook al dat denkwerk aan AI uit. Tot aan het klakkeloos kopiëren van teksten en ideeën toe.

Slim is het niet, want AI-generated content is vaak snel te herkennen. Dankzij speciale detectietools, het toevoegen van labels (op TikTok bijvoorbeeld) maar ook gewoon met het blote oog. Zo is het gebruik van deze (irritante) woorden en uitdrukkingen vaak een indicatie. “Het probleem is dat teksten er vaak hetzelfde uit gaan zien, onpersoonlijk worden en dat de boodschap daardoor niet goed overkomt”, zegt de Frankwatching-redactie.

Gebruik AI daarom sporadisch voor de opbouw, structuur en inspiratie, maar niet voor de exacte inhoud. Dat adviseert marketeer Stephanie van Leeuwen. En ben je geen teksttovenaar? “Voeg dan áltijd een menselijke touch toe. Door je eigen creatieve inzichten, emoties en ervaringen in een tekst te verwerken, kun je zorgen voor content die echt boeiend is en die je minder snel herkent als AI generated.”

Nog even op een rij:

Maak je skills futureproof

Dan nu antwoord op de vraag: vreet AI aan onze skills als maker? Dat AI een handige assistent is voor ons als contentmakers, mag duidelijk zijn. Maar als communicatie- en content-professional is schrijfvaardigheid een van dé skills bovenaan het lijstje ‘benodigde vaardigheden’. Daarnaast helpt zelf schrijven je ook om informatie te verwerken, en bij het leggen van verbanden. En dat is dan weer essentieel voor kritisch denkvermogen – een andere essentiële vaardigheid.

Maar het is dus key om die balans te vinden tussen AI-inzet en bouwen op je eigen kennen en kunnen. Toch schrijven we een stuk minder zelf. Gemakkelijke spellingschecks, vergroten van de leesbaarheid; het zijn taken die je gemakkelijk overdraagt aan een AI-tool. Als je vervolgens alle output naloopt en zelf wijzigingen doet, is het zo vooral een gemakkelijke voorzet. Kim Pot deelt handige tips om die balans te bewaren. We lichten graag een tipje van de sluier:

  1. Vraag regelmatig om feedback op je schrijfwerk – als is het maar op je laatste e-mail.
  2. Gebruik je AI om te schrijven? Door zelf een korte outline te maken die je meegeeft aan de tool, blijf je toch oefenen met het structureren van je ideeën.
  3. Lees je schrijfwerk hardop door, om snel fouten te ontdekken en de leesbaarheid te testen.

We verwachten niet dat de ontwikkelingen in AI het komende half jaar in tempo zullen afnemen. Daarom vroegen we Kim naar haar voorspelling voor de tweede helft van 2024.

Stel je voor: je content past zich automatisch aan aan de behoeften van je doelgroep, precies op het juiste moment.” – Kim Pot

Realtime content optimaliseren

Dat is natuurlijk de droom van iedere contentmaker en -marketeer. “Realtime AI-contentoptimalisatie maakt dit mogelijk. Er zijn al tools op de markt die dynamische content creëren die direct inspelen op gebruikersgedrag en -voorkeuren. Niet meer wachten op A/B-testresultaten; AI analyseert en optimaliseert je content direct. Contextuele aanpassingen zorgen ervoor dat je boodschap altijd relevant is. Personalisatie op maat verhoogt de betrokkenheid en conversie. Door deze technologie te omarmen til je je contentstrategie echt naar een hoger niveau.”, aldus Kim.

En bang zijn dat AI je baan overneemt? Nee, dat hoeft écht niet. Al die AI-tools kunnen je wel helpen om een verhaal creatiever, boeiender en spannender te maken, maar al die door AI-gegenereerde content lijkt dus meer op elkaar dan door mensen gemaakte content.

