Onderzoek & Trends

AI, cybersecurity en digitale platformen bieden start-ups en kleine bedrijven innovatiekansen

Dassault Systèmes

Uit een door Dassault Systèmes gepubliceerd onderzoek blijkt dat mkb-ondernemingen sneller dan grote bedrijven kunnen innoveren als ze de voordelen weten te benutten die ontstaan door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, cybersecurity en digitale platformen. 3DEXPERIENCE-specialist Dassault Systèmes heeft door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau CITE Research 1.000 werknemers in de technologiesector in Europa en de VS laten ondervragen over trends op het gebied van AI, de vraag naar specifieke vaardigheden en digitale transformatie.

Onderzoeksconclusies
Respondenten werden onder andere ondervraagd over hun perceptie van AI-hulpmiddelen op de werkplek, hun zorgen over cybersecurity en de gevolgen van zwak ontwikkelde vaardigheden op het gebeid van IT en cyberbeveiliging. Ook vroegen de onderzoekers naar het niveau van digitale transformatie van hun organisatie. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:

● AI gaat de industrie en de samenleving radicaal transformeren
Het niet benutten van kansen en uiteenlopende visies op de voordelen van deze technologische vooruitgang bieden start-ups en kleine tot middelgrote ondernemingen een aanzienlijke voorsprong. Hierbij speelt een cruciale rol dat deze bedrijven investeren in robuuste IT-infrastructuur.

● Veel bedrijven hebben AI al omarmd
84% van de ondervraagde bedrijven staat het gebruik van AI toe. 68% gebruikt chatbots. Andere impactvolle mogelijkheden, zoals machine-aided design, integraties en machine learning, gaan de efficiëntie van gebruikers nog verder versnellen.

● Krapte op arbeidsmarkt leidt tot securityzorgen
64% van de respondenten heeft steeds meer moeite om werknemers te vinden die over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om te concurreren. 73% maakt zich zorgen over problemen op het gebied van cybersecurity, maar slechts 40% beschikt over medewerkers met de juiste vaardigheden om deze aan te pakken.

● Diezelfde krapte leidt tot kansen voor start-ups en mkb
De gevolgen van de kloof in cybersecurity-vaardigheden zijn onder meer: hogere kosten van producten en diensten, securityproblemen, een langzamere time-to-market en lagere inkomsten. Aangezien kleinere bedrijven vaak wél in staat zijn medewerkers met de juiste skills aan te trekken, ontstaan voor deze groep start-ups en ondernemingen serieuze kansen in de markt.

● Er is nog volop ruimte voor innovatie en transformatie
Bij 87% van de organisaties is nog volop ruimte om hun digitale transformatie verder te ontwikkelen. Meer dan een derde van de grote bedrijven ziet de implementatiekosten en gebrek aan managementvaardigheden als belemmeringen voor verdere digitalisering. Dit geeft kleinere bedrijven de gelegenheid om met de hulp van digitale platformen marktkansen te grijpen.

De resultaten van dit onderzoek zijn bekendgemaakt en besproken tijdens het 3DEXPERIENCE World evenement in Dallas.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0