OpenZorg.net: Vind de juiste deskundige, krijg persoonlijk advies.

Of het nu gaat over je relatie, je werk, of bijvoorbeeld je kinderen, op OpenZorg.net kan je anoniem persoonlijk advies ontvangen van deskundige coaches en therapeuten. Vervolgens is het mogelijk om een online beeldconsult te boeken met de coach of therapeut van jouw keuze. Misha de Sterke, één van de initiatiefnemers van OpenZorg.net, vertelt.

Wat is het?

“Als bezoeker kun je coaches en therapeuten vinden voor jouw probleem. Deze coaches kun je één-op-één vragen stellen, maar je kan ook je vraag aan een veelheid aan coaches en therapeuten tegelijk stellen. Op deze manier kan je anoniem en laagdrempelig geholpen worden.

Uiteraard is er ook een veelheid aan blogs online waarmee je jezelf goed kunt informeren. Mocht je een coach gevonden hebben en wil je meer de diepte in, dan kun je een online beeldconsult inboeken. Dit consult kun je per kwartier betalen, zodat jij bepaalt hoeveel je uitgeeft.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“Dit platform is ontstaan vanuit een persoonlijke zoektocht. Een zoektocht naar antwoorden op vragen over geluk, ontplooiing en zingeving. Nederland telt 80.000 coaches, therapeuten en andere deskundingen, maar welke is nu geschikt? Internet biedt weliswaar ontzettend veel gratis informatie, maar vaak is dit algemeen en daardoor niet bruikbaar. Dit platform biedt een oplossing voor dit probleem.”

“Tijdens onze zoektocht merkten we dat ons huidige maatschappijmodel er niet in slaagt de meesten van ons gelukkig te maken. We zien een overdreven streven naar succes in de vorm van materiële rijkdom. Maar ook op het verdringen van levensvragen door te medicaliseren. Jij, als mens, kom zelf weer in actie! Zelf ondervinden wat bij jou past, met hulp van deskundigen, inzichten uit de community en relevantie informatie. Dus geen voorgekauwde trajecten die makkelijk geconsumeerd kunnen worden. Nee, bij ons staat jouw verhaal centraal. Wij willen graag dat mensen weer toekomsten gaan openen. Wij willen welzijn een plaats geven naast het streven naar welvaart.”

“Er zijn uiteraard initiatieven op het gebied van eHealth, maar die richten zich echt op de fysieke zorg. Op Constamed bijvoorbeeld kan je een huisarts een vraag stellen. Ons initiatief is uniek omdat je bij ons anoniem vragen kan stellen over je mentale leven. Je relaties, je werk, gezin etc. Wij hebben op dit moment nog niet iets soortgelijks gevonden.”

Hoe werkt het?

“Op ons platform kan je deskundigen ontmoeten die in jouw regio werkzaam zijn, op een laagdrempelige en persoonlijke manier. Het is mogelijk om je te oriënteren op verschillende deskundigen in jouw regio door hen anoniem een vraag te stellen. Op deze manier kan je inschatten of deze persoon je verder kan helpen of misschien ben je al geholpen door zijn of haar antwoord.

Een andere manier om interessante informatie of geschikte deskundigen te ontmoeten is door anoniem je vraag in een themagroep te stellen. Een themagroep kan bijvoorbeeld gaan over ‘eenzaamheid’ en aan die themagroep zijn uiteenlopende deskundigen uit heel Nederland aangesloten die hebben aangegeven dat ze mensen kunnen helpen om te gaan met eenzaamheid.

In deze groep zijn ook andere mensen die vragen stellen over dit onderwerp. Zodoende kan je dus verschillende soorten antwoorden, artikelen, deskundigen en deelgenoten vinden rondom jouw onderwerp.Mocht je nou denken dat je een goede deskundige gevonden hebt maar deze woont bijvoorbeeld in Eindhoven en jij in Leeuwarden. Geen nood. Het is mogelijk om online een afspraak in te plannen met een deskundige en online een (beeld) consult te houden.

Alle informatie, tips, adviezen, ontdekkingen, maar ook afspraken kun je in je eigen gezondheidsboekje opslaan. Zo werk je zichtbaar en overzichtelijk aan je eigen ontwikkeling.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We zijn nu 5 weken in soft launch/beta, nog niet geïndexeerd in Google. Maar er zijn toch 85 al coaches en therapeuten online en de eerste vragen beginnen te komen. Coaches en therapeuten geven ook echt mooie en aandachtige antwoorden. Daarnaast hebben we nu zo’n 100 blogs online.”

“We werken volgens de lean start up-methode. Dat betekent dat we een minimale versie online gezet hebben. Deze werkt uiteraard goed, maar alle toeters en bellen zitten er nog niet op. We willen namelijk zien of en hoe coaches ons platform gebruiken. Ik heb dan ook veel contact met coaches over de ontwikkeling van het platform.”

Wie is er bij betrokken?

“Maurice de Vries (design) en Bjinse van der Zwaag (bedrijfsvoering) zijn mede-eigenaar en Marko Postma is van Development.”