Bedrijven & Organisaties

De SiaXperience by Sia Partners Loyalty Benchmark 2023 

Sia Partners

Vergelijking en Evaluatie van Toonaangevende Loyaliteitsprogramma’s op de Nederlandse Markt.

SiaXperience by Sia Partners onthult de essentie achter de meest succesvolle en opzienbarende  loyaliteitsprogramma’s op de Nederlandse markt.

SiaXperience by Sia Partners, een onafhankelijk adviesbureau met ruime expertise op het  gebied van marketing, sales, klantbeleving en design, is verheugd de lancering van haar eerste  Loyalty Benchmark voor het jaar 2023 aan te kondigen. Dit initiatief is ontworpen om  waardevolle inzichten te bieden in het competitieve landschap van loyaliteitsprogramma’s in  Nederland, en om grondige beoordeling te geven van het steeds groter wordende belang van  klantbehoud en loyaliteit in de dynamische, onzekere en zeer competitieve marktomgevingen.

SiaXperience by Sia Partners heeft een grondige evaluatie uitgevoerd van  loyaliteitsprogramma’s aangeboden door 25 vooraanstaande bedrijven in de Nederlandse  markt. Met zorgvuldige overweging van diverse criteria, waaronder B2C-loyaliteitsmodellen,  marktleiderschap, en de beschikbaarheid van onlinekanalen heeft SiaXperience by Sia Partners  zorgvuldig 25 merken geselecteerd die negen verschillende sectoren vertegenwoordigen. Deze  sectoren omvatten E-commerce Retail Winkels, Supermarkten, Modekleding,  Diversiteitswinkels, Reizen & Toerisme, Bankwezen, Wonen & Doe-Het-Zelf, Food & Beverage  en Sportkleding.

De beoordeling van ieder individueel loyaliteitsprogramma is uitgevoerd vanuit het perspectief  van de eindklant. Belangrijke evaluatiegebieden omvatten Gebruikerservaring, Functionaliteit &  Kenmerken, Merkpositionering, Marketing & Promotie, om een uitgebreid overzicht van de  effectiviteit en aantrekkingskracht van de programma’s te waarborgen.

User Experience, Functionaliteiten & Kenmerken, Marketing, Branding & Promotie.

SiaXperience by Sia Partners 2023 Benchmark Resultaten

Met indrukwekkende prestaties in vrijwel alle beoordeelde categorieën, komt Albert Heijn naar  voren als de absolute Loyalty Leader. Daarnaast is het opvallend dat vanuit ieder marktsegment minimaal één merk een plek heeft veroverd in de prestigieuze Top 10 van de ranglijst. De  benchmark onthult dat merken gemiddeld het hoogst scoren in de categorie Gebruikersgemak,  gevolgd door Merkpositionering, Marketing & Promotie en Functionaliteiten & Kenmerken. Deze resultaten onderstrepen de cruciale rol van aantrekkelijke gebruikerservaring als

fundament voor een solide loyaliteitsprogramma. Bovendien, benadrukken de resultaten dat  Merkpositionering, Marketing & Promotie en Functionaliteiten & Kenmerken gebieden zijn  waar veel loyaliteitsprogramma’s nog ruimte hebben voor verbetering. Opvallend is dat vier van  de top 10 loyaliteitsprogramma’s afkomstig zijn van Nederlandse bedrijven, wat aantoont dat ze  zich kunnen meten met grote internationale spelers zoals Amazon en Nike. Dit succes  weerspiegelt de groeiende relevantie en effectiviteit van Nederlandse loyaliteitsprogramma’s in  de wereldwijde markt.

Categorie Diepgaande Analyse: Gebruikerservaring:

In de categorie gebruikerservaring valt op dat Gamificatie de minst gebruikte functie is binnen  de beoordeelde loyaliteitsprogramma’s. Deze bevinding kan worden toegeschreven aan de  complexiteit die gepaard gaat met het implementeren van interactieve ervaringen met game elementen in dergelijke programma’s. Desondanks, wanneer goed uitgevoerd, kan gamificatie  een onderscheidend kenmerk vormen, zoals te zien bij Adidas met hun loyaliteitsprogramma  adiClub. Adidas heeft gamificatie ingezet door punten te verdienen door te sporten, wat  consumenten motiveert om een gezonde levensstijl te behouden. Deze benadering weerspiegelt  de authentieke merkbeleving van Adidas op een positieve manier en biedt een aantrekkelijke  differentiatie in de markt.

