De contentstrateeg: waarom je twee soorten nodig hebt

0

Content wordt steeds meer gebruikt als marketingmiddel. Maar hoe ziet de ideale functie van een contentstrateeg eruit? Deze functie laat zich namelijk opdelen in twee hoofdcategorieën: front-end en back-end, met elk specifieke taken.

Twee functies voor contentstrategen

Verschillend, maar even belangrijk

Als marketeers het over contentstrategen hebben, bedoelen ze over het algemeen front-end strategen. Deze strategen adviseren over de content zelf en focussen op wat de klant uiteindelijk te zien krijgt. Zo denken ze na over welke doelgroep ze willen bereiken en welke content daar nu en in de toekomst interessant voor is.

Back-end strategen – ook bekend als intelligent content strategen – richten zich juist op structuren en technologieën achter de content. Zij zorgen als het ware voor het logistieke proces en beantwoorden vragen als: hoe zorgen we dat onze content zo efficiënt mogelijk wordt uitgezet? Hoe spelen we in op nieuwe technologieën? En hoe zorgen we de content makkelijk kan worden gedeeld, opgeslagen en teruggevonden?

Voorbeeld: gepersonaliseerde content

Bij gepersonaliseerde content wordt de juiste boodschap, op de juiste manier aan de juiste klant aangeboden. Hierbij is het van belang dat de content van goede kwaliteit is en aansluit bij de interesses van de ontvanger (front-end strategie). Door de content te labelen met metadata, zorgt de back-end strateeg ervoor dat de content daadwerkelijk gevonden kan worden. De back-end zorgt er ook voor dat het bestand zo opgesteld is, dat deze  op verschillende manieren en in verschillende contexten gebruikt en hergebruikt kan worden.

Concrete taakverschillen

Om met jouw contentstrategie klanten aan te spreken en zakelijke doelstellingen te behalen, is het van belang om zowel de front-end als de back-end op orde te hebben. Dit kan door één persoon gedaan worden, maar over het algemeen ontwikkelen strategen hun vaardigheden vooral op een van de gebieden. Hieronder zie je hoe verschillend de takenpakketten zijn.

Taken voor de front-end contentstrateeg:

  • definiëren van de doelgroep,
  • definiëren van de customer journeys,
  • analyseren en in kaart brengen van de behoeften van de klant,
  • bepalen welke onderwerpen, wanneer aangeboden worden,
  • bepalen van het best werkende content-type (tekst, beeld of video),
  • ontwikkelen van SEO-richtlijnen, zodat de artikelen online gevonden kunnen worden,
  • ontwikkelen van schrijfstijlrichtlijnen.

Taken voor de back-end strateeg:

  • identificeren hoe de content op basis van de behoeften van de klant varieert en op welk moment in de customer journey, de verschillende behoeftes spelen,
  • bedenken hoe de content in modules opgedeeld kan worden, zodat deze automatisch (door mixen en matchen) hergebruikt kunnen worden,
  • ontwikkelen van formatvrije contentmodellen, zodat de content op een consistente manier geschreven kan worden en automatisch op alle kanalen kan worden gepubliceerd,
  • de structuur van het CMS-archief definiëren, zodat de auteursomgeving, waaronder de mogelijkheid tot opslaan en terugzoeken van de content, ondersteund wordt,
  • ontwikkelen van metadata zodat alle contentmodules van tags worden voorzien en ze goed gevonden worden.

Het mag duidelijk zijn dat de back-end strategie niet mag ontbreken. Van plan om een back-end strateeg aan te nemen? In het originele artikel van Content Marketing Institute vind je de vragen die je zou moeten stellen.

Dit bericht is geschreven door reporter Marloes Ploeg.