Gespot

Schadekiek: Laat autoschade taxeren via de app

0

Voor reparatie van deuken, krassen of sterretjes aan je auto hoef je niet meer talloze garages langs. Schadekiek is een gratis app voor autoschademeldingen. Je kunt met de app foto’s uploaden van autoschade, waarop schadeherstellers in de buurt deze taxeren. Zo bespaar je veel tijd en voorkom je premieverhoging op je autoverzekering. Ali Sevinen, initiatiefnemer van Schadekiek, vertelt.

Wat is het?

“Met de Schadekiek-app kun je foto’s uploaden van autoschade, waarop schadeherstellers bij jou in de buurt de schade taxeren. Zo bespaar je tijd en voorkom je premieverhoging op je autoverzekering.”

Waarom dit initiatief?

“Volgens de Consumentenbond zijn kleine schades te duur om te claimen bij de verzekeraar. Een claim op een all-riskverzekering leidt er namelijk toe dat er meer premie betaald moet worden dan de consument vergoed krijgt. Dit komt door de veranderingen in de bonus-malusladder na een claim.

Schadeherstellers hebben hierdoor vaker te maken met consumenten die autoschade, buiten de verzekering om, vakkundig willen laten herstellen. Schadekiek maakt dit mogelijk. De branche is daarom dolenthousiast over de komst van de app. Consumenten kunnen hen nu namelijk makkelijker vinden, zonder tussenkomst van de verzekeraar. Ook voor de consument pakt dat dus voordeliger uit.”

Hoe werkt het?

“De app is de downloaden in de App Store. Het proces is heel eenvoudig. De gebruiker neemt en uploadt vier foto’s van de schade aan zijn voertuig, voert zijn postcode in en vervolgens komt de melding aan bij ons. Wij keuren de foto’s, als een soort filter, op basis van een aantal criteria. Denk hierbij aan elementen als belichting en scherpte van de genomen kiekjes. Ook spam keuren we uiteraard af. Daarna ontvangen schadeherstellers in een straal van 20 kilometer de melding. Zij taxeren de schade en beschrijven de te verrichten werkzaamheden. Uiteindelijk komen de taxaties in-app als pushnotificatie aan bij de schademelder. Deze kan dan zelf beslissen en een afspraak maken om de auto te laten herstellen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Schadekiek is sinds een week live in public bèta. We krijgen momenteel vier tot zeven schademeldingen per dag binnen en inmiddels doen 355 schadeherstelbedrijven mee aan de proefperiode. Zij staan allen klaar om de meldingen te taxeren. In het tweede kwartaal van 2014 gaan we uit bèta.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Ali Sevinen, heb Schadekiek ruim een jaar geleden bedacht. Ik vertelde het idee aan een vriend, Ibrahim Koc. Hij geloofde er ook in en we zijn meteen allerlei dingen gaan onderzoeken. De ontwikkeling van de app duurde langer dan gedacht omdat wij niet teveel wilden uitbesteden. Zo heb ik de vormgeving van de app en de website op me genomen en Ibrahim heeft vooral het zakelijke gedeelte afgehandeld. Beiden zijn we niet afkomstig uit de schadeherstelbranche, maar wij zien dit juist als een voordeel. De branche had duidelijk een frisse wind nodig en wij zijn er van overtuigd dat Schadekiek dat is.”