De volledige rapportage biedt diepgaande inzichten in de toepassing van gebruikerservaring  zoals gamificatie, registratie proces, toeging tot informatie, personalisatie etc. binnen  loyaliteitsprogramma’s.

Categorie Diepgaande Analyse: Functionaliteiten & Kenmerken

In de categorie Functionaliteiten & Kenmerken valt een opvallende trend op waarbij grote en  prominente bedrijven, zoals Amazon, Rituals en Nike, lagere scores behalen op het gebied van  functionaliteiten. Deze opvallende bevinding kan worden verklaard doordat deze bedrijven  traditionele lidmaatschapsvoordelen aanbieden in plaats van een loyaliteitssysteem gebaseerd  op loyaliteitslagen, wat leidt tot een beperktere aanpasbaarheid van de beschikbare functies. Dit  beperkt de flexibiliteit van het programma, waardoor het moeilijker wordt om aan de  uiteenlopende behoeften en voorkeuren van klanten te voldoen.

De volledige rapportage biedt diepgaande inzichten in de toepassing van Functionaliteiten &  Kenmerken zoals punten collectie, type beloningen, status zichtbaarheid etc. binnen  loyaliteitsprogramma’s.

Categorie Diepgaande Analyse: Merkpositionering, Marketing & Promotie

Binnen de sectoren van Reizen & Toerisme en Bankwezen vallen bedrijven op door het  opbouwen van indrukwekkende loyaliteitsnetwerken, mogelijk gemaakt door strategische  samenwerkingen met luchtvaartmaatschappijen, hotels en financiële dienstverleners. Hierbij  worden geïntegreerde klantbelevingen en diverse loyaliteitsbeloningen aangeboden. Deze  collaboraties vergroten het bereik van klanten en breiden de dienstverlening buiten hun  kernactiviteiten uit.

In de Mode-Industrie is er een opvallende focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen  (MVO), in lijn met de groeiende bewustwording onder consumenten over milieu- en sociale  impact. Merken binnen deze sector nemen actief MVO-initiatieven op in hun  loyaliteitsprogramma’s, waarmee zij hun betrokkenheid bij duurzaamheid, ethische inkoop en  maatschappelijke verantwoordelijkheid aantonen.

De volledige rapportage biedt diepgaande inzichten in de toepassing van Merkpositionering,  Marketing & Promotie zoals partner merken, cross-promotion, MVO, etc. binnen  loyaliteitsprogramma’s.

Loyaliteitsprogramma’s: Uw Sleutel tot Blijvend Succes

Loyaliteitsprogramma’s gaan verder dan het belonen van van trouwe klanten: ze versterken de  binding met het merk, verbeteren de klantenretentie en stimuleren herhaalaankopen. De  SiaXperience by Sia Partners Loyalty Benchmark onthult dat wat voorheen beperkt was tot het  traditionele spaarpuntensysteem, nu plaatsgemaakt heeft voor geavanceerde technologieën,  datagestuurde inzichten en gepersonaliseerde beloningen. Op de lange termijn kunnen  loyaliteitsprogramma’s voor elk bedrijf van onschatbare waarde zijn om te investeren in  klantenbinding en zo hun marktpositie te behouden of te versterken.

Sia Partners is een next-generation consulting bureau dat zich richt op het leveren van  superieure waarde en tastbare resultaten aan klanten terwijl ze de digitale revolutie navigeren. De inzichten die zijn opgedaan uit deze benchmark, in combinatie met de expertise van SiaXperience by Sia Partners, kunnen u helpen uw loyaliteitsstrategieën te optimaliseren, zodat  u een concurrentievoordeel in de markt behoudt en blijvende klantrelaties bevordert. Ons team  van ervaren experts is goed uitgerust om op maat gemaakte oplossingen aan te bieden die  aansluiten bij de strategie en doelstellingen van uw bedrijf, met als uiteindelijk doel het  maximaliseren van de ROI van uw loyaliteitsprogramma.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Customer experience.

0
0
0
0