Gespot

Site gespot: Sparkx.nl

0

Sharing Quality

Wat doet Sparkx.nl?
“Op Sparkx vind je een handige Quality Gids met favoriete adressen van leden, zowel lokaal als internationaal. Dit zijn allemaal adressen waar leden een goede ervaring mee hebben en die zij de moeite waard vinden om te bewaren en te delen. Sparkx zorgt er voor dat je al je favoriete kwaliteitsadressen kan opslaan en delen met het netwerk. Je voegt je adressen eenvoudig toe aan de Quality Gids en deze worden automatisch ook in je eigen Sparkx Favorieten gids geplaatst. Je hebt dus altijd en overal al je adresjes in een file. Bijvoorbeeld dienstverleners zoals je advocaat, fysiotherapeut, au-pair agency, makelaar, weddingplanner, cateraar, aannemer en speciale reisadressen zoals hotels, restaurants, winkels.”

Waarom Sparkx.nl?
“De start van Sparkx is geïnspireerd door onze eigen behoefte en gedrag. Bij de keuze van dienstverleners vragen we altijd eerst aan onze vrienden, relaties of familie of ze nog goede tips hebben. Omdat we hun mening vertrouwen, we weten wie ze zijn, wat voor baan ze hebben, hoe ze wonen, waar ze op vakantie gaan en wat hun smaak is. Andersom vragen onze vrienden ons ook restaurant adressen, welke accountant goed is, of hoe dat leuke boutique hotel ook weer heet in Barcelona. Deze adressen hadden we al op onze eigen website geplaatst of op ons blog, maar dat was niet makkelijk doorzoekbaar. Zou het niet super handig zijn om een link te kunnen sturen naar je persoonlijke favorieten en zo ook meteen de favorieten van je vrienden te kunnen zien? Wij vonden van wel en zo is Sparkx in haar huidige vorm ontstaan.”

Hoe werkt Sparkx.nl?
“De Sparkx Quality Gids is beschikbaar voor iedereen, leden en niet leden. Om echter adressen toe te kunnen voegen aan de gids, reacties te schrijven, profielen te bekijken of te posten in het Forum moet je lid zijn van Sparkx. Dit is heel eenvoudig en in een mum van tijd ben je lid. Dan kan je via ‘Schrijf een Recensie’ in het hoofdmenu een adres toevoegen. Check wel altijd eerst even of het adres al in de gids staat. Zo ja, dan kun je een reactie schrijven en dit adres toevoegen aan je Sparkx Favorieten. Zo niet, dan voeg je zelf jouw favoriete adres toe. Je kunt adressen over de hele wereld toevoegen en Google Maps geeft dit eenvoudig weer. Als je iets toevoegt aan de Quality Gids, kun je het weer terugvinden in je Sparkx Favorieten. Dus over een paar jaar kun je nog precies terugzoeken in welk hotel je hebt gezeten in Miami en hoe die timmerman ook weer heette die zo’n mooie tafel voor je heeft getimmerd. Voorheen had je daar je ‘little black book’ voor, maar nu zet je het gewoon online in je gids. En het grote voordeel is natuurlijk dat je ook meteen tips van anderen in je eigen gids kan zetten.”

Wat zijn de facts van Sparkx.nl?
Sparkx is eind juni 2008 gelanceerd, net voor de zomer en inmiddels hebben we duizenden leden. We zijn dus nog een hele jonge site en volop in ontwikkeling. De gids groeit met de dag, net als de ledenaantallen. Sparkx heeft al veel positieve reacties in de pers gekregen in o.a. NRC, NU.nl, Elsevier en Marketingfacts, dus dat is leuk. Het belangrijkst vinden we dat onze gebruikers, veelal high potentials en professionals, tevreden zijn en dat ze ons van input voorzien door middel van het Forum.”

Wie maakt Sparkx.nl?
“Het Sparkx– team bestaat uit Andries Voskamp en mijzelf, Suzan Fluitman. Ik heb sinds de jaren negentig ervaring in de online mediasector en adviseerde de laatste jaren directies op het gebied van online strategie en marketing en was tevens werkzaam als Head of Business Development bij Vodafone Live!. Daarnaast ben ik bestuurslid van het interactieve netwerk IPAN. Andries werkte na zijn Master Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in de muziekindustrie. Bij EMI/Virgin in New York was hij verantwoordelijk voor marketing, web-development en new business. We werken met klein, maar top team programmeurs, een paar freelance designers en webmasters. En verder wordt de site natuurlijk door de leden gemaakt, een zogenaamde social directory.”

Frankwatching in gesprek met Suzan Fluitman van Sparkx.nl.