Branchenieuws

2021 kenmerkt zich door veerkracht digitale bureaus

Dutch Digital Agencies

Digitale bureaus verwachten 2021 af te sluiten met een groei van 9,9% in omzet. De branche laat herstel zien na een enorme dip in de groei (groei van 0,6%) in 2020. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) doet onder haar leden, dit jaar voor de derde keer uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos.

De branche kreeg door corona te maken met ontwikkelingen die in een stroomversnelling kwamen. Na een dip in de eerste kwartalen van 2020 herstelde het sentiment in het vierde kwartaal en werden de projecten weer opnieuw opgestart. Een klein deel van de bureaus heeft in 2020 gebruik gemaakt van de NOW-regeling, waarmee ze in staat zijn geweest zoveel mogelijk talent aan boord te houden. Dit jaar verwacht de branche een groei van 9,9% ten opzichte van vorig jaar, met een totaalomzet van € 872 miljoen.
De gemiddelde winstmarge van de bureaus die deelnamen aan het onderzoek over 2020 is 9% en de verwachte winstmarge voor alle bedrijven over 2021 is 13%.

Corona versnelt digitalisering op hoog tempo
De vraag naar digitalisering blijft groeien. Bij branchevereniging DDA – Dutch Digital Agencies – zijn bijna 150 digitale bureaus aangesloten. Ondanks de consolidatieslag door fusies en overnames, blijft het aantal leden groeien.

Voorzitter Ivo Roefs van DDA:
‘De branche heeft de afgelopen twee jaar enorme veerkracht laten
zien. Door de pandemie beleefde e-commerce een enorme opmars. Veel
mkb-bedrijven moesten hun strategie herzien en startten met online verkoop, en
veel bestaande e-commerce partijen moesten hun platformen en dienstverlening
optimaliseren door de toegenomen bestellingen. Elke klant heeft zijn eigen unieke
vraag, en onze leden leveren maatwerk oplossingen waarin de eindgebruiker
centraal staat.’

Verslimmers van de wereld om ons heen
De 150 digital agencies aangesloten bij DDA maken samen de wereld om ons heen steeds een beetje slimmer. De leden maken digitale oplossingen voor commerciële bedrijven en overheden, waarmee ze het leven van miljoenen Nederlanders makkelijker maken.

In 2020 waren er 7358 mensen bij de digitale bureaus (aangesloten bij DDA) in dienst, en daarnaast versterken 433 near/offshoring medewerkers en 549 freelancers de branche. Naar verwachting groeit het aantal mensen in dienstverband in 2021 door naar bijna 8000 (groei van +7.6% in 2021).

Talent vinden en binden
Digitale bureaus kampen, net als andere sectoren, al jaren met een oplopend tekort aan digitaal talent. Ruim 50% van de vacatures bij digitale bureaus betreft developer rollen.

Om talent te bereiken en te behouden organiseert DDA met partners diverse programma’s en initiatieven, zoals softskills trainingen, studenten challenges (zoals CMD Talentendag) en deelname aan het HBO-ICT Job & Student Event. Met een proactieve lobby adresseert DDA dit tekort aan digital talent en tekort aan IT-docenten ook in Den Haag.

Over het onderzoek
DDA doet dit kengetallenonderzoek elk jaar onder de leden. Dit jaar hebben 135 bureaus deelgenomen. Elk jaar neemt het aantal leden toe, door overnames zien we verschuivingen in het landschap. De resultaten van het onderzoek zijn op basis van de data van de leden van dat jaar en we verwachten dat deze cijfers representatief zijn voor de volledige branche.

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Loopbaan.

0
0
0
0