F3PiX: Stockfoto’s op thema aanschaffen via de download van een app

Foto’s zoeken bij een presentatie? Wie kent de frustratie niet van stockfotosites met hun ondoorzichtige abonnementen en overvloed aan beelden? Of de amateuristische beelden en lelijke plaatjes die Google Afbeeldingen je opdient? Met F3PiX (spreek uit: Free Pix) ben je nu in drie klikken klaar. Ontwikkelaar Maud de Vries vertelt.
Wat is het?
“F3PiX wordt een serie apps voor iOS waarmee je voor een klein bedrag in één keer veertig zorgvuldig geselecteerde foto’s koopt. Beelden van gerenommeerde fotografen rond één thema. Als je de app eenmaal hebt, mag je de foto’s daarna vrij bewerken en voor alle uitingen gebruiken, ook commercieel en ook in hoge resolutie.
Het eerste thema van de serie is samenwerken, deze is nu te downloaden in de app store”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Natuurlijk stikt het van de stockfotosites, maar de keus is te groot, de beelden vaak obligaat en het is een hoop gedoe met accounts, abonnementen en licenties. Ik coach ondernemers en heb kunstgeschiedenis gestudeerd. In mijn praktijk zag ik mensen vaak worstelen met hun presentaties. De inhoud was geen probleem, maar hoe illustreer je die op een manier die weinig tijd kost? F3PiX is daar mijn antwoord op.”
Hoe werkt het?
“Binnen de app scroll je eenvoudig door alle foto’s en kies je door te klikken. Vervolgens kun je de beelden bewaren op je telefoon en daarna bijvoorbeeld aan jezelf mailen. Je kunt binnen de collectie filteren op de kenmerken ‘letterlijk’, ‘beeldspraak’, ’tegengesteld’ en ‘grappig’ en daarnaast op ‘staand’ en ‘liggend’. En je mag ze daarna dus gebruiken zoals je zelf wilt.”
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Het eerste thema F3PiX Samenwerken staat nu in de App Store. In deze app krijg je foto’s van de Nederlandse fotografen Klaas Jan van der Weij, Joost Guntenaar, Hans Hordijk, Corné Bastiaansen en Maarten Willemstein. Nieuwe thema’s zijn in voorbereiding.”
Wie is er bij betrokken?
“Naast mij zijn dat de fotografen die bereid zijn een risico te nemen; het is een nieuw businessmodel. Mensen betalen niet meer voor het gebruik van één foto in een bepaalde oplage, maar in één keer voor een hele collectie. De fotografen delen mee in de verkoop.”