Krachtige combi van AI en schrijfvaardigheid

“Het is dus de de uitdaging om een manier te vinden om authentiek te blijven in je content, en tegelijkertijd dan niet terug te gaan naar omslachtige contentprocessen.” Hoe je dat, naast de eerdere tips, kunt doen? Kim: ‘Zet bijvoorbeeld je collega’s, klanten of experts in voor je content, maar gebruik AI om bijvoorbeeld interviews af te nemen of om van een video eenvoudig allerlei shorts te maken. Je moet creatiever worden en wegblijven van generieke content. Dat vraagt ook om een andere manier van schrijven, persoonlijker en dichter bij je lezer. Dat was altijd al een goed idee, maar de urgentie is nu groter dan ooit.”

Er zijn dus genoeg redenen en vooral manieren om te zorgen dat jouw schrijfvaardigheid niet wordt bedreigd door AI, maar juist wordt versterkt. Het wordt – of is – nu eenmaal een deel van ons werk in het contentveld, dus kun je AI maar beter voor je laten werken. Deze kans om je skills en expertise toekomstbestendig te maken moet je juist aangrijpen, toch?

Mooie taal overtuigt véél sneller.” – Gaby Tenda

Op bovenstaande vraag verwachten we natuurlijk niet een direct antwoord. We willen daarmee vooral ons punt versterken. Dat is dan ook een van de manieren om zo’n retorische vraag in te zetten in je teksten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook goed de aandacht mee trekken of iemand mee aan het denken zetten. Een retorische vraag is een van de slimme taaltrucs die Gaby Tenda deelt om je teksten te upgraden en je lezer betrokken te houden bij de tekst.

Eigenhandig je teksten verbeteren

We hebben het (voor nu) even genoeg gehad over AI-hulpmiddelen. Er zijn namelijk nog steeds een hoop manieren om eigenhandig je teksten een boost te geven. Zo noemden we net al het stellen van een retorische vraag.

Een andere manier om je tekst aantrekkelijker én begrijpelijker te maken is door een analogie te gebruiken. Daarmee focus je op de gelijkenissen tussen twee -op het eerste oog- verschillende zaken, om zo een ingewikkeld onderwerp of begrip te verduidelijken.

Ook door een metafoor in je tekst te gebruiken maak je een vergelijking, alleen dan niet letterlijk. Met de beeldspraak die je dan gebruikt spreek je meer tot de verbeelding waardoor je boodschap meer binnenkomt.

Verlaag de drempel: toegankelijke teksten

Je tekst kan nog zoveel mooie anekdotes, goede metaforen en spetterende vergelijkingen bevatten, als je niet schrijft op het niveau van je doelgroep sla je alsnog de plank mis. Maar wat houdt dat in, ‘op niveau’? Doorgaans bereik je met een tekst op B1-niveau het merendeel van de nederlandse bevolking, zo’n 80%. B1-niveau houdt in het kort in dat je:

  • Duidelijke titels en tussenkoppen gebruikt.

  • Actief schrijft en voorbeelden gebruikt.

  • Eenvoudige woorden gebruikt en onnodig jargon vermijdt.

  • Korte en duidelijke zinnen formuleert.

Op deze manier sluit je mensen met een ander opleidingsniveau, andere achtergrond of lees- en leerbeperking niet uit van jouw content. Maar wil je je richten op de jonge generatie Gen Z, dan zul je toch op een ander niveau moeten schrijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de leesvaardigheid van jongeren steeds meer afneemt.

3 tips

Maak jouw teksten in dat geval zo leesvriendelijk mogelijk. Maar niet alleen dan is het waardevol – door rekening te houden met je taalniveau maak je jouw content inclusiever voor laaggeletterden, mensen met een beperking en anderen die moeite hebben met lezen. Laurens van den Berg deelt 5 tips voor wanneer je tekst schrijft voor mensen die moeite hebben met lezen. We lichten er graag alvast 3 uit om je te inspireren.

1. Ken je lezer

Oke, inkoppertje. Maar zorg dat je echt goed weet voor wie je de tekst schrijft. Waarschijnlijk heb je wel een persona of community op wie jouw organisatie zich richt. Er zijn 3 vragen die je hier nog bij kunnen helpen:

  • In welke situatie bevindt mijn lezer zich?
  • Heeft de lezer een probleem of vraag?
  • Waar is deze lezer naar op zoek?

