Nieuws

Creators opgelet! TikTok labelt vanaf nu AI-content

0

TikTok deelt vandaag een update over de inspanningen die ze doen om hun creators veilig en verantwoord gebruik te laten maken van AI-generated-content (AIGC). Vanaf nu labelt TikTok automatisch deze content, wanneer deze wordt geüpload van andere platforms.

TikTok werkt hiervoor samen met de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) en is het eerste videoplatform dat van deze technologie gebruikmaakt. Daarbij lanceert het social medium ook nieuwe bronnen voor mediawijsheid, ontwikkeld onder begeleiding van experts zoals Mediawise.

Transparantie in AI

Ondanks de vele creatieve mogelijkheden van AI, kan het ook kijkers verwarren of misleiden als ze niet weten dat de content door AI gegenereerd is. Het toevoegen van een AIGC-label kan dus helpen om de context te verduidelijken.

TikTok vereist al voor meer dan een jaar van creators dat zij hun realistische door AI-gegenereerde content labelen. Daar hebben ze een unieke tool voor ontwikkeld, om het wat makkelijker te maken. Deze werd sinds afgelopen herfst door al meer dan 37 miljoen creators gebruikt.

Nieuwe functie: content referenties

TikTok introduceert vandaag een nieuwe functie, genaamd ‘content referenties’. Deze technologie is ontwikkeld door de C2PA en voegt extra informatie toe aan de inhoud van de video. Daardoor kunnen we AIGC direct herkennen én labelen. Deze functie wordt in de komende weken wereldwijd beschikbaar voor alle gebruikers.

Content referenties worden in de komende maanden ook toegevoegd aan TikTok-content. Die blijven bij de inhoud staan als je een TikTok downloadt. Iedereen kan de verify-tool van de C2PA gebruiken om AIGC op TikTok te herkennen. Zo kun je zelfs zien wanneer, waar en hoe de inhoud is gemaakt en bewerkt.

TikTok en AI

TikTok en AI-labels (bron: TikTok)

Een primeur

Het videoplatform is het eerste die content referenties in de praktijk toepast. Daarom kan de toename van automatisch gelabelde AIGC op TikTok in eerste instantie geleidelijk verlopen.

Dit komt omdat ze eerst de metadata van de content referenties nodig hebben, om deze te identificeren en te labelen. Naarmate meerdere platforms het ook gaan gebruiken, zijn ze in staat om meer content te labelen.

Om het gebruik van content referenties aan te moedigen, sluit TikTok aan bij het Content Authenticity Initiative (CAI), geleid door Adobe.

Mediawijsheidcampagnes

Experts bevelen AIGC-labeling aan om verantwoordelijke content te ondersteunen. Toch waarschuwen ze dat het kijkers eventueel ook kan verwarren, bijvoorbeeld wanneer zij niet weten wat deze labels betekenen.

Zoals eerder al vermeld, heeft TikTok om deze reden ‘mediawijsheidcampagnes’ ontwikkeld, in samenwerking met experts. Deze helpen om AIGC en desinformatie te herkennen, maar ook kritisch te bekijken.

Met MediaWise werkt het platform hun nieuwe Safety Center-pagina bij, met video’s die meer uitleg geven over de AIGC-labels. Dit helpt met vaardigheden in mediawijsheid.

Aanpak tegen schadelijke inhoud

Er zijn mensen die AIGC opzettelijk gebruiken om anderen te misleiden. Daarom verbieden de richtlijnen van TikTok misleidende AIGC, of het nu gelabeld is of niet.

TikTok blijft investeren in het bestrijden van schadelijke AIGC. Zo ondertekende het platform een industrieel pact om het gebruik van misleidende AI bij verkiezingen tegen te gaan, maar gebruiken ze ook nieuwe detectiemethodes.

Accepteer cookies

Daarnaast overleggen ze met experts en collega’s om samen te werken aan oplossingen voor schadelijke content.

Bron header-afbeelding: Varga Jozsef Zoltan / Shutterstock.com