Onderzoek & Trends

Onderzoek: 34,5% van marketeers begrijpt verschil advertisement en free publicity niet

PRGoeroes

34,5% van de marketeers begrijpt niet wat het verschil is tussen advertisement en free publicity. Dat blijkt uit een onderzoek van PR-bureau PRGoeroes, in samenwerking met het bureau Zef.fi.

PRGoeroes heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de uitrol van de PR Monitor. Het doel hiervan was inzicht te krijgen in hoe het marketingvak staat ten opzichte van PR. De monitor bevat twaalf korte vragen. De antwoorden, en daarmee verworven inzichten, helpen bedrijven vervolgens om aan de slag te gaan met datgene wat ze moeten doen om meer zichtbaar te zijn bij hun doelgroep.

Uit de meer dan 400 door marketeers ingevulde enquêtes komt het opmerkelijke resultaat naar voren dat 34,5% van deze marketeers niet begrijpt wat het verschil is tussen advertisement en free publicity. ‘’Er is een wezenlijk verschil tussen gekochte publiciteit en gratis publiciteit. Bij dit laatste beschouwt een journalist een gebeurtenis als nieuwswaardig. Een PR-agent houdt zich bezig met het herkennen van nieuws in organisaties, met als doel free publiciteit hiermee aan te trekken. Het is dé manier om te groeien in geloofwaardigheid en betrouwbaarheid”, zegt Jennifer Delano, founder van PRGoeroes en initiatiefnemer van de PR Monitor. De zichtbaarheid van advertenties verdwijnt wanneer de betaalde campagne is afgenomen, terwijl de resultaten van free publicity (online) gepubliceerd en vindbaar blijven.

Wildgroei marketingbureaus
“Over PR bestaan veel misvattingen. Onder meer dat we events organiseren of social media zouden doen. Allemaal belangrijk werk voor de marketing en communicatie, maar niet het werk van een PR-agent. Ik heb de monitor opgezet nadat er een wildgroei is ontstaan aan marketingbureaus. Ze poppen nog steeds overal uit de grond. Met regelmaat spreek ik marketeers. Al dan niet met een wat vijandige houding: ‘zij doen toch ook PR?’ Ook maken ze opmerkingen als: ‘wij kopen PR in’. Dat is het tegenovergestelde van het free publicity vak”, aldus Jennifer.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Online marketing.

0
0
0
0