Gespot

In Aut: Oplossingen vinden voor jongeren met autisme

0

Jongeren met autisme ervaren soms een struikelblok dat het dagelijks leven onhandig, stom of irritant maakt. Maar wat zijn die struikelblokken nu precies? Dat willen de makers van In Aut graag van de jongeren zelf (of de mensen heel dichtbij die jongeren) horen. Daarna willen ze samen met de bezoekers van inaut.nl op zoek naar oplossingen die de jongeren verder kunnen helpen. Karianne Vermaas, projectleider van In Aut, vertelt:

Wat is het?

“In Aut is een project dat tot het eind van het jaar loopt. We werken met een website die in fases verandert. In de eerste fase staat alleen de mogelijkheid open om struikelblokken in te dienen. Later wordt er op dezelfde website gestemd op de struikelblokken die echt moeten worden opgelost en worden oplossingen ingediend. Een jury selecteert vervolgens drie oplossingen.”

Waarom dit initiatief?

“Veel zorginstellingen en behandelaren denken te weten wat de struikelblokken zijn van jongeren met autisme. En ze denken ook de oplossing te hebben. Vaak hebben ze het door ervaring natuurlijk bij het rechte eind, maar er mag wel wat meer naar de jongeren geluisterd worden. Daar stond het Dr. Leo Kannerhuis ook helemaal voor open.

Daarbij wilden we niet uitgaan van zielige jongeren. Want zielig zijn de meeste jongeren met autisme helemaal niet. We zeggen dan ook: “Je hebt autisme. So what? Je bent gewoon jezelf.” Maar soms ervaar je een struikelblok, waar je last van hebt of dat je belemmert in het dagelijks leven. Je zou willen dat er een oplossing was voor het struikelblok dat je ervaart.

Ook vonden wij veel websites voor jongeren met autisme vaak wat suf. We hebben hier echt geprobeerd om iets moois neer te zetten. Er is dan ook veel tijd besteed aan het design.”

Hoe werkt het?

“Iedereen kan struikelblokken insturen. Als de inzendtermijn verstreken is, kan iedereen stemmen welke struikelblokken we moeten oppakken. De struikelblokken met de meeste stemmen zetten we op de site en dan gaan we oplossingen verzamelen. Oplossingen kunnen ook weer door iedereen ingediend worden: ouders, familie, leraren, werkgevers, designers, behandelaren, creatievelingen…iedereen!

Een jury beoordeelt de oplossingen en de top 3 maken we bekend op de site. Daarna gaan wij aan de slag om de oplossingen te realiseren. We proberen ze verder te helpen met aandacht van de media, advies en de juiste contacten. Ook kunnen we kijken naar de financiering.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn net live gegaan, dus echte cijfers zijn nog niet te melden. Mijn persoonlijke streven is minstens 100 struikelblokken en minstens 300 oplossingen, waarvan 3 oplossingen ook echt uitgevoerd gaan worden.

We beloven niet dat je met je idee rijk of beroemd wordt. Maar we willen wel helpen om het idee of de oplossing uit te voeren en verder te helpen.

Wat ik ook echt mooi vind, is dat de designers van Resultat de Inside Aut bag bedacht hebben. Een stoere tas die aan 4 kanten te dragen is en waarmee je je emotie van dat moment kunt laten zien. De tassen geven we weg aan mensen die een struikelblok of oplossing indienen. Maar we hebben nu al mensen die de tas ook willen kopen. Als we zo geld binnen krijgen, gaat dat weer terug naar het project.”

Wie is er bij betrokken?

“Het idee is ontstaan bij het Dr. Leo Kannerhuis. Juri Hiensch en Floris Bovee van Resultat hebben de identiteit, logo en vormgeving verzorgd. Ik ben zelf de projectleider van WAU?! – What About Users?! en verder werken er vanuit het Dr. Leo Kannerhuis veel enthousiaste mensen mee.”