Gespot

Shall I Buy app: Koopadvies van vrienden

0

De app Shall I Buy maakt het mogelijk dat je tijdens het winkelen een product snel en gemakkelijk via een foto of video kunt delen met vrienden. Didier Vermeiren vertelt over de iPhone app.

Wat is Shall I buy?

“Shall I Buy is een mobiele applicatie waarmee je snel een foto of video van het product dat je wenst aan te kopen kunt delen met vrienden, om zo onmiddellijk feedback te ontvangen, nog voor je de winkel uit bent!”

Waarom dit initiatief?

“Het merendeel van de aankopen wordt momenteel nog offline gedaan. De klassieke boutique zaken, naast andere retail zaken, zijn vooralsnog belangrijk om nieuwe producten te ontdekken. De komende jaren zal dit nog niet veel veranderen. Dus terwijl al deze mensen nog massaal naar de winkel gaan, moet je weten dat maar liefst 90% van al hun aankopen het gevolg zijn van een rechtstreeks of niet rechtstreekse beïnvloeding door derden. Veelal zijn dit aanbevelingen van vrienden en kennissen, want maar liefst 90% van alle consumenten vertrouwt de feedback van mensen die ze kennen (Nielsen). Helaas is de efficiency om snel informatie en feedback te verzamelen, zoals we dit ervaren tijdens het online winkelen, nog niet van toepassing bij het winkelen in de stad. Hier probeert Shall I Buy een oplossing aan te bieden. Via de app kan men snel en gemakkelijk aankoopinteresses delen via social media en feedback vragen aan vrienden. De gebruiker ontvangt zo onmiddellijk koopadvies en maakt daardoor een betere aankoopbeslissing. Op die manier komt er toch een beetje meer efficiëntie in de klassieke offline retail.”

Hoe werkt Shall I Buy?

“Via de app kan een gebruiker tijdens het winkelen producten, die hij wil kopen, snel en gemakkelijk via een foto of video delen met vrienden. Deze vrienden ontvangen vervolgens een notificatiemelding op hun telefoon, waardoor ze onmiddellijk kunnen reageren en feedback geven aan de persoon die nog in de winkel is. Bovendien kan de foto of video nog automatisch worden gedeeld via Facebook en Twitter. Zo kan de persoon nog meer feedback ontvangen. Verder kan ook de locatie worden bijgehouden. Dit kan handig zijn wanneer men de aankoop uitstelt of als men eerst nog wat andere winkels in de buurt wilt bezoeken.”

Wat zijn de facts?

“We zijn net live gegaan in de App Store dus veel cijfermateriaal hebben we nog niet. Qua verdienmodel kun je het model van Shall I Buy een beetje vergelijken met dat van Foodspotting, en dat is advertising. Wij geloven dat er veel meer in zit dan dat. Het gaat niet over een aanbeveling, maar over onmiddellijk advies op een mogelijke aankoop. Je zou eens moeten weten wie hier allemaal een invloed op zouden willen uitoefenen. In de eerste plaats willen we verder bouwen aan een nog betere gebruikservaring voor onze gebruikers. Zij zijn op dit moment het allerbelangrijkste.”

Wie is er betrokken bij Shall I Buy?

Shall I Buy is een Benelux-verhaal. De jongens die betrokken zijn hebben allemaal ervaring met startups. Het initiatief komt van mijzelf, Didier Vermeiren uit België (graduate Founder Institute Brussel), Stefan Borsje (oprichter van PressDoc), Marcel De Graaf (ontwikkelaar bij Wakoopa), en Sander Van de Graaf (CTO bij Focus Media). Voor het design konden we rekenen op Bert Timmermans waarmee ik reeds samenwerkte in een vorig project. Het voltallige team kwam begin dit jaar samen in Startup Weekend Eindhoven. Daar bouwden we een eerste proof-of-concept en kregen we een eerste validatie.”