Schrijven

Gaat onze schrijfvaardigheid achteruit door AI?

0

Weet je niet wat je moet schrijven? Of hoe je iets schrijft? AI helpt je op weg. Daardoor hoeven we steeds minder zelf te schrijven. Maar wat zijn de gevolgen daarvan op onze schrijfvaardigheid? En hoe kunnen we daarmee omgaan?

Voorbij de hype

In zijn boek ‘AI, voorbij de hype‘ (affiliate) bespreekt Aaron Mirck hoe het echt zit met kunstmatige intelligentie. AI biedt enorm veel kansen, maar er zit ook een schaduwzijde aan deze technologie. Dan hebben we het over duurzaamheid, erbarmelijke werkomstandigheden voor bijvoorbeeld de werknemers die in vaak arme landen tegen een hongerloon traumatische content labelen, vooroordelen en discriminatie. Ik ben het met Mirck eens dat het goed is om kritisch te kijken naar AI, hoe moeilijk ik dat zelf ook vind. Ik vind het te gek dat we weer met een frisse blik naar ons eigen vakgebied moeten kijken. Maar hij heeft gelijk: AI is niet alleen maar mooi.

Een van de punten die Mirck aanraakt is of AI onze schrijfvaardigheid beïnvloedt. Dat vind ik een interessant thema om op door te gaan. Hoe belangrijk is schrijfvaardigheid in het tijdperk van AI? Er zal steeds meer via voice gaan. Kunnen we ons niet veel beter richten op andere vaardigheden? Wat gebeurt er als je schrijfvaardigheid onder de maat is? Wat zijn de gevolgen als we met z’n allen minder goed kunnen schrijven?

Wat is schrijfvaardigheid?

Laten we beginnen bij het begin: wat is schrijfvaardigheid? Je schrijfvaardigheid is het vermogen om je in geschreven taal uit te drukken. Een goede schrijfvaardigheid is essentieel voor effectieve communicatie. Het zorgt ervoor dat je jouw kennis en ideeën helder over kan brengen aan anderen. Daarbovenop helpt schrijven, zelf schrijven, bij het verwerken en structureren van kennis en ideeën. Door iets op te schrijven, maak je relaties tussen ideeën explicieter. Je dwingt jezelf om verbanden te leggen tussen verschillende concepten, wat essentieel is voor kritisch denken. En juist dat vermogen hebben we harder nodig dan ooit.

AI als schrijfpartner

Maar AI zorgt ervoor dat we minder vaak zelf schrijven. Ik schrijf graag, maar het is heel fijn als ik niet weet wat ik moet schrijven dat AI een voorzet doet. Een tekst nalopen of spelfouten of leesbaarheid? Doe ik wel, maar pas nadat AI praktisch alle fouten er al uit heeft gehaald. Veel van ons gaan steeds minder oefenen met schrijven en dit heeft gevolgen voor onze schrijfvaardigheid. Helemaal voor de groep jongeren die nu nog geen schrijfvaardigheid heeft.

Daartegenover staan ook een aantal voordelen. AI kan mensen die moeite hebben met traditionele vormen van communicatie, zoals mensen met dyslexie, die een taal niet spreken of andere beperkingen hebben helpen om toch effectief te communiceren en daarmee deel te nemen aan de maatschappij. Er zijn natuurlijk ook andere middelen om deze groep te helpen. Dat is ook een punt wat Mirck in zijn boek aanhaalt: AI overschaduwt in een aantal gevallen andere oplossingen.

Oproep: ook zelf blijven schrijven

Mijn mening? AI zorgt voor verbeterde toegankelijkheid en efficiëntie in communicatie, maar het is zo belangrijk dat we de waarde van schrijfvaardigheid niet uit het oog verliezen. Schrijven vind ik een fundamentele vaardigheid die bijdraagt aan onze cognitieve ontwikkeling, ons vermogen om kritisch te denken en onze bekwaamheid om te communiceren. Daarom is dit een oproep: laten we ook zelf blijven schrijven. We moeten een balans vinden tussen het omarmen van AI en het behouden van traditionele schrijfvaardigheden. Hoe doen we dat?

6 tips om je traditionele schrijfvaardigheid te behouden

  • Maak tijd om te lezen, en dan het liefst verschillende stijlen. Want zo leer je verschillende manieren van schrijven en vergroot je tegelijkertijd je woordenschat. Vind je het lastig om hier in je eentje tijd aan te besteden? Kijk dan eens naar een boekenclub in de buurt.
  • Blijf zelf schrijven. Weet je niet wat of waarover? Vraag AI om een schrijfopdracht of gebruik een boek, zoals ‘Wreck this Journal’, voor je dagelijkse opdracht.
  • Vraag regelmatig om feedback op je schrijfwerk. Dat kan om iets heel kleins gaan: vraag eens om feedback op je laatst gestuurde e-mail bijvoorbeeld.
  • Gebruik je AI om iets te schrijven? Maak dan wel zelf eerst een korte outline, zo blijf je oefenen met het structureren van je ideeën.
  • Lees je schrijfwerk hardop voor, het blijft de beste manier om fouten op te sporen en de leesbaarheid te testen. Daarbovenop helpt het om je flow en ritme van je schrijven te verbeteren.
  • Volg af en toe een schrijfworkshop om je vaardigheden bij te houden.

We moeten een balans vinden tussen het omarmen van AI en het behouden van traditionele schrijfvaardigheden.

Blijf dus liefde en aandacht aan je schrijfvaardigheid geven. Vind je het lastig? Betrek er dan collega’s bij.

Aandacht voor schrijfvaardigheid

Naast dat we zelf een verantwoordelijkheid hebben om aan onze schrijfvaardigheid te werken, vind ik ook dat er structureel aandacht voor moet komen op scholen, universiteiten en op het werk. Jongeren groeien nu op met AI. Ze hebben kennis en skills nodig om er goed mee om te gaan, maar de focus moet niet alleen op AI-vaardigheden liggen. Juist niet. Je wil niet dat ze afhankelijk worden van AI.

Datzelfde geldt voor werkgevers: heel goed als je investeert in AI en alles wat ervoor nodig is om er verantwoord en veilig mee om te gaan, maar vergeet niet dat er meer is. Als ik morgen alle AI-tools laat verdwijnen met een magische toverspreuk (zelf geschreven uiteraard), dan moeten we onszelf nog steeds redden.

Dus dit is een oproep aan jou: blijf ook zelf schrijven.

Over het boek

Boekcover AI voorbij de hype Aaron MirckMag ik eerlijk tegen je zijn? Ik dacht na het lezen van ‘AI, voorbij de hype‘ (affiliate) eerst: wat een pessimistisch boek. Zie je dan niet hoe tof het is wat er allemaal gebeurt, Mirck? Blijf van mijn roze wolk af. Mijn hoofd maakt overuren momenteel, overal zie ik kansen en mogelijkheden. Heerlijk, al die prikkels.

Maar Mirck heeft gelijk. We moeten kijken naar het hele verhaal van AI en dat is niet alleen maar positief. Van duurzaamheidsissues tot nare werkomstandigheden tot discriminatie en monopolieposities voor grote tech-bedrijven. Je moet je daar bewust van zijn en Mirck schetst in een heel begrijpbaar boek het complete verhaal van AI. Alleen dan kan je een goede keuze maken in hoe jij het wil gebruiken. Laten we naast nieuwsgierig ook kritisch blijven. Dit is verplicht leesvoer voor jou, jou en jou!