Gespot

E-book Vos en Haas: Audioverhaal met speciale meeleesfunctie

0

In het e-book maken kinderen kennis met Vos en Haas. Beginnende lezertjes kunnen woorden en korte zinnen van het boek zelf lezen of luisteren naar het audioverhaal. Het e-book bevat een speciale meeleesfunctie. Het e-book is als download beschikbaar voor iPhone en iPad. Steven Van Tittelboom vertelt.

Wat is e-book Vos en Haas?

“Het digitale kinderboek ‘Vos en Haas’, is het allereerste Nederlandstalige e-book in de iBookstore met audioverhaal en heeft speciale ‘meeleesfunctie’. In dit eerste e-book van Vos en Haas kunnen kinderen hun geliefde figuren eindelijk ook horen in een luisterspel met grappige stemmetjes en geluiden. Terwijl je luistert, kun je het verhaal volgen in het boek. Bovendien lichten de zinnen die worden voorgelezen gelijktijdig op. Zo oefenen kinderen spelenderwijs hun leesvaardigheid. De vlotte schrijfstijl van Sylvia Vanden Heede en de gekende illustraties van Thé Tjong-Khing maken het plaatje compleet. Een prettig leesbevorderingsproject.”

Waarom dit initiatief?

“De iBookstore, de digitale boekenwinkel van Apple, is recent geopend voor Nederland en België. Sinds de lancering is deze boekenwinkel op korte termijn uitgegroeid tot een belangrijk verkoopkanaal voor e-books. Bovendien biedt de iBookstore als een van de eerste platformen aan uitgevers de mogelijkheid om geïllustreerde boeken aan te bieden in een nieuw e-bookformaat, met behoud van de oorspronkelijke lay-out van het boek én met interessante extra’s zoals audio en een meeleesfunctie. Dit laatste is mogelijk doordat tekst en audio in het e-book volledig gesynchroniseerd zijn. Het bijzondere e-book ‘Vos en Haas’ is het eerste Nederlandstalige digitale kinderboek in zijn soort.”

Hoe werkt e-book Vos en Haas?

“Dit e-book is beschikbaar in Nederland en België in de iBookstore van Apple. Kinderen kunnen het e-book lezen of kunnen luisteren naar het hoorspel in het boek. Zinnetjes die gelezen worden, lichten op in de tekst zodat kinderen het verhaal makkelijk kunnen volgen. Dit wordt soms ook wel ‘karaoke lezen’ genoemd. Je kunt tijdens het beluisteren ook steeds een willekeurige zin op een pagina aanraken om het boek vanaf dat punt te (her)beluisteren.”

Wat zijn de facts?

“Dit e-book is sinds begin december beschikbaar in de iBookstores van Nederland en België. Verkoopcijfers zijn nog niet beschikbaar maar de eerste reacties zijn zeer positief. Het e-book stond al meteen in de hitlijst van bestverkopende betaalde e-books. Apple heeft dit bijzondere e-book dit jaar in de kijker geplaatst in de iBookstore. Dit e-book biedt een voorbeeld van mogelijkheden met de nieuwe e-bookstandaard ePub3 die nu reeds ondersteund worden door de iBookstore. Als dit eerste e-book met luisterverhaal en meeleesfunctie gesmaakt wordt, zullen we nog meer digitale kinderboeken voor beginnende lezers in dit formaat uitgeven. We zouden dit soort enhanced e-books naast iBookstore ook heel graag via andere platformen kunnen aanbieden.”

Wie is er betrokken bij e-book Vos en Haas?

E-book Vos en Haas is een uitgave van Uitgeverij Lannoo naar de succestitel ‘Vos en Haas’ van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing, in boekvorm reeds in 22ste druk verschenen en naar meer dan 10 talen vertaald.”