Gespot

Site gespot: Makelaarsbod.nl

0

Transparantie in makelaarsdiensten. Top of flop?

Wat doet Makelaarsbod.nl?
Makelaarsbod.nl biedt op transparante wijze inzicht in makelaarsdiensten. Wanneer een consument een huis wil kopen of zijn/haar huis wil verkopen kan deze haar gegevens achterlaten bij makelaarsbod.nl. Binnen 2 werkdagen ontvangt de consument een overzicht van offertes van makelaars waarin de diensten en prijzen vermeld staan. Zo kan de consument een meer gedegen keuze maken en krijgt de makelaar de mogelijkheid om vroegtijdig in contact te komen met ‘hot leads’.

Transparantie in een markt maakt een consument doorgaans kritischer. Hierdoor verwachten wij dat de prijs / kwaliteit verhouding van makelaarsdiensten al snel zal verbeteren.” Aldus Rutger van Zuidam, die al eerder het online kaartverkoop systeem Paylogic (mede) lanceerde en nu ook participeert in Makelaarsbod.nl. “Met Makelaarsbod.nl willen we ervoor zorgen dat de gehele markt zich, vooral ten gunste van de consument, sneller en verder kan ontwikkelen.”

Waarom Makelaarsbod.nl?
“Vanwege deze ondoorzichtigheid en versnippering van de makelaarsmarkt twijfelen consumenten vaak over het vinden van een juiste makelaar. Dit was ook mijn eigen ervaring, ik ben zelf woonachtig in de stad en had geen zin om 30 makelaars af te bellen om te kijken wat zij mij konden bieden. Toen ben ik gaan zoeken naar een overzicht op internet maar miste een dergelijk transparant overzicht. Zo is het idee ontstaan.

Makelaarsland is de laatste jaren drastisch veranderd. Sinds 1 maart 2001 is ook de beschermde titel voor makelaars vervallen waardoor iedereen zich in feite makelaar mag noemen. Bovendien heeft de opkomst en ontwikkeling van het internet ervoor gezorgd dat het voor de consument niet meer vanzelfsprekend is om bij de aankoop of verkoop van een huis een makelaar in te schakelen, wat ook voor onrust zorgt. Het is eigenlijk alleen maar complexer en chaotischer geworden. Makelaarsbod.nl maakt het simpel, overzichtelijk en daarmee biedt het de nieuwe eerste stap bij de koop of verkoop van een huis.”

Hoe werkt Makelaarsbod.nl?
Hoe werkt de site voor de consument?
“Makelaarsbod.nl biedt de mogelijkheid om binnen 2 werkdagen, kosteloos en vrijblijvend een overzicht te verkrijgen in de kosten en diensten van de makelaars in uw regio. Hoe werkt het?

Stap 1: Als (ver)koper van een object maakt u, binnen drie minuten, kosteloos een profiel aan.
Stap 2: Je profiel wordt verzonden naar de makelaars in uw regio.
Stap 3: Binnen 2 werkdagen ontvang je een e-mailbericht met de makelaarsoffertes.
Op basis van de door je vooraf aangegeven criteria maakt makelaarsbod.nl een voorselectie van drie offertes. Daarnaast krijg je een overzicht van alle overige offertes.
Stap 4: Nadat je een keuze hebt gemaakt kun je contact opnemen met de desbetreffende makelaar.”

Hoe werkt makelaarsbod.nl voor de makelaar?
“Makelaarsbod.nl biedt de mogelijkheid om kosteloos en automatisch op de hoogte te worden gehouden van de concrete vraag naar bemiddelingsdiensten in de door de makelaar aangegeven regio’s. De makelaar heeft zo de mogelijkheid om in de beslissingsfase van de (ver)koper van een object zijn/haar bemiddelingsdiensten aan te bieden. Dit gaat als volgt in zijn werk:

Stap 1: De makelaar maakt binnen 3 minuten kosteloos een profiel aan waarin hij zijn kwaliteiten en specialiteiten weergeeft.
Stap 2: De makelaar ontvangt kosteloos in zijn e-mailbox een beknopte omschrijving van het object dat de (ver)koper van een object zoekt of aanbiedt.
Stap 3: Naar aanleiding van de e-mail kan het totale profiel worden bekeken, hiervoor betaalt de makelaar 2 credits (€ 2,-).
Stap 4: Spreek het object aan dan kan de makelaar direct een offerte uitbrengen. Hiervoor betaalt de makelaar 3 credits (€ 3.-).

De offerte bestaat uit het aangemaakte profiel. Hierin staan al de gegevens inclusief logo, presentatie en specialisatie. Voordat de offerte wordt verstuurd krijgt de makelaar de mogelijkheid om het financiële gedeelte aan te passen. Dit houdt in dat hij/zij de courtage of prijs per object kan vaststellen.

Stap 5: De (ver)koper ontvangt de offerte. De (ver)koper zal hieruit een keuze maken en contact opnemen met de makelaar voor een introductiegesprek.”

Wat zijn de facts van Makelaarsbod.nl?
“Na een testfase met zo’n 200 makelaars is Makelaarsbod.nl op 23 april jl. officieel gelanceerd. Tijdens de testfase kreeg iedere consument gemiddeld al drie offertes, maar dit getal zal nog verder groeien naarmate meer makelaars zich aansluiten. Makelaarsbod.nl biedt makelaars voor het eerst een platform waar in een vroegtijdig en bovendien wederzijds gewenst stadium contact kan worden gelegd met de klant. Sinds de lancering zijn er, helemaal volgens prognose, al tientallen nieuwe huizen en makelaars aangemeld. We zien dit aantal met de dag stijgen. We hebben bijvoorbeeld een heel enthousiaste reactie van Maarten Geerling, makelaar bij Voogd Makelaardij, Amsterdam: ‘Wij hebben het eerste huis nu al verkocht vanuit een door Makelaarsbod.nl aangebrachte klant. Ik verwacht dat Makelaarsbod.nl ons nog veel meer kan bieden’.”

Wie maakt Makelaarsbod.nl?
Makelaarsbod.nl is een initiatief van BID BOYS, dat is opgericht in november 2007 en is gevestigd in Haarlem. De onderneming richt zich met een team van enthousiaste medewerkers op het ontwikkelen van innovatieve concepten vanuit impactvolle marktontwikkelingen met als hoofddoel de consument van de juiste informatie te voorzien om een zo gedegen mogelijke keuze te maken voor diverse diensten of producten.

De gezichten van de onderneming zijn ikzelf (Coen Fredriks, oprichter), voorheen account manager Millionair Fair(s) en Rutger van Zuidam (partner), lanceerde al eerder online kaartverkoop systeem Paylogic. Michel Warmerdam (partner) eigenaar Brain-Fit, centrum voor neurofeedback. Het Haarlemse internetbureau Increatie is verantwoordelijk voor de technische realisatie van Makelaarsbod.nl. Ze ontwikkelden de volledige front- en backend hiervoor. Daarnaast schreef Increatie een mailapplicatie om de (ver)koopprofielen te laten matchen met de juiste makelaars.”

Frankwatching in gesprek met Coen Fredriks van Makelaarsbod.nl