Onderzoek & Trends

Onderzoek YoungCapital: 4 op de 10 jongeren vertrekt als werkgever niets aan duurzaamheid doet

YoungCapital

Met een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt vechten organisaties om jong talent. Globale (klimaat)ontwikkelingen en de bijkomende onzekerheden hebben impact op de baankeuze van jongeren. Dit blijkt uit representatief onderzoek* van YoungCapital onder 750 jongeren dat vandaag gepubliceerd wordt in de nieuwe editie van de ‘YOUNG The Recruitment Guide’. Salaris blijft een belangrijke factor, maar ze denken ook aan hun toekomst. 7 op de 10 jongeren vindt het belangrijk dat hun (toekomstige) werkgever een ESG-beleid heeft. Voor 4 op de 10 geeft dit zelfs de doorslag, zij vertrekken als hun werkgever niets aan duurzaamheid doet.

Voorkeur voor het mkb
Jongeren worden geconfronteerd met zaken als hoge inflatie en een woning- en klimaatcrisis, die zorgen met zich meebrengen. Deze onzekerheden hebben ook impact op de keuze van een (toekomstige) werkgever. Het mkb is opvallend populair, 75% van de jongeren geeft aan het liefst voor het mkb te (gaan) werken.

Willem Hop, directeur mkb bij YoungCapital: “De jongere generatie is op zoek naar zekerheid, ook bij een baankeuze. Bij start-ups is die vaak niet te vinden en als zzp’er draag je zelf veel risico’s. Grote organisaties bieden natuurlijk wel zekerheid, maar worden ook gezien als log en onpersoonlijk. Mkb-bedrijven zitten daar precies tussenin. Niet te groot, niet te klein. Wel persoonlijk, maar ook stabiel.”

Sterke positie benutten
Ook al is er in het tweede kwartaal van 2023 een lichte stijging te zien in de werkloosheid onder jongeren, ze hebben nog steeds de banen voor het uitkiezen. Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe generaties slim gebruikmaken van het overschot aan vacatures en hun sterke positie. Zo geeft 34% van hen aan nu meer te verdienen, 27% is van baan geswitcht en 24% durft meer te vragen bij contractonderhandelingen.

Ondanks hun sterke positie op de arbeidsmarkt geeft 1 op de 3 aan zich opgesloten te voelen in hun baan. Dit zijn vooral de jongeren die minder werkgeluk ervaren. 52% van deze groep zegt dat het komt omdat zij financieel niet kunnen groeien, 31% omdat zij geen ontwikkelkansen krijgen en 28% vindt dat zij niet goed begeleid worden.

*Representatief onderzoek door MediaTest in opdracht van YoungCapital tussen 21 april en 2 mei 2023 onder 750 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 15 t/m 30 jaar.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Online marketing.

0
0
0
0