2. Structureer je tekst

Zorg ervoor dat je tekst scanbaar is. Dat kun je doen door duidelijke tussenkoppen te gebruiken (dus geen cryptische omschrijvingen – hoe leuk die soms ook zijn – maar koppen die duidelijk maken wat er in de tekst daaronder te vinden is), gebruik te maken van witregels en je tekst op te delen in alinea’s.

Ook door leestekens te gebruiken maak je jouw tekst leesbaarder. De veelgebruikte leestekens kom je als contentmaker vast al aardig mee uit de voeten. Punten gebruik je liever te vaak dan te weinig en uitroeptekens ben je juist zuinig mee.

Maar ook de minder gebruikte leestekens kunnen goed van pas komen, mits je weet hoe je ze juist inzet. Eentje die we graag even onder de aandacht brengen is de puntkomma. We zien vaak dat mensen deze toch verkeerd gebruiken omdat het teken verward wordt met een dubbele punt. Begrijpelijk, maar niet zoals het heurt. De puntkomma is namelijk (je verwacht het niet) een teken ‘tussen’ de punt en komma in. Je gebruikt een puntkomma om een zin af te sluiten en tegelijkertijd aan te geven dat er een verband is met de volgende zin óf wanneer je een opsomming maakt die uit zinsdelen bestaat.

Marleen Verweij-Klein Koerkamp deelt hier nog meer handige tips voor goed gebruik van leestekens met je. Niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je zo min mogelijk onnodige informatie (bovenaan) in je tekst hebt staan, houd het behapbaar.

3. Gebruik alledaagse taal

Een handige manier om je leesbaarheid te toetsen is door te kijken of je jouw geschreven tekst ook zo zou verwoorden in een face-to-face gesprek met je doelgroep. In een dagelijks gesprek met iemand buiten jouw werkveld gebruik je bijvoorbeeld ook geen jargon. Is dat wel echt nodig? Leg het dan uit, zoals je in een ‘gewoon’ gesprek ook zou doen.

Bij dat laatste advies brengen we wel graag wat nuance aan. Tijdens het schrijven van je teksten wil je waarschijnlijk zo authentiek mogelijk blijven. Onbewust wordt je in je schrijfstijl altijd beïnvloed door drie factoren; zoals je bent, zoals het hoort en zoals anderen het doen. Helemaal als je wil focussen op denken vanuit je doelgroep is het verleidelijk om je te laten leiden door die externe factoren.

Hoe zorg je er dan toch voor dat je eigen stem hoorbaar is? → Weet wat je kernwaarden zijn en houd deze in je achterhoofd bij het schrijven. Als jouw kernwaarde vrijheid is dan zal een artikel over eetgewoonten een andere toon of insteek krijgen dan als je schrijft vanuit een kernwaarde als gezondheid. Nieuwsgierig naar meer tips? Die lees je in dit artikel van Michiel van der Blij.

Nog even op een rij:

Visual storytelling

En dan is het tot slot tijd voor een goed verhaal. Over visual storytelling om precies te zijn. Want het belang ervan blijft groeien. Volgens Kim Stolk zoeken we in onzekere tijden massaal lichtpuntjes, luchtigheid en optimisme. Een uitgelezen kans voor contentmakers om een visueel (merk)verhaal te vertellen. Het liefst lekker kort (daar zo meer over) én met een beetje humor.

Het verklaart wellicht ook de opkomst van TikTok-trend Brazilian marketing. Kort gezegd gaat het om een blooper-achtige video waarin een product of dienst centraal staat. Nog steeds geen idee wat we bedoelen? Check dan vooral onderstaande voorbeelden van HEMA en DHL Nederland. 😉

HEMA:

@hemanederland

Nog 1+1 keer om af te leren. Wel tot het einde kijken ?

