Gespot

AppyBook’s kerstverhaal: De eerste Bijbelse prentenapp

0

In deze tijd van het jaar zijn er veel verhalen over de kerstman te vinden voor kinderen. Wil jij je kinderen (ook) het Bijbelse kerstverhaal bijbrengen? AppyBook biedt een interactief prentenboek aan voor de iPad over het Bijbelse kerstverhaal. Marije van der Togt, oprichter van AppyBook, vertelt over het boek.

Wat is AppyBook’s kerstverhaal?

“Het kerstverhaal is een prentenboekapp waarin het Bijbelse kerstverhaal wordt verteld op rijm. Aan de prenten zijn animaties toegevoegd. Het verhaal is in drie talen te downloaden (Nederlands, Engels en Spaans. En het leukste is, we hebben kerstliedjes toegevoegd om mee te zingen. Het kerstverhaal is te koop in de AppyBook app, een app met mooie interactieve kinderboeken. Via AppyBook zijn nu 6 boeken te koop: Giraf viert feest, Bibi gaat naar de Bieb, Aap, Sjon Superspion (preview), Een Piet van Niets en Het Kerstverhaal. Het Kerstverhaal is geschreven door Mieke van Hooft en geïllustreerd door Tineke Meirink. Het is uitgegeven door uitgeverij Holland.”

Waarom dit initiatief?

“We wilden graag iets speciaals doen met de kerst. Het Bijbelse kerstverhaal is bijzonder en veel ouders willen hun kinderen graag op een leuke manier met dit verhaal laten kennismaken. Deze app geeft die mogelijkheid. We hebben veel apps gezien die een kerstverhaal vertellen met de kerstman in de hoofdrol. Maar het Bijbelse verhaal is nog niet verteld. Zelfs als ik in het Engels zoek, kom ik hem niet tegen.”

Hoe werkt AppyBook’s kerstverhaal?

“Je kunt AppyBook gratis downloaden in de App Store. In de AppyBook-winkel vind je boeken. Die kun je downloaden naar jouw persoonlijke boekenplank. Nu vlak voor de kerst wordt er 25% korting gegeven: het boek kost nu slecht €2,99! Het lezen van het kerstverhaal spreekt voor zich. De interactie wordt aangeduid met gele sterretjes. En op de pagina’s waar een muzieknootje staat, kun je een liedje luisteren. Mijn favoriete stukje is de engel die “Er is een kindeke….” zingt.”

 

Wat zijn de facts?

“We hebben sinds de lancering van AppyBook geëxperimenteerd met verschillende formats voor de boekjes om zoveel mogelijk te leren van het gebruik. ‘Aap’ bevat bijvoorbeeld drie verhaaltjes als een soort hoofdstukjes. Er is 1 illustratie per verhaal. Hier is de Engelse en Spaanse versie in het boekje verwerkt. Giraf bevat een lees- en luisterversie apart te benaderen op de voorkant. In de boekjes daarna hebben we gewerkt met aan- en uitzetten van het geluid. We doen dit op basis van feedback via onze Google Analytics-tool. Hierbij kunnen we monitoren wat er per pagina gebeurt. Ook bij de spelletjes zie je progressie. Bij aap bijvoorbeeld is een tovertekening toegevoegd. Een nieuwe toepassing van de kleurplaat. Bij Reus en Dwerg, die in januari zal verschijnen, is een cijfertekening gemaakt. Je maakt dan een figuur op basis van cijfers.”

Wie is er betrokken bij AppyBook’s kerstverhaal?

“Voor het kerstverhaal werken we samen met Uitgeverij Holland. Onze vaste vormgever/ bouwer heeft gezorgd voor de animatie en het realiseren van de app. We hebben muziek mogen gebruiken van Kids Marketeers.”