Gespot

Duolingo-app: Online spelenderwijs een nieuwe taal leren

0

Duolingo is een online platform waar gebruikers spelenderwijs kennis kunnen maken met vreemde talen. Duolingo heeft binnen twee jaar al 20 miljoen gebruikers en is zowel door Apple als Android verkozen tot app van het jaar 2013. Het platform is vanaf nu ook beschikbaar in het Nederlands. Gina Gotthilf, hoofd Communicatie bij Duolingo, vertelt.

Wat is het?

“Duolingo is een educatief platform waarop gebruikers spelenderwijs vreemde talen kunnen leren. Dit kan op de website of via de Duolingo-app. Door de spelvorm is het leren van talen erg leuk om te doen en misschien zelfs wel een beetje verslavend! Uit een onafhankelijk Amerikaans onderzoek blijkt dat het ook nog eens een hele effectieve manier van leren is. Het onderzoek stelt namelijk dat 34 uur Duolingo gelijk staat aan één semester van een taalstudie aan een Amerikaanse Universiteit.”

Waarom dit initiatief?

“Het leren van een nieuwe taal kan een groot verschil maken in iemands leven, zowel op social als professional vlak. Echter, doordat taalonderwijs wereldwijd erg duur is, kunnen veel mensen zich dit niet veroorloven. Het doel van Duolingo is om iedereen de mogelijkheid te bieden een nieuwe taal te leren. Met de spelvorm willen we het leren van een taal ook nog eens tegelijk leuk en effectief maken.”

Hoe werkt het?

“Tijdens het spelen met Duolingo kun je punten, oftewel Lingots, verdienen. Als je fouten maakt verlies je een level. Ook kun je tegen anderen of zelfs tegen jezelf spelen. Duolingo is gratis. We kunnen het platform gratis aanbieden omdat gebruikers, optioneel, kunnen oefenen met het vertalen van ‘real word-teksten’. Duolingo verkoopt deze kwalitatief goede vertalingen dan weer. Onder andere CNN en BuzzFeed behoren tot de eerste klanten van Duolingo.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Inmiddels hebben we meer dan 20 miljoen gebruikers en is Duolingo in zowel de app store van iOS als de Play Store van Android al 10 miljoen keer gedownload. Duolingo is continu in ontwikkeling.”

Wie is er bij betrokken?

“Oprichters van het educatieve platform zijn Luis von Ahn en Severin Hacker. Luis is de uitvinder van CAPTCHA / reCAPTCHA, verkocht in zijn twintigerjaren maar liefst twee bedrijven aan Google en staat bekend om zijn populaire TED Talks.”