Onderzoek & Trends

Nederland koploper in hosten beelden online kindermisbruik

Child Safety in Europe

Dit najaar stemmen voor Europees wetsvoorstel om kinderen online te beschermen

De nieuwe onderzoekscijfers van IWF (Internet Watch Foundation) laten een zorgwekkend beeld zien van de status van online seksueel kindermisbruik. Het aantal gevonden sites met categorie A-materiaal, de meest heftige variant, verdubbelde in twee jaar naar 51,369 sites. In Europa wordt het meeste materiaal (alle categorieën) gehost, met Nederland als koploper. Zo’n 32 procent van al het online kindermisbruik staat op Nederlandse servers. De cijfers spelen in op de behoefte aan strengere wetgeving, waarover dit najaar in Europees verband wordt gestemd.

“Het voorstel voor de nieuwe Europese wetgeving tegen online kindermisbruik komt geen dag te vroeg”, aldus Corinne Dettmeijer, ambassadeur van Child Safety in Europe, een initiatief van verschillende (internationale) organisaties die zich inzetten om seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen te bestrijden en kinderen op internet te beschermen. “De cijfers van IWF zijn misselijkmakend. Er wordt zoveel materiaal gevonden, dat we dit alleen kunnen stoppen via betere samenwerking, meer verantwoordelijkheid bij de technologiesector en strenge handhaving.”

Online kindermisbruik makkelijk te vinden
Het onderzoek van IWF laat ook zien dat online kindermisbruik steeds zichtbaarder wordt. Het is niet meer weggestopt in de krochten van het web, maar is vaak relatief makkelijk te vinden. Ook hier is bescherming tegen nodig. Dettmeijer: “De belangrijkste wens van slachtoffers van online seksueel misbruik is dat het materiaal van internet wordt verwijderd. Zij moeten leven met het trauma dat de ergste momenten van hun leven continu online circuleren en de angst om herkend te worden.”

Detectietools techbedrijven
De detectietools die misbruikmateriaal kunnen opsporen, worden al jaren door technologiebedrijven ingezet – gebruikers van online platformen geven hiervoor toestemming wanneer ze de voorwaarden accepteren – maar er is geen officiële regelgeving voor.

“Tot nu toe zijn we dus afhankelijk van de goede wil van technologiebedrijven om kinderen online te beschermen. Door hier meer transparantie in te creëren en regelgeving toe te passen op het gebruik van deze detectietechnologie worden kinderen niet alleen beter beschermd, maar is er ook meer toezicht op de bescherming van privacy”, aldus Dettmeijer.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Campagnes.

0
0
0
0