Bedrijven & Organisaties

Alicia introduceert digitaal af te sluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers

Alicia

Alicia, specialist in het digitaal en embedded aanbieden van verzekeringen, introduceert een volledig digitaal af te sluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Hiermee neemt het de belangrijkste barrières voor deze groep weg om een AOV af te sluiten: complexiteit en kosten.

De digitale bank Knab is de eerste partij die het product per direct in eigen omgeving aanbiedt, waardoor klanten nu binnen hun bankapp een AOV kunnen afsluiten. Op korte termijn kunnen ook de zzp’ers die via HR-dienstverlener en intermediair Yacht werken gebruikmaken van deze verzekering, gevolgd door de andere partners van Alicia.

Onderzoek van Knab laat zien dat 40 procent van de Nederlandse zzp’ers geen financieel vangnet heeft bij arbeidsongeschiktheid en dus ook geen AOV heeft. De belangrijkste reden voor het niet afsluiten hiervan is dat de aangeboden verzekeringen te complex of te duur zijn. Ook onderschat men het risico zo’n verzekering nodig te hebben, terwijl ander onderzoek uitwijst dat de helft van de zzp’ers op enig punt in hun carrière meer dan drie maanden niet in staat is om te werken. Met de verzekering van Alicia kunnen zij nu snel en digitaal een passende AOV afsluiten met duidelijke voorwaarden en tegen een eerlijke prijs zodat ze zich tijdens hun ziekte volledig kunnen richten op hun herstel zonder financiële zorgen.

AOV gebaseerd op inkomen
De AOV van Alicia is inkomensgerelateerd. Zzp’ers kunnen kiezen welk deel van hun bruto jaarinkomen zij willen verzekeren (tussen de 50 en 80 procent). Daarbij wordt uitgegaan van hun gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. De gedachte achter het aanbieden van een inkomensgerelateerde verzekering is dat zzp’ers in het geval van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk hun bestaande levensstijl kunnen handhaven. Daarmee kunnen zij zich volledig richten op hun herstel.

Een kostenverzekering, een alternatieve vorm van AOV, leidt soms weliswaar tot een lagere premie, maar de ervaring is dat die (vaste) kosten bij het afsluiten vaak worden onderschat. De uitkering kan dan tegenvallen of zelfs onvoldoende zijn. Met de AOV van Alicia hebben zzp’ers meer zekerheid en hoeven zij zo min mogelijk in te leveren op hun inkomen en levensstandaard.

Flexibiliteit in wachttijd en dekking bij psychische aandoeningen
De AOV-verzekering van Alicia biedt zzp’ers veel flexibiliteit, zodat de polis passend gemaakt kan worden voor iedere specifieke situatie. Zo kunnen ze niet alleen kiezen welk deel van hun inkomen zij willen verzekeren, maar kunnen ze ook aangeven welke wachttijd de voorkeur heeft. Hoe langer een freelancer denkt de ziekteperiode te kunnen overbruggen met spaargeld, hoe langer de wachttijd kan zijn. Op basis van hun persoonlijke situatie kunnen freelancers kiezen uit een wachttijd van 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Verder biedt de verzekering van Alicia ook dekking voor psychische aandoeningen, zoals burn-out. Een belangrijk element, aangezien nog steeds de meeste AOV-uitkeringen (40%) op deze grond verstrekt worden.

“AOV’s zijn doorgaans kostbaar, ingewikkeld en tijdrovend om te regelen”, aldus Marijn Moerman, CEO van Alicia. “Het is heel complex om dit proces eenvoudiger te maken. Ik ben dan ook trots dat dit ons is gelukt. Met onze kennis en ervaring hebben we specifiek voor freelancers een passende AOV ontwikkeld met heldere voorwaarden die zij op een gebruiksvriendelijke manier zelf digitaal kunnen afsluiten.”

Dichten van de insurance gap
Knab is de eerste partner van Alicia waarbij de AOV aangeboden wordt, gevolgd door Yacht, dat op deze manier proactief invulling geeft aan een belangrijk element van ‘goed geregeld werk’. Naar verwachting sluiten snel meer partijen zich aan. Met het introduceren van een AOV voor freelancers neemt Alicia het voortouw in het oplossen van een sociaal probleem: de insurance gap van freelancers. Deze ingewikkelde taak ligt weliswaar bij de overheid, maar aan het plan om een verplichte AOV voor freelancers in te stellen kleven nog enkele belangrijke haken en ogen en de besluitvorming staat tot minimaal 2027 in de ijskast.

Nadine Klokke, CEO van Knab: “Uit eigen onderzoek blijkt dat 40% van de zzp’ers bij Knab helemaal niets heeft geregeld voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Vooral omdat ze een verzekering te duur of te ingewikkeld vinden. We zijn daarom blij om samen met Alicia deze AOV aan te kunnen bieden, gewoon via onze app. Zo kunnen onze zzp’ers zichzelf eenvoudig beter beschermen tegen een eerlijke prijs.”

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Loopbaan.

0
0
0
0