Onderzoek

Zestig procent jongeren vindt dat zij niet worden gezien als generatie die bijdraagt

Hagens

Merendeel 14 tot en met 21 jarigen is laatste twee jaar actief bezig geweest met initiatieven om de wereld een beetje beter te maken.

Belangrijkste resultaten:
-46% van de jongeren vindt dat zij niet serieus genomen worden wanneer zij een initiatief starten, toch hebben zeven op de tien (71%) jongeren de laatste twee jaar één of meer keer meegedaan aan een initiatief om de wereld een beetje beter te maken
-69% van hen heeft behoefte aan (meer) ondersteuning als zij iets doen om de wereld een beetje beter te maken
-89% wil de komende twee jaar meedoen of meehelpen aan een initiatief om de wereld te verbeteren

Amsterdam, 1 juni 2023 – Bijna zestig procent (57%) van de jongeren tussen de 14 en 21 jaar vindt dat zij te weinig worden gezien als groep die zich positief inzet om de wereld een beetje beter te maken. Dit blijkt uit onderzoek door PanelWizard in opdracht van ABN AMRO en Young Impact in aanloop naar Young Impact Day. Ook vindt bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse jongeren dat zij zich niet serieus genomen voelen door mensen ouder dan zij wanneer zij een initiatief starten. Zes op de tien vindt dat ouderen en jongeren te weinig samenwerken om de wereld te verbeteren.

Honderdduizend rolmodellen
Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact: “Het is prachtig om te zien dat dit jaar meer dan honderdduizend jongeren via Young Impact hebben meegedaan aan verschillende initiatieven op thema’s als gelijke kansen, klimaat, maatschappij, diversiteit en gezondheid. Denk daarbij aan initiatieven als slaapzakken inzamelen voor Sheltersuit of het recyclen van zo veel mogelijk oude telefoons voor het WWF.“ In de praktijk blijkt dat initiatieven via school het meest succesvol zijn: bijna tweederde van de jongeren in Nederland neemt deel aan acties die door of via school zijn geïnitieerd. Een kwart (24%) van alle jongeren heeft zelf, buiten school om, een initiatief geïnitieerd.

Toename initiatieven voor gelijke kansen en mentale gezondheid
“We geloven dat jongeren de kracht hebben om verandering teweeg te brengen. Het is bijzonder om te zien hoe zij zich inzetten om de maatschappij verder te brengen en als partner ondersteunen we hen daar graag bij”, zegt Sander Bestevaar, Hoofd Partnerships, Evens & Foundations bij ABN AMRO. “Ons doel is om jongeren te blijven inspireren om een positieve bijdrage te leveren. Erkenning en ondersteuning is daarbij heel belangrijk. Dat doen we door coaching vanuit medewerkers en door deze generatie impactmakers te vieren tijdens Young impact Day.”
“Het onderzoek toont ook de onderwerpen die spelen onder de jongere generaties. Zo zien we dat jongeren zich in de aankomende twee jaar veelal willen inzetten voor de gelijke kansen en mentale gezondheid”, zegt Bestevaar.

14 procent van de jongeren die in de laatste twee jaar hebben meegedaan met een actie, heeft dit gedaan rondom mentale gezondheid. Voor de toekomst ligt dit percentage een stuk hoger: 28 procent zegt in de aankomende twee jaar een actie te willen doen die te maken heeft met een mentale gezondheid. Meer dan één op de vijf (22 procent) van de jongeren wil in de komende twee jaar het liefst bijdragen om gelijke kansen te stimuleren.

De afgelopen twee jaar bleken jongeren voornamelijk actief met het helpen van andere mensen, bijvoorbeeld met acties die te maken hebben met vrijwilligers- en liefdadigheidswerk (47 procent) en mensen die het minder hebben (37 procent). Ook deelnemen aan acties rondom het klimaat en milieu is populair onder jongeren: 46 procent van de jongeren die de laatste twee jaar hebben meegedaan, nam deel aan initiatieven op dit gebied.

Over de samenwerking
ABN AMRO werkt sinds 2019 samen met Young Impact om zich hard te maken voor maatschappelijke thema’s. Samen zetten ze zich in om jongeren te activeren en motiveren bij het maken van maatschappelijke impact, om zo de wereld een beetje mooier maken. Dit doet ABN AMRO vanuit de purpose ‘Banking for Better for Generations to come’ waarbij de bank sponsoring inzet om de weg naar een duurzame en inclusieve wereld te versnellen.

Over het onderzoek
Het representatieve onderzoek is in mei 2023 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van ABN AMRO. Meer dan duizend Nederlandse jongeren, tussen de 14 en 21 jaar, representatief naar geslacht, leeftijd en regio, hebben meegedaan aan het onderzoek.

Over ABN AMRO
ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten aan wie een breed palet aan financiële producten en diensten wordt aangeboden. De focus ligt op Noordwest Europa. De purpose ‘Banking for better, for generations to come’ geeft richting in de uitvoering van de strategie, die gebaseerd is op drie pijlers: Klanten op weg helpen naar duurzaamheid; De klantbeleving opnieuw uitvinden; en Bouwen aan de bank van de toekomst. Het hoofdkantoor van ABN AMRO is gevestigd in Amsterdam. Ze bedienen ongeveer zes miljoen klanten.

Over Young Impact
Young Impact is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. Young Impact gelooft dat iedere jongere diens talent kan inzetten om daarmee een positieve impact te maken. Daarom reist de organisatie heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen op thema’s als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en (mentale) gezondheid. Young Impact biedt programma’s voor scholen en organisaties en organiseert evenementen zoals Young Impact Day en de Young Impact Awards.

Over Young Impact Day
Op 1 juni vindt, in AFAS Live in Amsterdam, de zevende editie van Young Impact Day plaats: een jaarlijks terugkerend evenement dat in het teken staat van jongeren en hun impact. Er staan optredens en speeches – van onder andere Maan en Raven van Dorst – en vele maatschappelijke acties op het programma.

Young Impact Day is in het leven geroepen door Young Impact, één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Online marketing.

0
0
0
0