Onderzoek & Trends

Meerderheid werknemers denkt fulltimebaan in vier dagen te kunnen

Fiverr

Een meerderheid van de Nederlandse werknemers denkt een vijfdaagse werkweek prima in vier dagen aan te kunnen. Dit blijkt uit onderzoek van het freelance platform Fiverr onder negenduizend werkenden wereldwijd, waarvan meer dan duizend uit Nederland, over de ideale indeling van werk.

Zes op de tien Nederlandse werkenden denkt dezelfde hoeveelheid werk dat ze nu verrichten te kunnen doen in vier dagen tijd. Voor de een betekent dat harder doorwerken in minder tijd dan gebruikelijk, maar bijna een kwart (24%) van de Nederlandse respondenten denkt dat ze tussen de 26 en 30 uur per week echt productief zijn, fors minder dan de standaard werkweek van 36 of 40 uur. Het idee dat vier dagen genoeg is, ligt nog hoger onder millennials, waarvan bijna zeven op de tien een dagje minder nodig denkt te hebben.

Structurele afwisseling werkomgeving
Van doorslaggevend belang voor de productiviteit is de werkomgeving, iets waar slechts een kwart van de ondervraagde werkenden niets aan zou veranderen voor zichzelf. Voor één op de drie werkenden is een privé of gedeeld kantoor de ideale plek om te werken. Twintig procent van de ondervraagden verkiest thuis als optimale werkomgeving vanwege de afleiding op kantoor (41%), maar vooral vanwege de tijd die bespaard wordt met reizen naar kantoor (55%), de mogelijkheid te multitasken en huishoudelijke dingen te doen (37%) of tussentijds te sporten (16%). Slechts 14 procent verkiest een open vloer als werkplek, de tegenwoordig zeer gangbare vorm waar kantoren mee zijn ingericht.

Peggy de Lange, Vice President van Fiverr: “Een opvallend grote groep wil veranderingen zien om beter te kunnen werken. Thuiswerken is daarin belangrijk, maar tussen de regels door lees je vooral dat professionals behoefte hebben aan het verminderen van prikkels om te kunnen concentreren. Ik denk dat de kantoortuin bij organisaties waar hybride werken niet toegestaan is geen lange tijd meer beschoren is. Het is niet zo dat Nederlanders niet willen samenwerken, maar steeds meer zien we dat er behoefte is aan een structurele afwisseling tussen individueel en samen werken.”

Nederlanders echte ochtend- en mensenmensen
Slechts 10 procent van de ondervraagden werkt het liefst altijd alleen. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) zoekt liever anderen op om samen te werken. Voor afstemming met anderen vergadert ruim de helft het liefst fysiek op kantoor (52%) of een co-working space (23%), maar bellen of vergaderen per Teams-of Zoomcall kan ook rekenen op flinke steun (29% en 27%).

Nederlanders voelen zich het meest effectief in de ochtenden. Bijna de helft (44%) werkt het prettigst tussen 10 en 12 ‘s ochtends en ruim veertig procent (42%) is het meest productief tussen 7 en 10 aan het begin van de dag. Gevraagd naar wanneer ze de meeste inspiratie voelen, zegt een derde dat te hebben tijdens de werkdag van 9 tot 5, maar de grootste groep (39%) stelt dat ze het meest geïnspireerd zijn wanneer ze werken aan iets waar ze passie voor voelen, of dat nu werk gerelateerd is of niet.

Gen Z wijkt fors af
Een opvallend verschil tussen generaties binnen Nederland is dat vooral Gen Z veel meer dan andere generaties inspiratie vindt buiten de traditionele negen tot vijf. Eén op de vier Gen Z’ers, in het onderzoek van Fiverr bepaald op de leeftijd tussen 16 en 26 jaar oud, zoekt inspiratie buiten de traditionele werktijden en hecht daarnaast veel minder waarde aan vergaderingen in persoon (29% ten opzichte van 39% voor millennials). En op de vraag of hun huidige werkschema en -omgeving overeenkomt met hun ideale situatie, stelt 36% van de nieuwe generatie veranderingen te zoeken, ten opzichte van 30% van de millennials en 19% van de babyboomgeneratie.

De Lange: “Organisaties kunnen de wensen van Gen Z niet negeren. Zij zijn een groep van ongeveer drie miljoen Nederlanders en over niet al te lange tijd zijn hun voorkeuren doorslaggevend op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten gaan nadenken over de verkorte werkweek, hybride werken en ook remote werken gedurende langere periodes of zelfs permanent.”

Onderzoeksmethodiek
Dit onderzoek werd uitgevoerd door Censuswide in opdracht van Fiverr, onder 9.129 werknemers en freelancers (vanaf 16 jaar) in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Australië, waarvan 1009 in Nederland, tussen 18.08.2023 en 01.09.2023. Censuswide houdt zich aan en maakt gebruik van leden van de Market Research Society, die is gebaseerd op de ESOMAR-principes.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Loopbaan.

0
0
0
0