Gespot

Site gespot: TypeTopia.com

0

Professioneel blind leren typen voor kinderen

Wat doet TypeTopia.com?
TypeTopia biedt kinderen een uitdagende leer- en trainingsomgeving waarmee ze spelenderwijs professioneel leren blindtypen. In het spannende typeavontuur ‘De redding van de planeet TypeTopia’ speelt het kind zelf de hoofdrol. Naast de reguliere versie van TypeTopia is er een speciale dyslexieversie, waarin de leerling via speciale oefenvormen en auditieve ondersteuning met behulp van synthetische spraak extra hulp bij het aanleren krijgt.”

Waarom TypeTopia.com?
“Leren blindtypen was tot voor kort een saaie en stoffige bezigheid. Met de komst van TypeTopia is dat definitief verleden tijd. Het typeavontuur, dat boordevol educatieve typegames en spannende cliffhangers zit, zorgt er voor dat kinderen gemotiveerd blijven tot het diploma is behaald. Deze vorm van ‘serious gaming’ is speciaal voor TypeTopia ontwikkeld.”

Romer van Bavel, oprichter en directeur van TypeTopia, heeft in het verleden vanuit Instituut Computype jarenlang lessen computertypen op locatie verzorgd. “Die aanpak is zo langzamerhand niet meer van deze tijd. Leren blindtypen kan je net zo goed vanuit thuis leren, omdat het leerproces met de huidige stand van de technologie prima vanaf afstand te begeleiden is”. Volgens Van Bavel heeft TypeTopia er bovendien voor gezorgd dat het aantal leerlingen van zijn instituut explosief is gegroeid, zonder dat het docententeam moest worden uitgebreid.

Hoe werkt TypeTopia.com?

TypeTopia is niet alleen leuk en uitdagend, maar vooral ook methodisch en didactisch goed doordacht. Tijdens het oefenen met de typecursus registreert het lessysteem automatisch wat het ‘typegedrag’ van de cursist is (tot wel tienduizend meetgegevens per cursist!). Zo worden bijvoorbeeld de veel gemaakte letterverwisselingen nauwkeurig geregistreerd. Vervolgens worden die ‘zwakheden’ tijdens het lesonderdeel ‘Persoonlijke Training’ extra geoefend. Op basis van de oefeningen en de directe evaluaties daarvan wordt het leerpad van iedere leerling individueel en intelligent aangepast. Tenslotte leggen educatieve animaties visueel uit wat de juiste vingerzetting is en speciale animaties over RSI geven de cursist informatie over de ideale zithouding en inrichting van de werkplek.

Het verschil met de concurrentie? Negentig procent van alle aanbieders van typecursussen werkt nog met een lessysteem waarin de cursist de oefeningen overtypt in een tekstverwerker. De cursist moet dan zelf beoordelen of het goed genoeg was om met de volgende oefening door te gaan. In deze situatie weet je dus niets over het aantal fout en de typesnelheid. Daarnaast weet je ook niets over ‘wanneer en hoe lang’ er getraind is. Dat is bij TypeTopia wel het geval, waardoor Computype als geen ander in staat is om werken via internet te combineren met persoonlijke begeleiding van de cursist.”

Wat zijn de facts van TypeTopia.com?
“Het Instituut achter TypeTopia verzorgt al sinds 1986 lessen (computer)typen voor de jeugd. De voorloper van TypeTopia was een Windows-applicatie die in contact stond met een serveromgeving. Hier is circa zes jaar ervaring mee opgedaan voordat het bedrijf met de online cursus TypeTopia.com is begonnen. Inmiddels draait TypeTopia meer dan een jaar en hebben ruim tienduizend kinderen kennis gemaakt met het vernieuwende lesproduct. Kinderen en ouders beoordelen het product met een 8,2 als tevredenheidscijfer (eigen marktonderzoek, mei 2008).”

Wie maakt TypeTopia.com?
“De didactische elementen van TypeTopia zijn door Instituut Computype zelf ontwikkeld. Voor het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van het achterliggende technische platform maakt het instituut gebruik van de diensten van Eyos BV, een internet en e-business adviesbureau uit Utrecht. Eyos heeft in eerste instantie samen met het instituut alle eisen en wensen aan het platform in kaart gebracht. Vervolgens heeft Eyos het projectmanagement van de realisatie op zich genomen en heeft het externe partijen, waaronder meerdere freelancers, aan het werk gezet.

Eyos heeft voor ons een belangrijke rol gespeeld. Om onze wensen en eisen te formaliseren was het erg belangrijk dat we met een partner in gesprek waren die onze taal snapt en dat kon vertalen naar een technisch ontwerp. Door daarnaast de praktische invulling van het projectmanagement uit te besteden, wisten we zeker dat de aansturing van alle betrokken partijen in goede handen was en dat onze belangen voorop stonden.

Op dit moment werken Instituut Computype en Eyos aan het verder uitbouwen van het platform en zijn er verschillende plannen voor nieuwe (internationale) lesproducten.”

Frankwatching in gesprek met Romer van Bavel, directeur Computype