Onderzoek & Trends

Onderzoek: de kerstpakketten-trends van 2023🎄

Pinkcube

Ja, je leest het goed! Hoewel het nog volop zomer is, zijn veel werkgevers al druk bezig met de kerstpakketten voor het einde van het jaar. Maar wat willen Nederlandse mensen eigenlijk in hun kerstpakket? In samenwerking met het onderzoeksbureau Datacoll hebben wij bijna 500 Nederlandse werknemers deze vraag gesteld! Lees verder en kom erachter wat Nederlanders het hoogst op hun kerst verlanglijstje hebben staan.

Is een kerstpakket nog wel van deze tijd?

Werkgevers, er is geen twijfel meer mogelijk: Nederland verlangt nog steeds naar kerstpakketten. Sterker nog, voor de meeste Nederlanders is een prachtig kerstpakket niet zomaar een wens, maar een onmisbare traditie geworden. Een indrukwekkend 76% van de respondenten geeft aan een kerstpakket belangrijk te vinden en slechts 4% geeft aan het niet belangrijk te vinden. Van de verschillende sectoren spant de milieu- en agrarische sector de kroon, waarin maar liefst 100% aangeeft dat een kerstpakket van groot belang is. Kortom, een mooi kerstpakket vormt de sleutel tot tevreden werknemers.

Nut en dankbaarheid in de schijnwerpers

Nu rijst de grote vraag: wat vinden werknemers belangrijk in hun kerstpakket? Bovenaan de lijst prijkt ‘nuttigheid’: maar liefst 37% van de mensen ziet dit als het belangrijkste aspect van een kerstpakket. Werknemers willen producten ontvangen die daadwerkelijk van pas komen en geen prullen die al voor nieuwjaar in de prullenbak belanden. Dit past ook bij de huidige economische situatie. Het wordt voor gezinnen steeds moeilijker om rond te komen, wegens hoge inflatie. Zelfs in het kerstpakket wordt daarom meer waarde gehecht aan nuttige items in plaats van frivoliteiten.
Op de tweede plaats staat ‘persoonlijke waardering’. Voor 25% van de Nederlanders is dit het belangrijkste element in een kerstpakket. Opmerkelijk is dat bij mensen boven de 60 jaar persoonlijke waardering zelfs de eerste plaats inneemt, wat de invloed van jarenlange ervaring en de huidige krappe arbeidsmarkt op deze voorkeur onderstreept.
Het is dan ook geen wonder dat persoonlijke pakketten de voorkeur genieten boven standaardpakketten. Meer dan de helft van de mensen heeft liever een persoonlijk samengesteld pakket.

De meest gewilde items

Het meest gewilde item in kerstpakketten is momenteel de cadeaubon: 45% wil dit het liefst ontvangen. Dit is geen verrassing, aangezien een cadeaubon een zeer nuttig geschenk is. Maar laten we eerlijk zijn, enkel een cadeaubon kan soms wat aan de eenvoudige kant lijken en mist dat vleugje persoonlijke waardering. Voor werkgevers, die net dat beetje extra willen geven aan hun werknemers, zijn er andere geschenken die ook zeer in de smaak vallen. Dit zijn de kerstpakketten trends van 2023:

  • Etenswaren/dranken: 27% kiest hiervoor
  • Elektronica: 10% kiest hiervoor
  • Verzorgingsproducten: 9% kiest hiervoor

Opvallend is dat etenswaren en dranken bij de mannen op nummer één staan, terwijl bij vrouwen een cadeaubon de favoriet is. Naast deze verrassende feitjes zien we ook dat persoonlijke geschenken met een naam of bedrijfslogo hun populariteit behouden. Meer dan de helft geeft aan het altijd leuk te vinden om deze te ontvangen.

Samengevat, een sleutelingrediënt voor het tevredenstellen van werknemers tijdens de kerstperiode is ongetwijfeld een mooi kerstpakket. De meeste Nederlanders willen een pakket dat zowel nuttig is als persoonlijk. De inhoud dient doordachte geschenken te bevatten, items die van pas komen en tegelijkertijd blijk geven van waardering. Laat dit onderzoek dienen als een feestelijke herinnering: kerstpakketten zijn meer dan alleen cadeaus, ze zijn een symfonie van waardering en verbondenheid die we graag blijven dirigeren.

Ps. Wil jij nog meer ontdekken over wat Nederland in haar kerstpakket wil? https://www.survio.com/p/L2aG39Ot.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen, HR of Loopbaan.

0
0
0
0