Planza: Snel en concreet plannen en projecten vormgeven

Je probeert een groepsskivakantie of een teambuildingevent te plannen? Natuurlijk kun je enkele voorstellen voor een datum of plaats sms’en en een takenlijst doormailen. Maar dat is verre van efficiënt. Nu is er Planza, een online platform, waar je al deze taken uit kunt voeren. Jeroen De Smet, oprichter Planza, vertelt.
Wat is het?
“Een groep vrienden, clubleden of collega’s samenbrengen, een datum prikken, een locatie kiezen, taken verdelen, een discussie starten en nota’s delen. Het kan op Planza! Geen ingewikkelde desktopapplicatie, maar een gebruiksvriendelijke online plaza waar groepsleden elkaar ontmoeten en samen hun plannen snel en concreet vormgeven.
Binnenkort ontvangen gebruikers realtime eventgebonden informatie zoals weersvoorspellingen, verkeersinformatie, niet te missen evenementen op basis van tijd, plaats en groepsprofiel. En dat dankzij onze suggestiemodule, die wij de @PlanzaWizard noemen.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“Het idee voor Planza is gegroeid uit een dubbele frustratie: het zijn steeds dezelfde mensen die opdraaien voor de hele organisatie van professionele of privé-events events en er zijn bovendien geen tools voorhanden om dit soort events efficiënt te plannen.”
Hoe werkt het?
“Planza is een single page HTML5-webapplicatie die qua mogelijkheden en snelheid helemaal aanvoelt als een app. Het is een onafhankelijk platform, ontwikkeld met focus op maximaal gebruiksgemak, doordachte ergonomie en een strak design. Het maakt gebruik van recente technieken zoals websockets en cliënt- (Backbone.js) en server-side (Node.js) Javascript, voor een desktop look&feel in de browser.
De website past design en tekst automatisch aan de schermgrootte van ieder toestel aan. Ook op dat vlak was de ondersteuning door een professioneel vertaalbureau een troef, want verschillen in taallengte zijn voor schaalbare websites een serieuze uitdaging.”
https://vimeo.com/53406037
Wat zijn de belangrijkste facts?
“Midden augustus 2013, 2 maand na de officiële lancering van ons prototype, hebben we al meer dan 6.000 registraties.
Alle huidige functies van Planza zijn gratis en zullen gratis blijven. Wanneer we de bètasticker van Planza verwijderen, zullen gebruikers zich kunnen abonneren op een Planza Pro account.”
Wie is er bij betrokken?
“Planza is een initiatief van mijn vader, Koen De Smet, en van mij, Jeroen De Smet. Naast vader en zoon, zijn we zaakvoerders van vertaalbureau Oneliner.be.
Daarnaast is Christophe verantwoordelijk voor de front-end, Stijn voor de back-end en Lennart & Anthony voor het design. Benjamin, Rudy en Raf zijn verantwoordelijk voor de backoffice.”
Update mei 2014
“Planza werd eind 2013 geselecteerd voor een start-up competitie voor apps op Node Summit(*), een tweedaagse conferentie in San Francisco. Planza trok er met het hele team naartoe. De presentatie van zowel het concept als de uitwerking van Planza maakten een grote indruk op de Amerikaanse en internationale ondernemers en investeerders.
De contacten die toen gelegd werden, leiden nu tot de opening van een nieuw kantoor in San Francisco. Het hele team werd bovendien door een Amerikaanse partner uitgenodigd om een tiental dagen inhouse bij hen samen te werken. We willen zo snel mogelijk op eigen benen staan, maar de prijzen in Silicon Valley zijn van die aard dat we starten bij een Amerikaanse partner of in een open office. Er komt zeker een aanwerving, dat kan zowel een Belg als een Amerikaan zijn.
De activiteit in Silicon Valley is een logische stap. Met een ambitieus B2C-platform zoals Planza moet je wel mondiaal denken, en dan is Silicon Valley als Mekka van de IT nog steeds het beste vertrekpunt. Wij willen een nieuw sociaal medium naar een hoger niveau tillen, en San Francisco is de enige plaats ter wereld waar je mensen vindt die hier ervaring mee hebben. Want een vernieuwend, goed ontworpen product is niet voldoende, je moet het ook in de markt kunnen zetten.
Het team van Planza is in goed gezelschap in San Francisco. Wanneer je de Belgische aanwezigheid in Silicon Valley afmeet aan die van bijvoorbeeld onze buurlanden, dan is die proportioneel veel belangrijker. Het Belgische IT-entrepreneurslegioen bestaat er onder andere uit Damman (Storify), Kestens (Sparkcentral), PJ Bouten/Louis Jonckheere (Showpad) en Della Faille (FrontBack app).”