Gespot

FindCircles: Online marktplaats voor vertaalopdrachten

0

FindCircles wil de traditioneel ingestelde vertaalwereld radicaal veranderen. Het initiatief brengt freelancer en opdrachtgever op een nieuwe manier bij elkaar. Ruben Cornelissen, oprichter van FindCircles, vertelt.

Wat is het?

“FindCircles is een online marktplaats voor het verbinden van freelance vertalers aan opdrachtgevers. Freelance vertalers maken hun eigen etalagepagina aan (een ‘circle’) waar ze samen of alleen hun vertaalspecialismen, werkwijze en unieke eigenschappen kunnen omschrijven. Ook kiezen ze zelf hun tarief.”

Waarom dit initiatief?

“FindCircles is dit platform begonnen om een paar spanningen die heersen in de vertaalwereld aan te pakken. Over het algemeen werken bedrijven met vertaalbureaus. Zo’n bureau is een extra schakel in het proces: kostenspecificaties van een vertaalbureau zijn vaak ondoorzichtig en instructies moeten via meerdere schijven, wat het risico op fouten verhoogt. FindCircles haalt deze schakel weg door open te zijn over kosten, de bijbehorende processen te automatiseren en de opdrachtgever zelf de vertaler(s) te laten kiezen.

Freelancers die werken via een vertaalbureau hebben een zekere opdrachtengarantie, maar moeten vaak een flink deel van hun tarief inleveren. Ook worden ze anoniem gehouden en weinig gestimuleerd in hun zelfstandig ondernemerschap. Dat creëert spanningen en onvrede. Er zijn dan ook veel actiegroepen die opkomen voor de belangen van freelance vertalers, maar een succesvolle concrete oplossing voor het probleem laat nog op zich wachten. We willen een oplossing bieden door freelancers een platform te geven waarop ze hun diensten kunnen etaleren, samenwerking met andere vertalers kunnen opzoeken, en hun eigen tarief kunnen bepalen.”

Hoe werkt het?

“Het platform is laagdrempelig. Als opdrachtgever zet je in een paar stappen een vertaling in gang. Een freelancer komt in even weinig stappen in aanmerking voor opdrachten. Opdrachtgevers uploaden hun te vertalen teks en die opdracht wordt vervolgens gematcht aan een serie geschikte en gekwalificeerde freelancers. De opdrachtgever plaatst zijn opdracht en de vertaler wordt op de hoogte gesteld en gaat aan de slag. Na eventuele revisierondes kan de opdrachtgever zijn vertaling downloaden en de vertaler voorzien van een beoordeling. Op onze website staan instructievideo’s voor opdrachtgevers en vertalers.

Voor kwaliteit maken we gebruik van een basislijn: alle freelancers die zich aanmelden, zijn professioneel vertaler en moeten daarvoor ook een VAR overleggen. De concrete beoordeling vindt plaats door opdrachtgevers na afloop van een opdracht. Circles worden aangeboden in volgorde van kwaliteit, dus vertalers met een lage beoordeling worden vanzelf uit het systeem gefilterd.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We streven ernaar open en eerlijk te zijn over kosten. Als opdrachtgever betaal je het door de freelancer opgegeven woordtarief plus 20%. Die 20% gebruiken we voor de ontwikkeling van het platform, waarover we op ons blog open berichten. Die ontwikkeling is weer gebaseerd op feedback van gebruikers, zodat we zeker weten dat we features toevoegen die leiden tot een betere gebruikservaring.

We zijn nu een week live voor opdrachten, dus hard bezig de eerste resultaten te realiseren. In de aanloop ernaartoe hebben we al zo’n 40 enthousiaste professionele freelance vertalers mogen verwelkomen.”

Wie is er bij betrokken?

“Bob Balm en ik vormen het team van FindCircles. Wij zijn twee jonge ondernemers met een achtergrond in marketing en de vertaalwereld.”

Bron:   FindCircles