Onderzoek & Trends

Nederlandse freelancers in buitenland blijven kiezen voor nomadenbestaan

Fiverr

Tachtig procent van de “Anywhere Workers”, ook wel bekend als digital nomads, is van plan hun werk tot wel vijf jaar te blijven combineren met reizen. Dit blijkt uit onderzoek van freelanceplatform Fiverr onder tweeduizend freelancers met deze levensstijl. Werken vanuit verschillende plekken bevalt hen zo goed, dat zij besluiten vaker en voor langere periodes te reizen. Twaalf procent wil dit zelfs voor altijd blijven doen. Dit vanwege de stijgende behoefte naar flexibiliteit en autonomie, en de stabiliteit van het inkomen.

Liefst 94 procent van de ondervraagden geeft aan dat het inkomen gelijk is gebleven of zelfs gestegen (48%). De meerderheid (56%) van de Nederlandse ondervraagden geeft aan drie- tot vijfduizend euro per maand te verdienen. Daarnaast is het aantal Anywhere Workers dat geldproblemen, zoals gedoe met buitenlandse valuta of banken, ervaart gezakt van 79 procent naar 64 procent.

“De groeiende voorzieningen stellen freelancers in staat om vrijwel overal in de wereld een meer dan aardige boterham te verdienen vanuit enorm veel plekken in de wereld. Dat is allang niet meer voorbehouden aan de happy few”, zegt Peggy de Lange, vice president bij Fiverr. De redenen waarom ze ervoor kiezen om Anywhere Workers te worden, variëren van het verlangen naar meer flexibiliteit (34%) en avontuur (27%), tot het moe worden van de typische 9-5 baan (32%).

Wat betreft de keuze voor een locatie, hebben de cost of living (primaire levensbehoeften) de grootste invloed (33%). Driekwart (74%) verblijft het liefst één tot zes maanden op een bestemming, om daarna door te reizen naar de volgende plek. Opvallend genoeg is de lokale cultuur van de nieuwe locatie even belangrijk als een goede internetverbinding voor de Nederlandse freelancers.

Een groot nadeel van dit nomadische bestaan, is het gevoel van eenzaamheid. 27 procent van de Anywhere Workers heeft altijd het gevoel alleen te zijn. Vanwege het vervallen van coronamaatregelen is dit wel een stuk minder geworden: in 2022 lag dit percentage nog op 38 procent. Desondanks geeft 42 procent aan (wel eens) vrienden en familie te missen, sinds het moment dat ze werk zijn gaan combineren met reizen.

Wie denkt dat het Anywhere Worker-bestaan alleen is weggelegd voor alleenstaanden onder de dertig jaar, heeft het echter mis. Slechts dertig procent van de steekproef geeft aan single te zijn, terwijl zestig procent ouder of voogd is. “Een nomadische levensstijl is net zo goed mogelijk voor gezinnen, koppels en vriendengroepen die ervoor kiezen om tegelijkertijd te reizen en te werken”, besluit De Lange.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Digital business.

0
0
0
0