Digital marketing

Deze software kan Google nabootsen

0

Bovenaan eindigen in Google is voor veel marketeers het ultieme doel. Maar wat is nou de ideale combinatie van zoekwoorden en welke kun je beter niet gebruiken? Met die gedachte ontwierpen onderzoekers van de Universiteit Twente KeywordMate. Volgens de onderzoekers kan de app het algoritme van Google nabootsen en daardoor voorspellen welke zoekwoorden je het best kunt gebruiken.

De app doet dat door middel van kansberekeningen. De software doorzoekt in korte tijd alle mogelijke combinaties van variabelen. Vervolgens kan de app, zo zeggen de makers, automatisch voorspellen met welke zoekwoorden en zoekwoordencombinaties een pagina op de eerste pagina van Google komt. Omdat de software zelflerend is, past Keywordmate zich aan als Google veranderingen heeft doorgevoerd.

google-search

De ontwikkelaars en de Universiteit Twente hebben tweeënhalf jaar gewerkt aan KeywordMate. CEO Maarten Jurjens (35) was hiervoor ruim 10 jaar werkzaam in online marketing. “Ik zag dat veel bedrijven de verkeerde zoekwoorden uitkozen. Dan betaalden ze veel geld, maar leverde dat geen top 10-positie op. Die ergernis vormde de aanleiding voor KeywordMate.”

De vraag is natuurlijk wat deze software anders maakt dan andere aanbieders. Jurjens: “KeywordMate is een wetenschappelijke benadering van SEO. Voor ieder zoekwoord bekijken we de top 100 van zoekresultaten. Daarna bekijken we waarom de top 10 van die zoekresultaten, de top 10-positie heeft verkregen. Daaruit maken we een wiskundige analyse die we vergelijken met jouw website. Zo kunnen we kijken of je met jouw website kunt scoren op een bepaald zoekwoord.” Daar kan trouwens ook uitkomen dat je een bepaald zoekwoord beter links kunt laten liggen. “De concurrentie in de top 10 is sterk, dus het is ook mogelijk dat we adviseren op bepaalde zoekwoorden juist niét in te zetten omdat je de top 10-positie niet gaat halen.”

De KeywordMate-app is in eerste instantie ontwikkeld voor SEO-specialisten zoals webbureaus en online marketingbureaus, maar in principe kan iedereen die er wel oren naar heeft, er gebruik van maken. De zoekopdrachten kunnen voorlopig in 28 talen gedaan worden. Op de website kun je een gratis trial proberen. Daarnaast is een ‘starterspakket’ (39 euro per maand) en een pro-abonnement (99 euro per maand). Ambities voor de toekomst zijn er genoeg: de makers willen KeywordMate wereldwijd gaan vermarkten.

Afbeelding intro met dank aan 123RF

Bron:   KeywordMate