Gespot

Lipperhey: Grootste linkdatabase ter wereld

0


Lipperhey
is de grootste linkdatabase in wording, waarmee de gebruiker eenvoudig kan zien hoeveel links er naar een bepaalde URL zijn en wat de waarde is van die links. Marc Noët, oprichter van Lipperhey, vertelt.

Wat is Lipperhey?

“Lipperhey is de grootste linkdatabase ter wereld in wording. Na twee jaar achter gesloten deuren te hebben ontwikkeld aan ons linksplatform en onze A.I. spider hebben we op 29 juni 2011 links.lipperhey.com in Beta geopend voor onze thuismarkt Nederland. Met het linksproject maken we in het kort aan de eindgebruiker inzichtelijk hoeveel websites naar een specifieke website linken, binnen welke context men dit doet en welke waarde hier aan kan worden gegeven. Het invullen van een URL is voldoende om de data op het scherm te laten zien. Er zijn verschillende toepassingen mogelijk met deze data. Denk aan linkbuilding, zien waar je nog niet gelinkt wordt maar je concurrent wel, marktonderzoek maar ook het bouwen van een eigen zoekmachine middels de API van Links is mogelijk.”

Waarom dit iniatief?

“Binnen Lipperhey ontwikkelen we met ons team in Groningen en New York zoveel mogelijk eigen tools. Het idee ontstond op de dag dat we Lipperhey.com lanceerden. Ondanks dat de Populariteitsscore goed was hadden we allemaal het gevoel: het kan beter, intelligenter en vooral ook gebruiksvriendelijker dan bestaande linkoplossingen. Dat was de belangrijkste drijfveer om de huidige spider met kunstmatige intelligentie te ontwikkelen. Belangrijk was de usability, we wilden een linkdatabase ontwikkelen die zonder leercurve direct te gebruiken moest zijn.”

Hoe werkt het?

“Heel simpel. Vul een url in en we laten in duidelijke kolommen zien, wie naar de website linkt, binnen welke context, wat de autoriteit van de website is en hoe de link technisch is opgebouwd. De komende maanden komen daar nog extra’s bij. De data is met 1 druk op de knop exporteerbaar naar een spreadsheet programma.”

 

Wat zijn de facts?

“Op dit moment hebben we meer dan 1.000 vrijwilligers die een klein beetje rekenkracht als crowd beschikbaar stellen aan ons project. Iedereen kan namelijk simpel een spider downloaden en bijdragen aan het project. In totaal zijn er iets minder dan 1.500 spiders actief. Een project ter grootte van dit vraagt om een speciale infrastructuur. Het Links project heeft onderdak gevonden bij het kenniscluster Target waar recent het zeer snelle Target testbed is opgebouwd in het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, met een opslagcapaciteit van maar liefst 12PB (12 Petabyte).

Inmiddels staat de teller van het aantal links inmiddels al op bijna 4 miljard links en voeren we langzaam de snelheid van het toevoegen van links aan de database op naar een capaciteit van 1 miljard nieuwe links per dag. Over 6 maanden volgt dan de Professionele versie die betaalde functionaliteiten biedt voor specifieke marktonderzoeken en -producten die de data gebruiken.”

Wie is er betrokken bij Lipperhey?

“Er is een select team van developers bezig geweest met de ontwikkeling van de spider software en de inrichting van de Cassandra Database structuur onder leiding van Christian Branbergen CTO en co-founder van Lipperhey. Onze designafdeling onder leiding van Kai Chan heeft het bekende Lipperhey design toegepast. Gijs Barends heeft als mede-oprichter de eindverantwoordelijkheid gedragen voor het hele project. Daarnaast werken we intensief samen met Target Holding, een project als dit raakt snel de grenzen van wat er met out-of-the box infrastructuur en database oplossingen realiseerbaar is.”