Instant artikelen op Facebook: de voor- en nadelen

0

Iedereen heeft er weleens last van gehad; een weerbarstig artikel dat op een telefoon erg traag opent. Even snel lezen zit er dan niet in. Doordat het stuk via een omweg wordt geopend, wacht je soms langer dan dat je daadwerkelijk het artikel leest. Facebook vindt dat dit anders kan en lanceert 12 april 2016 de mogelijkheid voor het plaatsen van instant artikelen op Facebook. Maar wat betekent dit voor de uitgever?

Nieuwe mogelijkheden; meer lezers?

Voor organisaties die veel artikelen posten kan deze nieuwe tool handig zijn. Doordat artikelen toegankelijker worden voor de gebruiker, zal de drempel voor de lezer lager zijn om het artikel te posten of sharen. Dit is dan geen tijdrovende klus meer, aangezien je het artikel snel kan openen en sluiten is, en het dus sneller kan lezen.

Facebook-Instant-Articles

Afbeeldingen via TechCrunch

Daarnaast kan de uitgever gebruik maken van de analytics via Facebook. Facebook levert in ruil voor het gebruik van de tool voor instant artikelen verschillende analytics over het artikel zoals user behaviour. Daarnaast kun je zelf advertenties plaatsen en innen, al zijn hier wel bepaalde regels voor opgesteld.

Als je Facebook voor de advertenties laat zorgen, worden de inkomsten verdeeld; de publisher krijgt 70 procent en Facebook 30 procent van de inkomsten. Als je zelf je advertenties plaatst, zijn de inkomsten voor jou. Hiermee kun je straks misschien online geld verdienen met de geplaatste instant artikelen. Dus:

  • Toegankelijke (snelle) artikelen zorgen voor meer lezers
  • Hierdoor mogelijk meer shares van je artikel
  • Je kunt zelf advertenties plaatsen en innen 

Mogelijke voordelen consument

Voor de gebruiker is een instant artikel erg handig: het opent snel, heeft weinig advertenties (door de scherpe regels van Facebook hierover) en je hoeft niet tussen verschillende apps te wisselen. Daarnaast zijn de instant artikelen voor Facebook natuurlijk ideaal, de Facebookgebruiker blijft hierdoor namelijk in de Facebook-app en dus makkelijk te tracken.

De keerzijde van instant artikelen

Doordat lezers niet meer naar de website van de publisher hoeven te gaan om een artikel te lezen, zal de publisher hier ook minder secondary clicks ontvangen. Dit betekent dat er waarschijnlijk minder bezoekers via een artikel op de site komen met een mobile device. Facebook wordt als het ware het platform van alle artikelen waardoor jouw website straks misschien overbodig wordt.

Daarnaast moet je als schrijver kunnen omgaan met HTML5, waarmee je de artikelen ‘instant’ maakt. Op de pagina van Facebook for developers is een uitgebreide handleiding hoe je het beste de artikelen gebruiksvriendelijk kunt maken op je Facebookpagina. Nadelen kunnen dus zijn:

  • Minder eigen websitebezoekers
  • Voor het plaatsen van instant artikelen heb je kennis van HTML5 nodig

De tool wordt op dit moment nog uitgebreid getest en geëvalueerd. Of de instant artikelen van Facebook echt werken, zullen we pas zien in april. Er zitten nog wat haken en ogen aan waar vooral de uitgevers in het nadeel zijn met waarschijnlijk minder websitebezoekers en meer werk om een artikel op Facebook te plaatsen. Toch is de kans groot dat de gebruikers na de invoering van de instant artikelen niet anders meer willen.

Dit bericht is geschreven door reporter Annet de Winter