Gespot

Het Geluid van Nederland: het online ‘geluidsbeeld’

0

In het project ‘Het Geluid van Nederland’ worden de Eigen Opnames uit het unieke geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar gemaakt. De collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland. Thijs van Exel vertelt over het project.

Wat is Het Geluid van Nederland?

“Op Het Geluid van Nederland staan meer dan 2000 geluiden uit een historisch geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, opgenomen tussen de jaren ‘50 en ’90. Daarmee geeft de collectie op een unieke manier inzicht in de ontwikkeling van het geluid van ons land door de jaren. Deze worden aangevuld met bijdragen van het publiek, zodat een steeds completer geluidsbeeld ontstaat. Deze, deels verdwenen geluiden, mag je beluisteren, downloaden, delen en hergebruiken: alle content is gelicenseerd met de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA) licentie.”

Waarom dit initiatief?

“De geluiden zijn gedigitaliseerd dankzij het project Beelden voor de Toekomst en Stichting DOEN bood ons de nodige financiële middelen om dit project te kunnen realiseren. Een project als dit was er nog niet in Nederland: een open beschikbare geluidencollectie, die bovendien aangevuld wordt door het publiek! We hebben ons laten inspireren door projecten als UK Sound Map, maar hebben toch iets volledig unieks gebouwd.”

Hoe werkt Het Geluid van Nederland?

“Je kunt eenvoudig geluiden vinden met de kaart op de website door bijvoorbeeld te filteren op locatie, tijdsperiode en trefwoorden. De geluiden kun je beluisteren, downloaden en zelfs hergebruiken in bijvoorbeeld een muziekproductie. Daarvoor gelden de voorwaarden van de Creative Commons-licentie. Als je een geluid mist, kun je een suggestie achterlaten – iemand anders kan dat geluid dan opnemen. Uploaden kan vanaf je computer, of met de app Geluidenjager, beschikbaar voor iOS en Android, op locatie geluiden opnemen en, via Wifi, uploaden. Een derde optie voor mensen die bekend zijn met SoundCloud: je kunt ook bijdragen door geluiden direct in onze SoundCloud-groep te zetten. Als je ze dan ook van een geolocatie en CC-licentie voorziet, komen ze automatisch op de site terecht.”

 

Wat zijn de facts?

“We zijn sinds 11 juni 2012 live met ruim 2000 geluiden uit het geluidenarchief. Het is nog te kort dag om iets zinvols te ze zeggen over de verwachtingen, maar we willen dit aantal tenminste verdubbelen met uploads van het publiek.”

Wie is er betrokken bij Het Geluid van Nederland?

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland. De Eigen Opnames uit het geluidenarchief van Beeld en Geluid zijn gedigitaliseerd in het kader van het digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.”