Crowdsuing: Samen onrecht door grote organisaties aanpakken

Crowdsuing is het eerste online platform dat geloof in de rechtsgang koppelt aan de kracht van crowdfunding. Om consumenten te verbinden, samen te brengen en rechtszaken te financieren. Ronald Lenz, mede-oprichter van Crowdsuing, vertelt.

Wat is het?

“Crowdsuing is een Nederlands initiatief dat je de macht in handen geeft om onrecht door grote machtige organisaties, instellingen en overheidsinstanties aan te pakken waar het telt: in de rechtszaal. Crowdsuing is het eerste online platform dat geloof in de rechtsgang koppelt aan de kracht van crowdfunding.

Elke Nederlander die vindt dat een specifieke zaak een gelijke strijd in de rechtszaal verdient, kan deze steunen door een klein bedrag te doneren. Is het beoogde bedrag binnen, dan wordt de rechtszaak aangespannen. Idealiter is de aandacht al voldoende om een bedrijf in beweging te krijgen. Dan is de rechtszaal niet meer nodig.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“We willen voor een positief effect zorgen op gedrag van organisaties. De zakelijke normen en waarden smelten weg als ijskappen op de Noordpool. Met petities kom je een heel eind, maar wij bieden nu een platform om echt iets te veranderen. Power to the people! We geven macht aan de massa en trekken zo nodig grote organisaties de rechtzaal in.”

Hoe werkt het?

“Iedereen kan een zaak indienen, die vervolgens door collectieve funding door gelijkgestemden of sympathisanten ook werkelijkheid kan worden. Het gaat natuurlijk om zaken met een maatschappelijke relevantie, bijvoorbeeld tegen de genetische technologiereus Monsanto die door hun sterke lobbymachine teveel macht hebben gekregen over ons voedsel. Maar ook zaken tegen telecombedrijven die nog steeds onduidelijke tarieven berekenen aan hun klanten. Of organisaties die onze privacyafspraken aan hun laars lappen.

Een groep van ervaren juristen (op dit moment zijn de advocatenkantoren Eisenmann & Ravestijn en Teurlings & Ellens aangesloten) schat in wat de slagingskans is in de rechtszaal en wat een zaak zal gaan kosten. Als er voldoende draagkracht is, wordt een zaak op het Crowdsuing-platform geplaatst. Iedere Nederlander die vindt dat een specifieke zaak een gelijke strijd in de rechtszaal verdient, kan deze steunen door een klein bedrag te doneren. Is het beoogde bedrag binnen, dan wordt de rechtszaak aangespannen. Crowdsuing geeft de macht aan de massa en is zo een moderne en democratische variant van het volkstribunaal.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Bij de lancering heeft Crowdsuing al veel aandacht gekregen, onder andere via Spits, de Persdienst, Adformatie, Quote, BNR, Radio1 en Een Vandaag. Het businessmodel werkt op basis van een servicefee die wordt gerekend voor het leveren van de crowdfunding-dienst.”

Wie is er bij betrokken?

“Rick Smets, Robbert Woltering en ik, Ronald Lenz, zijn de oprichters. Communicatiebureau Woedend! is partner van Crowdsuing.”