Onderzoek & Trends

Cloud Security Report toont kritieke toename cloudbedreigingen en dringende behoefte aan AI en ‘preventie eerst’ beveiliging

Check Point

Check Point Software Technologies Ltd., een leidende leverancier van AI-aangedreven, cloudgebaseerde cyberbeveiligingsplatformen, deelt de resultaten van het Cloud Security Report 2024. Het onderzoek laat een kritieke stijging van het aantal cloud-beveiligingsincidenten zien, van 24 procent in 2023 naar 61 procent in 2024 (een stijging van 154 procent), en benadrukt de escalerende complexiteit en frequentie van cloudbedreigingen.

Uit het onderzoek van Check Point blijkt een zorgwekkende trend: terwijl de meeste organisaties prioriteit blijven geven aan het detecteren en monitoren van bedreigingen, waarbij de nadruk op bekende kwetsbaarheden en patronen van kwaadwillig gedrag ligt, legt slechts 21 procent de nadruk op preventie. Dit is vooral alarmerend omdat bedrijven moeite hebben om gelijke tred te houden met de snelle technologische vooruitgang, waaronder de snelheid van DevOps en de implementatie van nieuwe code en applicaties in de cloud.

Ook wordt een ontmoedigende realiteit blootgelegd: hoewel cloudaanvallen toenemen, geeft slechts 4 procent van de organisaties aan dat ze risico’s gemakkelijk en snel kunnen beperken. Maar liefst 96 procent is bezorgd over het vermogen om met dergelijke risico’s om te gaan. Bovendien is 91 procent van de respondenten gealarmeerd door de toename van meer geavanceerde cyberdreigingen, waaronder onbekende risico’s en zero-day-aanvallen, die niet kunnen worden gedetecteerd met conventionele beveiligingstools.

“De resultaten spreken boekdelen over de dringende noodzaak voor organisaties om hun focus te verleggen naar het implementeren van AI-aangedreven maatregelen voor bedreigingspreventie”, zegt Itai Greenberg, Chief Strategy Officer bij Check Point Software Technologies. “Door het adopteren van een geconsolideerde beveiligingsarchitectuur en het verbeteren van collaboratieve beveiligingsoperaties kunnen bedrijven opkomende bedreigingen preventief aanpakken, waardoor een veiligere en veerkrachtigere cloudomgeving ontstaat.”
Andere inzichten uit het Cloud Security Report 2024:

– Escalatie van cloudincidenten: Er is een toename van 154 procent in cloudbeveiligingsincidenten vergeleken met vorig jaar, waarbij 61 procent van de organisaties aanzienlijke verstoringen meldt.
– Grote zorgen over risicobeheer: Een overweldigende 96 procent van de respondenten maakt zich zorgen over hun vermogen om cloudrisico’s effectief te beheren, wat een aanzienlijke verslechtering ten opzichte van voorgaande jaren weerspiegelt.
– Snelle adoptie van AI-technologieën: Nu 91 procent van de organisaties AI prioriteit geeft om hun beveiligingspositie te verbeteren, is de focus verschoven naar het inzetten van AI voor proactieve preventie van bedreigingen.
– CNAPP voor verbeterde preventie: Ondanks het groeiende bedreigingslandschap heeft slechts 25 procent van de organisaties Cloud Native Application Protection Platforms (CNAPP) volledig geïmplementeerd. Dit onderstreept de behoefte aan alomvattende oplossingen die verder gaan dan traditionele tooling.
– Complexiteit in de integratie van cloudbeveiliging: ondanks de mogelijkheden voor gestroomlijnde oplossingen, wordt 54 procent van de respondenten geconfronteerd met uitdagingen bij het handhaven van consistente regelgevingsnormen in multi-cloudomgevingen. Bovendien heeft 49 procent moeite met het integreren van clouddiensten in oudere systemen, vaak gecompliceerd door beperkte IT-middelen.

Het rapport adviseert organisaties om een uitgebreider, collaboratief en AI-gedreven cybersecurity-framework te omarmen.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0