Gespot

Wikiation.nl: Handleiding voor wiki’s

0

Handleiding voor wiki’s

Wat doet de site?

Wikiation.nl is een handleiding waarin uitgelegd wordt hoe je een wiki kunt gebruiken. Van ‘hoe log ik in’ voor een gebruiker, tot ‘waar moet ik aan denken om een goede wiki op te kunnen zetten’ voor de opdrachtgever. En van moderator tot systeembeheerder. Uniek is vooral dat mensen niet bestaande kennis kunnen lezen op de site en via het WikiForum, ook aan wiki-specialisten om kennis kunnen vragen in de 5-minutenvraag.”

Waarom deze site?

“Er is veel onbekendheid over het opzetten van een wiki. En er wordt veel tijd verspeeld om – voor niet of minder ingewijden – de juiste kennis te vinden. Voor wiki-specialisten is dit eenvoudig en die kennis wordt nu via Wikiation gedeeld.”

Hoe werkt de site?

“Bij het kennisaanbod zijn twee indelingen gemaakt: op niveaus en op functies. Niveaus bieden je duidelijke informatie zonder ballast. Of niet te complex of niet te simpel, precies wat je zoekt. Bij de indeling op functie, is de invalshoek juist een specifieke functie ongeacht het niveau. Je kunt, bij dezelfde functie, eenvoudig naar een hoger of lager niveau gaan.
Bij de vraag naar kennis is het simpel. Klik in het linker navigatieblok bij vragen op ‘nieuw’ en stel een nieuwe vraag. Bij  ‘open’ kun je de nog openstaande vragen bekijken.”

Wat zijn de facts?

“Wikiation is een nieuwe dienstverlening. Het businessmodel is dat  organisaties nu makkelijker een wiki op kunnen zetten. En door de gratis 5-minutenvraag is precies zichtbaar wat de wiki kennis is. En daardoor worden er ook vragen gesteld waarvan het antwoord meer dan 5 minuten werk is. Deze zijn niet gratis.”

Wie maakt de site?

“Ik doe Wikiation samen met Marjon Bakker. Ik ben van huis uit software ontwikkelaar en informatie analist. Kennis uitwisseling ging moeizaam en ik heb een wiki toegepast om dat te verbeteren. Ik heb ruim twee jaar geleden Wikiation opgericht om dat ook voor anderen mogelijk te maken. Marjon is Wikipediaan van het eerste uur en is medeoprichter van de Vereniging Wikimedia Nederland. Ze is lange tijd bestuurslid van de vereniging geweest. Daarnaast hebben we een team van software ontwikkelaars: Gabriel Wicke en Ton Maaswinkel. Tot slot is er nog een aantal mensen die op afstand aan Wikiation meewerken.”

Frankwatching in gesprek met Bernard Hulsman van Wikiation.nl.