CASE Ministerie van Infrastructuur en Milieu: social media

Persbericht hier, foto daar. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) schoot geregeld losse flodders online, maar wilde graag meer structuur aan hun social mediastrategie aanbrengen. Om dat te kunnen realiseren, deed de organisatie bij Frankwatching een concreet verzoek.

I&M-werknemers volgden namelijk wel vaker trainingen over het onderwerp, maar volgens communicatieadviseur Jeroen Doorn was er behoefte aan meer specifieke diepgang. Jeroen: “Hoe passen deze media in het grotere verhaal van onze organisatie? Hoe vertalen wij dat vervolgens naar die media?”

jeroendoorn

Jeroen Doorn

Frankwatching ontwikkelde een training op maat. “Het doel van de trainingen is om enerzijds social media te integreren in het dagelijkse werk en te laten zien wat je er allemaal mee kunt vanuit je eigen discipline. Of je nu speeches schrijft, een campagne voert of de woordvoering regelt. Anderzijds moet elke communicatiemedewerker het grotere verhaal zien en daar naar handelen, zodat de social media dat verhaal ondersteunen en uitleggen”, aldus Jeroen.

Ruim 50 medewerkers van I&M volgden het aangeboden programma, bestaande uit drie trainingen. We vroegen een aantal van hen hoe zij het hebben ervaren.

Wat ik heb geleerd is: doen, doen doen!

Manon van den Bosch (voormalig Social media manager I&M):

manonvandenbosch

Manon van den Bosch

“Wat mij het meeste is bijgebleven is hoe inspirerend en energiegevend het is om met een multidisciplinaire groep collega’s concrete casussen uit te werken. Hoe pakken we een evenement of mijlpaal aan op social media? Al blijkt het nog best moeilijk om dit vervolgens ook in de dagelijkse praktijk te realiseren. Maar wat ik heb geleerd is: doen, doen doen! Integreer het in je werkzaamheden, maar volg wel je eigen strategie. Neem dus niet letterlijk het ideaalplaatje dat in de trainingen werd geschetst over, maar zoek uit wat voor je organisatie werkt, maak waardevolle content en bedenk storylines.

Onze strategie was al voorafgaand aan de trainingen bepaald. Deze strategie is een redelijk goede vertaling van hoe het zou moeten. Maar ik heb de trainingen wel kunnen gebruiken als haakje om mijn collega’s te blijven motiveren om zelf aan de slag te gaan met social media.”

Ik heb een andere kijk op social media gekregen.

Woordvoerder I&M:

“Ik heb een andere kijk op social media gekregen. Door de trainingen ken ik nu de vele mogelijkheden en weet ik hoe ik deze optimaal kan inzetten. Ook heb ik meer inzicht gekregen in een voor mij aantal nieuwe technieken, zoals Snapchat. Aan mijn collega’s zou ik willen meegeven dat het goed is om te blijven vernieuwen en op zoek te gaan naar nieuwe verrassende vormen. Beperk ook zoveel mogelijk hiërarchische rompslomp over wat er op social media wordt geplaatst.”

Accepteer cookies