? origineel geluid – HEMA

Accepteer cookies

DHL:

@dhlecommercenederland

Deze trend konden we natuurlijk niet laten gaan! TikTok ?? Stagiairtje #fyp #dhlecommercenederland #marketing #dhl #dutch

? original sound – DHL eCommerce Nederland

Accepteer cookies

Onze collega (en Gen Z’er) Nina Hartman noemt Brazilian marketing een grappige, laagdrempelige en (vaak) authentieke manier van adverteren. Precies de ingrediënten waarmee je op TikTok viraal kunt gaan óf juist enorm kunt floppen. Nina: “Het belangrijkste is om als bedrijf of merk bij jezelf te blijven, je eigen stijl aan te houden en vooral niet te gek te doen.” Authenticiteit, originaliteit, maar ook oprecht plezier maken het verschil.

En ook niet onbelangrijk bij dit soort contentcreatie: wees voorzichtig met het zomaar gebruiken van andermans video’s. Elk socialmedia-kanaal heeft vaak eigen regels. Wat er per kanaal wel en niet mag, deelt marketingjurist Charlotte Meindersma in dit artikel.

Kort, korter, kortst

De korte video is geen nieuwe trend, maar zeker wel een blijvertje die niet lijkt af te remmen. Dat zeggen zowel Linda Krijns als Wen-Jing Kornegoor. Niet alleen op TikTok, maar ook op Instagram, Snapchat en YouTube – dé plek voor lange video’s – krijgen shorts een prominente plek. Short staat ook gelijk voor de (zeer korte) aandachtsspanne van de doelgroep. Wen-Jing: “Wees dus extra kritisch op de eerste seconden van je video’s: die moeten meteen de aandacht trekken van gebruikers.” Oh, en vergeet de ondertiteling niet. Veel mensen bekijken video’s namelijk zonder geluid. Je zorgt zo voor meer toegankelijkheid en inclusiviteit.

Voor dit jaar voorspelde Linda trouwens ook dat steeds meer videocontent gemaakt wordt met de smartphone. Er kan natuurlijk ook steeds meer, dankzij de opkomst van slimme videobewerkings-apps en AI-tools. Benieuwd welke je niet mag missen? Pelpina Trip deelt 10 handige apps en AI-tools voor het maken, bewerken en publiceren van social video. Doe er je voordeel mee!

Nog even op een rij:

Op naar de tweede helft van 2024

Terugblikkend op de trends en ontwikkelingen in content van het afgelopen jaar, kunnen we wel een aantal conclusies trekken.

  • AI is een onderdeel van het heden en de toekomst, ook op het gebied van content. Voor uitvoerend werk, voorzetjes en controles is het een perfecte assistent, waarmee je steeds beter in gesprek kunt gaan over de gewenste output.

  • Je eigen kennis en skills blijven ontwikkelen is een must. Zo behoud je authenticiteit en originaliteit die zo belangrijk is voor het maken van content die écht scoort en opvalt tussen de AI-contentproducties.

  • Korte, snappy content blijft belangrijk. To the point teksten (die door het weglaten van onnodige toevoegingen ook leesbaarder en toegankelijker zijn) en short video die inspeelt op trends en in de eerste seconde al de aandacht weet te pakken. Ook daarmee wapen je je tegen de contentconcurrentie.

We zijn benieuwd hoe jij hier als contentprofessional mee omgaat. Wat voor rol spelen tools als ChatGPT en Midjourney? Hoe houd jij je eigen schrijfvaardigheid op peil? En misschien nog wel belangrijker: welke ontwikkelingen komen er komend half jaar aan en hoe gaan we daarmee om? Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel in ieder geval genoeg input om na de zomer efficiënt en effectief aan de slag te gaan.

Ben je nog niet uitgelezen? Verdiep je in een van de onderwerpen van onze andere Summerreads. Lees bijvoorbeeld alles over slimmer werken of trends en tools in de tech wereld. Al onze Summerreads – tot nu toe – vind je hier.

Blog